Concept car-urile în prim plan la Torino Motor Show 1969

Timp de 100 de ani până în anul 2000 inclusiv(în total 69 de ediții), s-a desfășurat Salonul Auto de la Torino – cel mai mare salon italian de profil. Ani la rând, acesta a fost de altfel, preferatul carosierilor italieni consacrați și care majoritatea aveau sediul în suburbiile orașului piemontez Torino.

Creativitatea carosierilor italieni a început să devină tradițională la salonul piemontez începând din anii ’60 când industria auto se afla în plin avânt al dezvoltării. Una dintre cele mai memorabile ediții ale salonului italian rămâne cea din urmă cu jumătate de secol când pe lângă lansarea în premieră a unor modele de serie italiene precum: Alfa Romeo Spider Fastback, Alfa Romeo GT Junior Zagato, Autobianchi A112, Fiat 124 Sport Coupe și Sport Spider II, Fiat 128 Familiare, Fiat Dino 2400 Coupe și Spider sau Lancia Fulvia a doua serie, atât tradiționalii carosieri italieni cât și recentele studiouri de design create(în total 14), au prezentat publicului un număr impresionant de concept car-uri spectaculoase și inovative ale căror stiluri și soluții tehnice s-au regăsit mai târziu pe unele modele de serie.

Dintre concept car-urile prezentate la ediția din urmă cu 50 de ani, în centrul atenței presei și publicului s-au aflat cele create de carosierul Pininfarina cu sediul la Grugliasco.

Cel mai bun exemplu din punct de vedere al design-ului și al soluțiilor tehnice implementate, a fost reprezentat de Ferrari 512 Berlinetta Speciale realizat pe o platformă tehnică a modelului de competiții de succes din perioada respectivă – Ferrari 512 S și care încă mai taie răsuflarea unor pasionați în domeniu chiar dacă acesta nu pare la fel de spectaculos precum Pininfarina Modulo prezentat un an mai târziu la același salon torinez și realizat pe aceeași bază tehnică a modelului Ferrari 512 S.

De un mare interes din partea jurnaliștilor și vizitatorilor salonului italian s-a bucurat și studiul Alfa Romeo Iguana creat de studiourile de design ale noi înființate firme Ital Design al celebrului designer Giorgetto Giugiaro.

Dezvoltat pe platforma tehnică a supercar-ului Alfa Romeo 33 Stradale, Iguana a fost considerat de specialiști pricipalul concurent al conceptului Ferrari prezentat de Pininfarina. La același stand, chiar dacă nu l-a fel de spectaculos precum Iguana dar care a adunat numeroase aprecieri a fost expus și studiul Abarth 1600 care a fost creat având ca bază platforma modelului compact de succes Fiat 128 lansat în același an, fiind totodată primul model al producătorului auto torinez cu tracțiune față și motor poziționat frontal transversal.

Un alt carosier italian de tradiție, Bertone, a atras atenția vizitatorilor la standul său cu două concepte interesante atât din punct de vedere stilistic cât și funcțional: Autobianchi Runabout proiectat pe baza tehnică a nou lansatului model de clasă mini Autobianchi A112 considerat revoluționar pentru acea perioadă(tracțiune față și motor amplasat frontal transversal) și Fiat 128 Shopping realizat de celebrul Marcello Gandini și care dispunea de o caroserie în două volume tip hatchback dotată cu numeroase accesorii practice care facilitau transportul  cumpărăturilor după cum chiar denumirea acestuia o sugera.

Carosierii Ghia și Eurostyle, ambii cu sediul la Torino prezentau cu această ocazie două importante studii de design: Lancia Flaminia Marica conceput pe baza tehnică a modelului din clasa superioară Lancia Flaminia Coupe și respectiv Fiat 1600 GT Sport Hidalgo care utiliza platforma modelului din segmentul mediu Fiat 125.

Alt celebru carosier italian, de data aceasta cu sediul în Milano, Zagato, expunea la standul său conceptele: Volvo 2000 GTZ realizat pe baza modelului 142 și care se dorea a fi un posibil succesor pentru modelul coupe 1800S al producătorului suedez și Fiat 500 Zanzara un studiu pentru un automobil de ″plajă″ având caroserie deschisă cu două locuri.

Pe lângă conceptele proiectate și expuse de celebri carosieri italieni la această ediție din urmă cu jumătate de secol, merită amintit și ″curajosul″ concept car Fiat 500 Coupe cu o caroserie cu 2+2 locuri având acoperiș transparent din sticlă în formă de cupolă, linii spectaculoase și în același timp agresive realizat de tunerul de casă al lui Fiat, Giannini cu sediul la Roma.

Foto: Carosieri; Arhivă