În memoria lui Phillip Mann fost președinte FIVA

Cu regret considerabil vă transmitem vestea despre dispariția tristă a unui alt fost președinte FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), Phillip Mann, care a decedat de curând în Elveția, la o venerabilă vârstă de peste 100 de ani.

Phillip Mann nu a fost doar președintele clubului Vintage & Sports Car (VSCC) din Marea Britanie, între anii 1969 – 1971, ci a fost unul dintre inițiatorii formării FIVA și care s-a aflat deja în Comitetul FIVA în primii ani. În perioada 1972 – 1977, Mann a fost al doilea președinte din istoria de peste 50 de ani a organizației FIVA.

Un pasionat de tehnică

Al treilea dintre cei patru frați, Phillip s-a născut în perioada postbelică a Primului Război Mondial în timpul a gripei spaniole și a murit la fel cum Covid 19 creează o criză similară și care niciunul dintre acestea nu l-a afectat. Acesta a urmat cursurile școlii din Harrow și a fost fascinat încă din adolescență de soluțiile tehnice din domeniile nautic, aeronautic și auto.

FIVA își arată îngrijorarea față de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19)

După terminarea studiilor, acesta a intrat în posesia unui MG M, iar la începutul anilor ’50 avea un Bentley Red Label Vanden Plas cu motor de 3 litri, care trebuia să fie mașina principală a familiei pentru următorii zece ani. Acest automobil, întotdeauna perfect întreținut, a câștigat marele premiu în cadrul evenimentului Kensington Gardens Concours și urma să fie catalizatorul pentru interesele și implicarea lui Phillip în domeniul auto retro.

Colecționar auto de modele interbelice

Cu un gust destul de eclectic pentru automobile clasice, Mann a alăturat colecției după Bentley, un Sizaire-Naudin din 1908, un Hillman Coatalen din 1908, un Sunbeam Grand Prix din 1922, un Bugatti 137 din 1926, un Alfa Romeo RL TF din 1924 și un Straker-Squire Brooklands din 1919 . Dar cel mai important dintre toate automobilele aflate de-a lungul timpului în colecția sa, a fost totuși un Mercedes Grand Prix din 1914, care a ajuns în Marea Britanie după Primul Război Mondial, și care a revenit la gloria din trecut după ce a fost supus unui amplu process de restaurare.

Împărțindu-și timpul la proprietățile sale din Florida (SUA) și Elveția, Phillip Mann a reușit să  publice o carte despre figurinele militare din porțelan pe care le-a și colectat de-a lungul timpului. Britanicul și-a menținut interesul pentru automobile și a condus până la vârsta de 95 ani, înainte de a deceda la casa sa din Montreux, împreună cu fiica sa și cu unul din fii săi care au declarant că a fost lucid până în ultimul moment al vieții sale.

Foto: FIVA