Legendarul Jaguar E-Type a împlinit de curând 60 de ani

La ediția din urmă cu 60 de ani a Salonului Auto de la Geneva, Sir William Lyons – fondatorul companiei britanice Jaguar, a făcut senzație în față jurnaliștilor, vizitatorilor dar mai ales celor aflați la conducerea mărcilor concurente prin prezentarea modelului sport E-Type. Acesta a fost considerat unul revoluționar datorită designului senzațional, soluțiilor tehnice de ultimă oră, performanțelor și caracteristicilor de conducere, fiind destul de avansat pentru acea perioadă.

Fondatorul firmei britanice Jaguar, Sir William Lyons împreună cu staff-ul acesteia, au demarat la mijlocul anilor ’50, proiectul unui model din segmentul sport care trebuia să înlocuiască în gamă seria de modele XK 120/140/150 lansată în 1948 și a cărei carieră se apropia de final. Cu dezvoltarea proiectului viitorului model sport numit XKE, a fost responsabil directorul tehnic William Heynes aflat în funcția respectivă încă din 1935 iar responabil cu designul a fost ales Malcolm Sayer care fusese angajat în septembrie 1950 în cadrul companiei britanice după ce anterior lucrase pentru compania de avioane Bristol. Cei doi, colaboraseră anterior excelent, aducându-și contribuția la dezvoltarea modelului de competiții C-Type care a obținut victoria în cursa de anduranță de 24h de la Le Mans la edițiile din 1951 și 1953.

În anul 1953, William Heynes a finalizat un prim prototip denumit XKC 054/XP11 pentru a testa structura autoportantă. Pentru același prototip, Malcolm Sayer a proiectat o caroserie mai elegantă și de dimesiuni ușor mai mici, care a dezvălui practic calea către designul viitorului model sport. Cu toate acestea, conducerea Jaguar a decis că este nevoie de un model nou pentru competiții și a creat modelul D-Type ca succesor al lui C-Type și cu un design inspirat din prototipul creat de Sayer. Din nou, munca a dat roade pentru Jaguar, care a câștigat cu modelul D-Type edițiile din 1955, 1956 și 1957 ale cursei de la 24h de la Le Mans, în ultimele două cu echipa privată Ecurie Ecosse.

Sub conducerea lui Heynes, lucrările propriu-zise pentru viitorul model sport au demarat în decembrie 1956. Primul prototip a fost finalizat în mai 1957 și a primit denumirea oficială de E-Type 1 Aluminium sau E1A. Acesta avea dimensiuni mai mici decât viitorul model sport de serie dar mai mari decât modelul competițional D-Type. Construcția sa a fost în mare parte derivată din modelul D-Type și beneficia de o structură monococă iar spre deosebire de D-Type, prototipul dispunea de suspensie spate independentă. Pentru propulsie, E1A utiliza o unitate cu 6 cilindri de 2.4L care a fost dezvoltată inițial pentru modelul Jaguar MK I lansat în 1955. Prototipul E1A a fost îndelung testat de către echipa de piloți de teste de la Jaguar, dar și de către editorul revistei The Motor, Christopher Jennings, pentru o evaluare independentă.

În același timp, Jaguar a construit un al doilea prototip numit E2A care semăna mai mult cu viitorul model pentru producția de serie și care a evoluat treptat din 1958, an în care Jaguar a început să lucreze și la proiectul Zenith, concretizat mai târziu în modelul de top MK X. Ambele modele aveau ca și caracteristică suspensia spate independentă proiectată de Bob Knight în doar 27 de zile, fiind un pariu cu șeful de la Jaguar, Sir William Lyons. Acest tip de suspensie va fi implementat cu mici modificări pe toate modelele de serie Jaguar până la începutul anilor ’90.

În iulie 1959, tehnicienii de la Jaguar au finalizat un al treilea prototip pregătit pentru teste. În 1960, publicul a putut să-și facă o viziune asupra stilului viitorului model sport de la Jaguar atunci când E2A sub formă de model de competiții a fost dezvăluit. Practic, E2A nu a fost un prototip al viitorului model E-Type, acesta fiind bazat atât din punct de vedere stilistic cât și tehnic pe modelul D-Type și a fost destinat să concureze în cursa de 24h de la Le Mans din 1960, unde a fost introdus de un entuziast și distribuitor american de Jaguar, Briggs Cunningham și care ulterior s-a retras din competiție.

Când producția modelului sport XK150 a încetat în octombrie 1960, lumea a așteptat cu sufletul la gură pentru a vedea ce model sport Jaguar ar putea veni ca un înlocuitor. La urma urmei, modelele de competiție C-Type și D-Type s-au dovedit destul de competitive și eficiente pe circuite iar fanii se așteptau ca viitorul model sport de serie să aibă un comportament sportiv și performanțe ridicate apropiate de modelele respective mai ales că predecesoarele modele din seria XK 140 și 150 au primit unele critici referitoare la comportamentul lor mai puțin sportiv.

Conducerea Jaguar avea planificată prezentarea oficială a noului model sport E-Type (inițial denumit XKE) la ediția din 1961 a Salonului Auto de la Geneva însă, înainte de aceasta, compania a oferit în avanpremieră celor două mari reviste auto săptămânale din Marea Britanie, Autocar și Motor, un exemplar din noul model pentru a fi testat și care avea numărul 9600HP. Aceste teste rutiere s-au dovedi a fi esențiale la debutul comercializarii lui E-Type, mai ales că un embargo asupra presei era în vigoare până la prezentarea efectivă a noului model sport. Jaguar avea deja pregătit un exemplar pentru standul companiei la salonul elvețian, dar s-a decis ca un alt exemplar din acest model era necesar pentru ca Sir William Lyons să-l prezinte personal presei.

Astfel, la ora 7 pm în data de marți 14 martie 1961, pilotul de teste de la Jaguar, Norman Dewis, a plecat din Browns LaneCoventry (sediul central Jaguar) la volanul unui exemplar E-Type cu numărul 77RW. El a condus practic apropae toată noaptea, ajungând la Geneva, unde s-a oprit la distribuitorul local Jaguar pentru o cosmetizare, înainte de a merge la Parc des Eaux Vives pentru prezentarea oficială în fața presei de către Sir William Lyons.

Încă de la prezentarea oficială din 15 martie 1961, unde au fost prezenți un număr de circa 200 jurnaliști, exemplarul de Jaguar E-Type cu numărul 9600HP a provocat senzație datorită designului spectaculos, soluțiilor tehnice avansate, performanțelor ridicate anunțate și nu în ultimul rând prețului de bază de 2.196 lire sterline, care era considerabil mai mic decât modelele la fel de performante de la Aston Martin, Ferrari, Maserati și Chevrolet fiind similar cu cel al unor modelele mai puțin performante de la AC și Porsche. De fapt, la începutul carierei, modelul E-Type era chiar mai ieftin decât modelul XK 150 pe care îl înlocuia în gamă. Citiți articol complet: aici 

Foto: Jaguar; Arhivă