Tractoarele în centrul istoriei auto la Retromobile Paris 2020

O importantă premieră în istoria salonului francez Rétromobile Paris o va reprezenta expoziția de aproximativ 30 de tractoare reprezentată de un număr de 11 constructori istorici  din cadrul celei de-a 45-a ediții, care se va desfășura în perioada 5-9 februarie 2020.

Aston Martin DB5 007, primele blindate de producție franceză, T100 Berliet: de la an la an, Rétromobile continuă să-și surprindă vizitatorii cu expoziții și animații din ce în ce mai uimitoare. Ediția din 2020, pe lângă multe alte tematici va avea parte în plus de una mai specială intitualată Les tracteurs : au coeur de l’histoire automobile și care va cuprinde o expoziție excepțională de aproximativ 30 de tractoare, dintre care unele au depășit centenarul.

Timp de 44 de ani, Rétromobile Paris a prezentat numeroase expoziții despre istoria locomoției. Pe partea de automobile, au fost expuse cele mai multe modele iconice, fie că a fost vorba de modele competiționale, de prestigiu, excepționale sau produse în mare serie. Unele vehicule au fost ținute în lumina reflectoarelor, chiar dacă au jucat un rol vital în viața oamenilor cum va fi și în cazul tractoarelor agricole.

Citroen – aniversare 100 de ani la Retromobile Paris 2019

În 1914, Henri Bauchet, un fost fabricant de automobile, a finalizat primul tractor pe șenile. Tractorul s-a dezvoltat în Franța odată cu motorizarea agriculturii după primul război mondial, Peugeot, Renault și Citroën vizând în acest fel o alternativă pentru a menține activitatea fostelor fabrici de armament. La ediția din 2020, un număr de 11 producători de automobile și vehicule grele vor prezenta în cadrul unei expoziții aproximativ 30 de tractoare agricole, unele dintre ele având o vechime de peste 100 de ani.

Printre aceste modele vor fi prezente tractoare rare care nu fost niciodată expuse în cadrul unui salon dedicate vehiculelor istorice. Acest eveniment excepțional, primul din istoria târgului, a fost realizat în colaborare cu producătorii de automobile, muzee și colecționari privați care au știut să păstreze acest patrimoniu simbolizând munca grea a pământului.

Citroen va expune pentru prima dată cele două prototipuri tractoare de tip J, inclusiv o copie redescoperită acum câțiva ani și salvată de la distrugere, primul fiind restaurat de divizia heritage al lui Citroen. Proiectate imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, aceste mici modele cu tracțiune integrală au fost testate din 1946 până în 1947 înainte ca proiectul tractorului să fie definitiv oprit.

Patru tractoare vor reprezenta marca Ford, de la anticul Fordson F din 1917 la Ford-Steiger FW30 de la începutul anilor ’80, care cu 7m lungime, 3,5 m înălțime și o greutate de 14 tone se va impune cu siguaranță datorită siluetei sale de colos.

Top 10 Licitații Retromobile Paris 2019

Trei tractoare vor avea sarcina importantă de a reprezenta prestigiosul producător german de modele sport, Porsche, incluzând un rar model P312 „tractor de cafea”. Cunoscut și sub denumirea de „Locomotiva”, datorită caroseriei sale uimitoare tip „Streamline”, demn de ilustrații futuriste și benzi desenate din anii 1930-50, P312 a fost folosit pe plantațiile de arbori de cafea din Brazilia, fără a provoca daune plantațiilor.

Renault își va marca prezența istorică în lumea agricolă cu 4 tractoare, incluzând un HI pe șenile care datează din 1920 și un model 3042 din 1950, echipat cu sistemul exotic Rotapède, cu piste spate speciale și patine metalice largi.

Alte nume mari ale automobilului vor fi prezente pentru a povesti aventura lor fascinantă în lumea agricolă prin diferite modele emblematice sau rare din istoria tractorului: Volvo, Lamborghini, Alfa-Romeo, Mercedes, Fiat, MAN, fără a uita însă Aston Martin al cărui prestigiu și istorie sunt cu siguranță legate de inițialele fondatorului său, DB – David Brown, care s-a numărat printre cei mai mari producători britanici și mondiali de tractoare.

Foto: Retromobile Paris