Gama RS de la Audi aniversează 25 de ani

De 25 ani, versiunile de înaltă performanță ale mărcii germane sunt identificate prin abrevierea „RS”: două litere magice pentru fanii producătorului german cu sigla celor patru inele.

Audi sărbătorește cei 25 de ani ai gamei RS

Oportunitatea potrivită de a-și retrăi istoria printr-o serie de fotografii, în care unele dintre cele mai iconice modele sunt imortalizate, începând cu primul model din familie și anume RS 2 Avant, prezentat în 1994. În acest caz este vorba despre un model break de înaltă performanță dezvoltat în colaborare cu Porsche și propulsat de un motor turbo cu 5 cilindri în linie de 2.2 litri având distribuție cu 20 supape și care dezvolta 315 CP. Propulsorul era flancat de o tracțiune integrală permanentă asigurată de o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Acest format cu mulți cai putere și tracțiune integrală s-a dovedit de-a lungul anilor garanția unui succes considerabil aproape pentru toate modelele RS. Cele două „litere” sunt acronimul Renn Sport, adică departamentul de competiții al mărcii, numit Audi Sport începând din anul 2016.

Modele performante pentru utilizare zilnică

Diferitele modele RS au un numitor comun: trebuie să ofere performanțe ridicate și, în același timp, să mențină nivelul ridicat de confort și ușurință de utilizare în viața de zi cu zi. O filozofie de construcție adoptată la perfecțiune, de exemplu, cu modelul RS 4 Avant din 1999. În cazul de față avem de-a face cu un model versatil echipat cu un motor V6 2.7L twin-turbo, conceput în colaborare cu Cosworth și care era capabil să dezvolte 380 CP.

70 de ani AUDI la Ingolstadt

Un model la fel de interesant este și a doua generație a modelului RS 4 lansat în 2005 și care marchează tranziția către motoarele cu capacitate cilindrică mare. În locul V6-lui de 2.7L al generației anterioare, în compartimentul motor se găsea amplasat un V8 aspirat de 4.2 litri care asigura performanțe de înalt nivel mulțumită celor 420 CP la un regim de rotație foarte ridicat de 8.250 rpm. Același motor, începând cu anul 2007 a echipat inclusiv modelul supersport R8.

Anul 2008 aduce lansarea celei de-a doua generații a RS 6 Avant

Caracteristica sa principală? Un sofisticat motor V10 cu numeroase caracteristici tehnice de prim rang, cum ar fi sistemul de lubrifiere al carterului uscate derivat de la motoarele modelelor de competiție și care era în măsură să dezvolte o putere maximă de 580 CP și un cuplu maxim de 650 Nm. Un alt model care aduce cu sine un motor de referință este RS 3 din 2011 care revine la configurația cu 5 cilindri în linie. Mai exact, de data aceasta este vorba de o unitate turbo de 2.5L foarte energică. Prima versiune are 310 CP, o putere care în etapele evolutive de succes, din anii 2016 și 2018, va urca până la 367 și respectiv 400 CP. Revenind în gama actuală, RS-urile prezente în lista de prețuri sunt reprezentate de cinci modele: RS 3, RS 4 Avant, RS 5 și TT RS. Dar pentru cel mai bun model RS se pare că mai trebuie așteptat. Producătorul german a anunțat că până la sfârșitul anului va fi prezentat un model nou. Având în vedere că nu mai este chiar atât de mult până la 31 decembrie, după vacanța de vară conducerea Audi vor dezvălui cu siguranță primele informații oficiale în această privință. Tot ce ne mai rămâne este să așteptăm!

Foto: Audi