Un foarte rar Alfa Romeo Giulia TZ din 1965 scos la licitație prin Artcurial

Cu ocazia salonului auto retro Retromobile Paris din 16-20 martie 2022, casa de licitații Artcurial scoate la vânzare numeroase automobile valoroase old și yountimer. Printre raritățile lotului se găsește și un foarte rar Alfa Romeo Giulia TZ care este estimat la un preț de 1,4 milioane euro.   

Cunoscuta casa de licitații franceză Artcurial, scoate la licitație un total de 372 de vehicule istorice cu ocazia salonului Retromobile Paris 2022 în zilele de 18 și 19 martie. Oferta Artcurial variază de la tractoare Porsche până la modele sport și supercar exotice.

Abrevierea TZ reprezintă Tubolare Zagato și face din aceast model Alfa Romeo Giulia un automobil deosebit de rapid, ușor și foarte rar. Indiferent din ce unghi este privit, modelul sport italian imprimă un look agresiv tipic sportiv, având partea frontală cu două faruri rotunde cu protecție aerodinamică din plexiglas, grila radiatorului poziționată destul de jos, capota motorului lungă și linia laterală foarte joasă. Parte din spate de formă truncheată și care este mai îngustă la capete urmează profilul aerodinamic descoperit de inginerul Wunibald Kamm și care contribuie decisiv la performanțele ridicate ale modelului sport italian cu două locuri. Astfel, Alfa Giulia TZ reușește să atingă o viteză maximă de 215 km/h și să sprinteze de la 0 la 100 km/h în doar 7,5 secunde.

Motorul modelului Giulia TZ este un „4 linie” de 1,6 litri având distribuție cu două axe cu came în chiulasă și alimentare cu două carburatoare dublu corp Weber. Acesta dezvoltă 110 CP și este oferit în combinație cu o cutie de viteze manuală cu 5 rapoarte. Accesul la motor este unul deosebit de facil mulțumită capotei care se pliază complet înainte aceasta făcând un corp comun cu partea frontală și aripile față. Merită menționat faptul că, motorul se află poziționat pe un cadru tubular.

Versiunea Tubolare Zagato a modelului Giulia a fost dezvoltat de către carosierul italian Zagato pentru o eficiență maximă, cântărind doar 650 kg. Cu modelul sport de la Alfa Romeo au fost  obținute numeroase victorii pe clasă în cursele de anduranță, cum ar fi 24h de la Le Mans, 1.000 km Nurburgring și Targa Florio. Din acest model au fost construite un număr de doar 112 exemplare între anii 1963 – 1967, de unde rezultă că modelul este unul foarte rar și în același timp extrem de bine cotat.

Exemplarul de Alfa Romeo Giulia TZ scos la vânzare prin intermediul casei de licitații Artcurial pe data de 18 martie la Paris, a fost livrată de nouă în Franța pe data de 17 martie 1965. Primul proprietar a comandat caroseria cu partea din spate în stil Kamm vopsită în combinația de culori galben – roșu care era mai distinctivă pentru el. Până în anul 1990, acest exemplar a mai avut doi proprietari în Franța. Apoi a aparținut familiei van der Velden timp de aproximativ un an, înainte ca un dealer din Elveția francofonă să o cumpere și să o restaureze complet. Cu această ocazie, mașina a fost vopsită complet în roșu cu aceeași nuanța când a fost livrată primului proprietar. După alte două schimbări de proprietar, automobilul, a fost scos la licitație tot prin intermediul casei de licitații Artcurial în 2014 și tot în perioada salonului Retromobile Paris. De atunci, actualul proprietar care a cumpărat mașina, a investit 12.000 de euro în întreținere și a condus-o regulat. Acum este de vânzare la un preț estimat cuprins între 1,2 și 1,4 milioane de euro.

Foto: Artcurial