Expoziția Ferrari Forever întâmpină publicul la Muzeul Enzo Ferrari

Ferrari oferă publicului șansa de a descoperi departamentul său Classiche cu o expoziție intitulată „Ferrari Forever” pentru a sărbători cei 75 de ani de la prezentarea primului automobil cu sigla constructorului auto italian din Maranello.

În anul 1947, legendarul Enzo Ferrari a lansat modelul 125 S, primul care a purtat numele Ferrari și care dispunea de sigla căluțului cabrat. Ferrari-ul 125 S care a părăsit porțile fabricii din Maranello în anul 1947, a fost mai mult decât un automobile nou, a fost practic un model de imagine și începutul unei culturi de excelență de 75 de ani, construită cu măiestrie, dăruire, tradiție și inovație. Putem spune că reprezintă practic o cultură care a creat un flux de capodopere auto, fiecare destinată să depășească timpul.

La exact 75 de ani de la debut, Ferrari își sărbătorește aniversarea la Muzeul Enzo Ferrari din Modena, deschizând ușile misteriosului Ferrari Classiche, un departament unic din cadrul constructorului auto din Maranello pe care publicul de obicei nu îl vede niciodată. Înființat în anul 2006, departamentul oferă proprietarilor un serviciu exclusiv conceput pentru a proteja moștenirea neprețuită pe care o reprezintă modelele Ferrari clasice.

Expoziția intitulată „Ferrari Forever” prezintă munca pe care o desfășoară acest departament și serviciile pe care le oferă cum ar fi spre exemplu Certificarea de Autenticitate, rezervată tuturor modelelor rutiere, modelelor sport și prototipurilor Ferrari cu o vechime de peste 20 de ani. Acest lucru permite proprietarilor de modele Ferrari, să obțină un document oficial care atestă autenticitatea deplină a automobilelor lor.

Expoziția respectivă le prezintă vizitatorilor întreținerea și restaurarea fascinantă desfășurată în atelierul Ferrari Classiche, procese care readuc modelele Ferrari de toate vârstele la starea lor originală. Această lucrare se bazează pe accesul la secția de turnătorie și la mașinile-unelte care au produs piesele originale.

Nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără expertiza tehnicienilor de înaltă specializare, care au cunoștințe aprofundate despre secretele motoarelor Ferrari și caracteristicile unice ale fiecărui model.

În acest caz, se pune un accent deosebit asupra Arhivei Istorice, o colecție perfect conservată a schemelor și schițelor de asamblare ale fiecărui model Ferrari produs începând cu 1947. Accesul la Arhivă Istorică, asigură că toate lucrările Ferrari Classiche se conformează exact cu modelele originale.

Povestea departamentului Ferrari Classiche este reflectată în cadrul expozițiri Ferrari Forever de un număr de 15 exemplare de Ferrari certificate oficial expuse, inclusiv unele restaurate chiar de Ferrari Classiche.

Esența istoriei Ferrari poate fi găsită în aceste modele expuse, care întruchipează perfect imaginea sportivă a mărcii italiene. Există modele de tip Gran Turismo unice, cum ar fi 250 GT Competizione Tour de France din 1956, realizat de designerul și constructorul de caroseri Sergio Scaglietti. Caroseria unora dintre cele mai atrăgătoare și de succes în competiții model sport Ferrari a fost modelată de meșteri la atelierul Carrozzeria Scaglietti. Numărul de trofee ale modelului 250 GT este unul dintre cele mai extinse din istoria automobilelor sport, câștigând un număr record de victorii în clasa sa GT.

Un alt exemplu de eleganță rară din cadrul acestei expoziții este 250 GT Cabriolet din 1959, construit în număr limitat de Pininfarina. Destinat clienților sofisticați cărora le-a plăcut să frecventeze destinații pline de farmec pe Coasta de Azur și California, acest Ferrari Gran Turismo elegant, cu caroserie cabrio, a oferit linii echilibrate și o conducere confortabilă.

Modelul respectiv a putut fi văzut la cele mai exclusiviste evenimente din lume și a jucat un rol principal pe marele ecran în filmele de la Hollywood și în viața de zi cu zi a actorilor de seamă și a jet-setter-urilor internaționale precum Barbara Hutton.

Pe lângă modelele clasice emblematice expuse, vizitatorii vor avea și ocazia de a admira componente unice, cum ar fi un „mascherone” original de la Ferrari 500 Mondial din 1953. La acea vreme, pentru a face mașini în conformitate cu viziunea designerului, caroserii creau un șablon de referință pentru a determina silueta finală a vehiculului. Foile metalice folosite, în principal aluminiu la Ferrari, au fost modelate manual și montate împreună. Această frumoasă piesă de artă auto este o dovadă a nivelului extraordinar de măiestrie care a înflorit la Ferrari între anii ’40 și ’60.

Pentru a marca cea de-a 75-a aniversare, expoziția Ferrari Forever prezintă istoria unei tradiții de excelență care transcende timpul, una care va continua să inoveze și să evolueze în viitor. Aceasta va servi, de asemenea, ca o reamintire a faptului că fiecare Ferrari are potențialul înnăscut de a deveni un viitor clasic.

Expoziția va fi deschisă publicului la Muzeul Enzo Ferrari din Modena în perioada 12 martie 2022 – 17 februarie 2023.

Foto: Museo Enzo Ferrari