Metro 6R4: O licitaţie de excepţie

Casa de licitaţii Silverstone Auctions va scoate la vânzare luna viitoare o maşină de excepţie.

Vedeta lotului din 26 iulie de la Silverstone Auctions va fi un bolid Austin Metro 6R4 de Grupa B al cărei odometru indică doar 7 mile.

Legendara Grupă B a Campionatului mondial de raliuri a generat o serie de maşini de excepţie. In ciuda interzicerii premature a acestei categorii ca urmare a multiplelor accidente survenite în 1985 şi 1986, Grupa B rămâne şi astăzi un punct de referinţă în istoria raliurilor.

Deşi nu s-a aflat printre cele mai reuşite, Austin Metrou 6R4 a fost la vremea sa o maşină spectaculoasă. Cea mai mică din grupă, s-a dorit a fi continuatoarea legendarului Mini Cooper însă finalul Grupei B a găsit în lupta pentru lauri doar pe cei de la Lancia şi Peugeot.

Nou-nouţă

Modelul de faţă face parte din seria de 200 de exemplare de serie necesare pentru ca maşina să fie omologată pentru Grupa B. Această maşină este practic, nou-nouţă, nefiind vreodată înscrisă în circulaţie şi are numărul 189 din 200.

Ea a fost cumpărată de către un pasionat de raliuri direct de la Austin Rover Group Ltd pe data de 5 decembrie 1986. Este de presupus că, la finele anului 1986, deja grupa B era istorie, aşadar, maşina ar fi putut fi obiectul unei lichidări de stoc. Maşina a fost transportată pe platformă până la noul său domiciliul şi a stat în garaj, acoperită cu ceara de fabrică.

In 1996, proprietarul original l-a contactat pe Kevin Wheatcroft de la Muzeul din Donington, oferind-o spre expunere. Metro 6R4 a petrecut următorii şapte ani la muzeu după care a fost vândută actualului proprietar care a cumpărat-o având parcurse 5 mile.

Actualul vânzător o deţine de 17 ani, timp în care a parcus cu ea încă două mile, şi acestea făcute în interiorul standurilor unde a fost expusă. Astăzi, s-a decis să o vândă, maşina fiind în stare originală, nevopsită, exact cum a ieşit din fabrică. Alături de maşină este oferit şi manualul de asamblare, toată corespondenţa, fotografii şi scrisori de la proprietarul original.

Citeste si despre Peugeot 205T16