Un sfert de veac fără Ayrton Senna

La 25 de ani de la teribilul accident al pilotului brazilian Ayrton Senna care s-a soldat cu decesul acestuia, miercuri 1 mai, circuitul Autodromo Enzo e Dino Ferrari de la Imola(San Marino) a găzduit evenimentul intitulat Ayrton Day.

În urmă cu 25 de ani pasionații Formulei 1 din întreaga lume au fost surprinși de accidentul suferit de talentatul pilot brazilian Ayrton Senna. Data de 1 mai 1994, va rămâne pentru totdeauna o zi tragică pentru cei care urmăreau cursele din campionatul mondial de Formula 1 dar mai ales pentru toți cei care erau fanii triplului campion mondial(1988, 1990 și 1991) Ayrton Senna și pe care l-au considerat un exemplu de corectitudine, sensibilitate și amiciție mai ales pentru piloții din următoarele generații.

Pelerinajul fanilor.

La 25 de ani de la moartea lui Ayrton Senna, se pare că numărul admiratorilor pilotului brazilian este în continuă creștere. Aceștia sunt adesea dispuși să călătorească sute sau mii de kilometri pentru a ajunge la Imola, să poată vedea pe viu acea curbă Tamburello și acel zid   în care triplul campion mondial s-a izbit cu monopostul Williams la o viteză de peste 200 km/h ca urmare a unei probleme survenite la sistemul de direcție dar și pentru a aduce un omagiu la monumentul din bronz închinat brazilianului. Mulți dintre aceștia lasă o amintire, care este adăugată la zecile de steaguri, tricouri și alte mici obiecte care vor să demostreze admirația pentru acest campion.

O expoziție dedicată campionului

Cu acest prilej, în cadrul muzeului circuitului de la Imola a fost realizată tematica ″Ayrton Magico. L’anima oltre i limiti″ care va rămâne deschisă până pe data 30 noiembrie. Această expoziție readuce în memoria fanilor și nu numai, momentele cele mai emoționante și spectaculoase din viața campionului brazilian. În cele din urmă, imaginile realizate de Angelo Orsi și Mirco Lazzari, colectate în cadrul expoziției „Simply the Best”, vor permite vizitatorilor până în 19 mai să descopere momentele cele mai importante din viața de zi cu zi ale lui Ayrton Senna din afara activității competiționale inclusiv ultimele clipe surprinse din urmă cu 25 de ani.

În memoria lui Ayrton

Dacă în urmă cu cinci ani pe data de 1 mai, mii de entuziaști s-au adunat pe circuitul de la Imola în locul și la momentul exact al accidentului de la 14:17 pentru al omagia pe campionul brazilian, în acest an au fost prezenți un număr mult mai mare de fani. Cu această ocazie s-au desfășurat numeroase evenimente care au inclus o conferință intitulată „Omul, pilotul, mitul”, la care au fost prezenți numeroși foști și actuali piloți din Formula 1. Aceasta a fost urmată de o demontrație pe pista cu o parte din monoposturile pilotate de-a lungul carierei(1984-1994) de Ayrton Senna începând cu Toleman, Lotus, McLaren și terminând cu Williams.

La ora 14:17 în locul numit curba Tamburello unde în urmă cu 25 de ani pilotul brazilian suferea un grav accident și urmat de deccesul acestuia, a fost ținut un moment de reculegere în memoria lui Ayrton Senna de către entuziaștii, în timp ce prezentarea cărții „Senna inedito”, scrisă de patru mari jurnaliști: Pino Allievi, Roberto Boccafogli, Carlo Cavicchi și Giorgio Piola, a încheiat această zi împreună cu un concert de muzică clasică.

Foto: Picture Alliance; Arhivă