Cele mai scumpe mașini de la licitație din anul 2021

Clasamentul celor mai scumpe zece automobile vândute în cadrul licitațiilor publice din anul 2021, este dominat de modele super sport și de competiție ale unor mărci premium precum: Ferrari, Aston Martin, McLaren și Jaguar. Ca și în anul 2019, primul loc în clasamentul din anul 2021, a fost ocupat de un model supercar britanic din categoria youngtimer – McLaren F1 și care în acest caz a fost vândut cu un preț de peste 20 de milioane de euro.

O premieră în acest clasament al celor mai scumpe automobile de la licitații pe anul 2021 o reprezintă prezența unui număr de două automobile de competiție, din care unul câștigător al cursei de anduranță de 24 h de la Le MansMatra MS670 model 1972 iar celălalt, câștigător al unui Grand Prix de Formula 1 – McLaren MP4-25A din 2010 pilotat de multiplul campion mondial britanic Lewis Hamilton.

Un număr de șase dintre cele mai scumpe zece automobile vândute la licitație în 2021, au fost tranzacționate la licitațiile din cadrul evenimentului auto retro californian Monterey Car Week din luna august, inclusiv patru dintre cele cinci modele Ferrari din primele zece, care s-au poziționat în acest clasament. Deși, la licitațiile RM Sotheby’s s-au vândut șase dintre cele mai scumpe zece automobile pe anul 2021, casa de licitații Gooding a vândut atât cele mai scumpe automobile, cât și al doilea cel mai scump automobil din acest Top 10 din anul 2021.

Un ultra-performant McLaren F1 cu anul de fabricație 1995, în stare nouă și cu un rulaj de doar 242 mile (echivalentul a 390 km), a crescut recordul mărcii britanice la 20.465.000 USD, a obținut rezultatul de top la licitația de automobile clasice Gooding Pebble Beach 2021 precum și rezultatul de top ale tuturor tranzacțiilor de la evenimentul american Monterey Car Week din 2021. Acest valoros exemplar de McLaren din 1995, a devenit a 13-a cea mai scumpă mașină vândută vreodată la o licitație publică și doar a 13-a mașină care a fost vândută cu peste 20 de milioane de dolari. Înainte de vânzare, automobil super sport britanic a fost estimat inițial de specialiștii de la casa de licitații Gooding , cu un preț de peste 15 milioane de dolari.

Acest McLaren F1 reprezintă cel de-al 25-lea exemplar construit dintr-un număr total de 68 exemplare de stradă construite, plus alte 38 de exemplare de competiție. De asemenea, este singurul McLaren F1 livrat în culoarea Creighton Brown și a fost păstrat într-un garaj etanș de către primul proprietar al său, un colecționar japonez. Următorul său proprietar din SUA, a păstrat supercar-ul britanic în condiții excelente și fără să-l mai ruleze, menținând numărul redus de kilometri parcurși.

Locul doi în acest clasament a fost ocupat de un deosebit de rar Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione din 1959, având la exterior culorile steagului italian și care s-a vândut cu suma de 10.840.000 dolari. Acest Ferrari a fost cel de-al doilea cel mai scump automobil vândut în cadrul licitației Gooding Pebble Beach 2021 și totodată cel de-al doilea cel mai scump dintre toate automobilele vândute de la evenimentul californian Monterey Car Week 2021. Automobilul sport italian este al doilea automobil tranzacționat pentru suma de peste 10 milioane de dolari în anul 2021.

Între anii 1957 și 1962, constructorul italian Ferrari a fabricat un număr de doar 106 exemplare din modelul 250 GT California Spider. Dintre acestea un număr de 50 exemplare au fost realizate în versiunea inițială având ampatament lung (LWB) și 56 de exemplare în versiunea ulterioară cu ampatament scurt (SWB). Din cele 50 de exemplare construite ale versiunii LWB, un număr de aproximativ 10 exemplare au fost realizate din fabrică cu caracteristici speciale pentru competiții.

Această versiune denumită Competizione, cu stilul său distinctiv, a fost una dintre puținele livrate inițial în Europa și a reprezentat cea mai mare parte a carierei competiționale a modelului 250 GT California Spider LWB din Europa.

Pe locul al treilea în acest Top 10 s-a poziționat de un foarte rar Aston Martin DB4GT Zagato fabricat în 1962 care a fost tranzacționat pentru suma de 9.520.000 dolari. Această sumă, reprezintă cel mai bun rezultat din cadrul licitației RM Sotheby’s Monterey 2021 chiar dacă a fost sub estimarea inițială și, se pare, doar după ce a fost rezervat pentru o sumă mai mică, dar până la urmă considerat un rezultat rezonabil. Automobilul sport britanic este unul dintre cele doar 19 unități construite din modelul DB4GT Zagato din care doar un număr de șase unități au fost realizate cu volan pe partea stângă, Acest Aston Martin a fost comandat de nou cu numeroase caracteristici unice specificate de către primul său proprietar.

Noul proprietar al acestui DB4GT Zagato se poate mândri cu o istorie impresionantă a curselor al acestui exemplar. Acesta a fost pilotat cu succes de celebrul Roy Salvadori la evenimentul BRSCC Brands Hatch din mai 1962, terminând pe primul loc la clasa respectivă și al doilea la general. Apoi a continuat să participe alături de proprietari faimoși la numeroase evenimente ale unor cluburi auto retro și să concureze la multe sezoane de la Silverstone și Donnington. Citiți articolul complet aici

Foto: Case de licitații