Muzeul Jandarmeriei Franței expune în premieră la Retromobile Paris 2022

Musée de la Gendarmerie Nationale (muzeul național al jandarmeriei franceze) este responsabil pentru conservarea și promovarea unei flote de peste 80 de vehicule istorice deținute de Jandarmeria Franței, ascunse de ochii publicului. Pentru prima dată, o parte dintre aceste vehicule istorice vor fi expuse la salonul Retromobile Paris, în perioada 16-20 martie 2022 la Porte de Versailles.

Pe o suprafață de 400 mp de spațiu expozițional, un număr de 9 vehicule și utilaje vor fi expuse în lumina reflectoarelor pentru 5 zile la ediția din acest an a salonului auto retro Retromobile Paris care va avea loc în perioada 16 – 20 martie, evidențiind diversitatea colecției muzeului național al jandarmeriei franceze.

Publicul va avea așadar ocazia să descopere în premieră vehiculul Alouette II utilizat în anul 1959, când barajul Malpasset a explodat și un snowmobil utilizat de jandarmi în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Albertville din 1992.

De la această expoziție nu vor lipsi vedetele colecției, Rapid Response Vehicles, cu prezentarea modelelor Matra Jet V6 și Subaru Impreza. Vehiculele cu două roți vor fi reprezentate de modelele BMW R 80 TIC și R 50/2 dar și Norton 750 Atlas utilizate pentru a asigura securitatea în timpul Turului Franței la ciclism începând din anul 1966.

Acest eveniment de mare profil va servi și ca platformă pentru lansarea fondului de dotare Musée de la Gendarmerie Nationale, pentru a sprijini muzeul în întreținerea și extinderea colecției sale.

Automobile, motociclete, vehicule blindate, camioane, autobuze, un elicopter, o barcă și chiar un snowmobil: toate acestea fac parte din moștenirea mecanică de la Musée de la Jandarmerie Nationale.

Retrase din flotă pentru a face loc unor vehicule mai noi, aceste exponate au fost selectate de conducerea muzeului pentru particularitățile lor: stare bună, rulaj redus, versiuni rare sau prototipuri. Afișând o mare diversitate, ele reflectă practic evoluția tehnică a misiunilor Jandarmeriei Franței și modul în care resursele acestora au fost adaptate la acestea. În fiecare an, colecția primește noi modele, precum celebrul Renault Megane RS care a sosit de la Angers în martie 2020 cu nu mai puțin de 394.000 km rulați, un record în istoria jandarmeriei franceze.

Având în calitate de fondator și președinte de onoare pe Jean Todt, alături de fondatorii MOTUL, Amaury Sport Organization și Automobile Club de l’Ouest, misiunea principală a fondului de dotare (fonds de dotation) al  Musée de la Gendarmerie Nationale, este de a sprijini muzeul în conservarea, restaurarea și promovarea bunurilor moștenite ale Jandarmeriei Naționale.

Datorită patronajului corporativ și donațiilor caritabile din partea persoanelor fizice, fondul va putea să-și ofere sprijinul muzeului, în special în renovarea vehiculelor iconice și mai puțin obișnuite care au marcat istoria Jandarmeriei și, într-adevăr, istoria Franței însăși.

Activitățile educaționale și științifice vor fi, de asemenea, desfășurate ca parte a acestui plan de promovare a acestei moșteniri patrimoniale.