Salonul Retro Classics Stuttgart 2019

Desfășurată în perioada 7-10 martie 2019, cea de-a 19 –a ediție a Salonului Retro Classics Stuttgart a avut în prim plan producătorii auto germani: Mercedes cu cel mai mare stand din cadrul salonului, care a aniversat 125 de ani de prezență în motorsport, 65 de ani cu modelul 300SL, 40 de ani cu modelele Clasa S (W126) și Clasa G și 30 de ani cu modelul SL(R129), Porsche care a sărbătorit 50 de ani cu modelele 914(de serie) și 917(de competiție) și 10 de ani de la inaugurarea muzeului său precum și BMW care a celebrat 100 de ani de la lansarea în producția de motociclete și 90 de ani de prezență în motorsport.

Motor Clasic & Youngtimer a fost prezentă pentru al doilea an la rând la salonul german pentru a putea relata pasionaților din România despre ultimele noutăți din domeniu și despre care care vor putea citi un amplu material în următorul număr de revistă care va apărea în această lună.

La o lună după Retromobile Paris și cu o lună înainte de Techno Classica Essen, marele salon comercial de la Stuttgart este poziționat practic între două evenimente cheie din istoria auto-moto europeană, propunând o formulă care îmbunătățește diversitatea și alimentează dorința colecționarilor și pasionaților de a achiziționa un vehicul istoric situat cel puțin într-un segment de preț mediu.

Situat în apropierea aeroportului din Stuttgart, Retro Classics întâmpină vizitatori cu un grup de automobile de vânzare, în special modele ale mărcilor Mercedes și Porsche, expuse într-un mod intuitiv în parcarea din fața intrării salonului. De la această ediție nu au lipsit exemplarele istorice unice, neobișnuit de rare, modelele populare aproape dispărute din peisajul cotidian, vehicule extravagante și binențeles cele mini, ideale pentru traficul cotidian precum clasicele Fiat 500, Mini sau Citroen 2CV.

Ediția din acest an a înumărat peste 13 arii de expunere cu o suprafață de 140.000 de metri pătrați ce a inclus exteriorul și foaierul imens din care se ramificau cele 10 pavilioane, fiecare caracterizat printr-o tematică specifică. Cea mai cunoscută dintre acestea fiind dedicată așa-numitelor Neo Classics, care a devenit o marcă comercială înregistrată a firmei organizatoare Retro Messen GmbH și care se identifică cu cele mai recente modele youngtimer de colecție precum și câte una dedicată expozanților mărcilor italiene și americane.

Ceea ce am constatat la ediția din acest an a Salonului de la Stuttgart referitor la prețurile practicate este ușor de spus în câteva cuvinte. Astfel, modelele de la Porsche în special 356 și 911 din seriile F și G nu au suferit niciun fel de scădere semnificativă a prețurilor și acest lucru este valabil mai ales pentru exemplarele restaurate profesional sau cele aflate în perfectă stare originală și puțin rulate. Același lucru a fost valabil și pentru modelele tip van T1 și T2 de la  Volkswagen, care rămân foarte apreciate pe piață, judecând după numărul mare de exemplare scoase la vânzare și ale căror prețuri depășeau cu mult 20.000 de euro, indiferent de variant de caroserie sau motorizare. Au existat de asemenea unele exemplare care datorită condițiilor în care au fost păstrate și istoriculor cunoscut au suscitat un interes extraordinar, dar uneori pretențiile venite din partea unor dealeri specializați au fost în multe cazuri exagerate cum au fost de exemplu un Mercedes 240D 3.0(W115) din 1975 în stare nouă cu puțin peste 500 km parcurși pentru 159.000 de euro sau un Porsche 911 Sportomatic seria F model 1971 cu 46.000 km rulați la 200.000 de euro.

Totuși, Salonul Retro Classics Stuttgart din acest an ne-a demonstrat dacă mai era cazul, că se pot face încă numeroase tranzacții, mai ales la prețuri de până la 25.000 de euro. Astfel, numeroși vânzători, în special persoane private, au venit cu exemplare aflate într-o stare originală, excelentă și la prețuri corecte, reușind să le vândă încă din prima zi a salonului german. Cele mai des tranzacționate exemplare fiind cele ale modelelor: Mercedes Clasa S (W116), Alfa Romeo Giulia Berlina, Fiat 500, Porsche 924, BMW Isetta sau Citroen DS. În mod evident, dincolo de vitalitatea pieței germane, faptul că pe întreg teritoriul Germaniei vehiculele istorice înregistrate cu o vechime mai mare de 30 de ani, inclusiv diesel, pot circula fără restricții comparative cu unele țări europene care au introdus unele restricții în centrele orașelor.

Celălalt fenomen care se răspândește la astfel de saloane auto-moto retro, chiar dacă mai lent, este cel al electrificării automobilelor istorice. La salonul german au putut fi admirate două exemple de transformare a modelului Beetle de la Volkswagen și care se alătură altor două modele istorice care au fost dotate de curând cu propulsie electrică: Mini și Fiat 500.

Foto: Motor Clasic & Youngtimer