Jumătate de secol pentru creatorul jantelor OZ

1975 - Prima jantă OZ pentru raliuri
1975 - Prima jantă OZ pentru raliuri

Jumătate de secol pentru OZ. Emblematica marcă italiană producătoare de jante auto a luat naștere ca urmare a pasiunii comune pentru automobile a doi prieteni și parteneri Silvano Oselladore si Pietro Zen – ale căror inițiale definesc numele brandului OZ.

Istoria marcii OZ, emblematică și puternic reprezentativă pentru lumea auto, a început pe 4 ianuarie 1971, luând naștere ca urmare pasiunii comune pentru automobile a doi prieteni și parteneri de lucru, totodată.

Desingul primei jante OZ a fost pentru un MINI Cooper

Totul se întâmpla în spatele unei benzinării din Rossano Veneto, un mic sat din provincia Vicenza, locul în care Silvano Oselladore si Pietro Zen (ale caror inițiale definesc numele brandului OZ), s-au decis să creeze designul primei jante din aliaj ușor, concepută la acea vreme pentru o mașină în vogă, Mini Cooper.

1971 - Fondatorii și familiile lor la prima fabrică OZ
1971 – Fondatorii și familiile lor la prima fabrică OZ

OZ aniversează 50 de ani

Acesta a fost primul pas de-a lungul celor 50 de ani, pas ce a precedat o evoluție constantă și conșistentă pentru brandul OZ și produsele sale premium. Cinci decenii în care s-a reușit anticiparea nevoilor din piață ale consumatorului, dar mai ales a trendurilor industriei auto în materie de design.

OZ – un nume faimos în motorsport

Această obsesie comună pentru cercetare și inovație, a propulsat compania în doar câțiva ani de la constituirea sa, spre un segment specific, al sporturilor cu motor și competitiilor auto, poziționîdu-se în scurt timp în pozitia de lider mondial în motorsport și atrăgându-și de partea sa pasionații de raliuri din întreaga lume. OZ a devenit astfel un sinonim pentru atitudinea de invingator, cifrele vorbind de la sine.

1971 - Prima jantă creată de OZ pentru Mini Cooper
1971 – Prima jantă creată de OZ pentru Mini Cooper

Scenele principale Formula 1 si WRC

Prezentă în Formula 1 încă din 1985 și Campionatul Mondial de Ralșiuri  (WRC) din 1988, OZ se mândrește cu peste 200 de titluri, urcând pe podium cu piloți și echipe de curse legendare, ce includ: Scuderia Ferrari, Mercedes AMG Petronas, Red Bull Racing, Renault Sport F1 Team, Haas F1 și Sauber Alfa Romeo F1 Team în F1, respectiv Ford World Rally Team și Citroen Total World Rally Team în WRC, Audi Sport în DTM, Le Mans și mulți alții.

Turul raliurilor legendare: Acropolis

Succesul din Motorsport a fosr un factor catalizator pentru creșterea și notorietatea înregistrată în  piața after-market, pe segmentul premium de jante high-tech, unde compania s-a remarcat și și-a consolidat poziția de lider în materie de design, inovație și tehnologie.

Marca preferată de producătorii exclusiviști

De 50 de ani, OZ colaborează cu cele mai exclusiviste și recunoscute mărci auto din lume, printre care Ferrari, Lamborghini, Maserati, Aston Martin, Lotus și McLaren.

Aceste parteneriate au dat nastere unor proiecte exclusive de jante high tech,  ce astazi au devenit exponate de referință în muzeul jantelor OZ (situat la sediul central din San Martino di Lupari, provincia Padova).

1997 Victoria lui Alessandro Zanardi în IndyCar
1997 Victoria lui Alessandro Zanardi în IndyCar

Ne referim la modele ce au făcut istorie și au lăsat o urmă de neșters în mintea pasionaților de automobile: Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Lotus Esprit, McLaren F1 LM, Bugatti Veyron, Pagani Zonda și Mercedes-Benz SLR.

De-a lungul anilor, nu a fost niciun moment în care renumiții designeri italieni ai mărcilor emblematice să nu solicite contribuția OZ la stilul proiectelor lor: Bertone, Fissore, Dallara, Pininfarina, Italdesign, AMG, Hartge, Carlson, Koenigsegg, Hottinger, Pagani, Fittipaldi, Mazzanti, Callaway, AC Schnitzer, Cizeta, Strosek și Giugiaro.

Era moto cu OZ Motorbike

După segmentul auto, a urmat în 1972 și cel al motocicletelor. OZ  intrând pe piața celor „două roți”, iar ulterior stabilind si o divizie de business dedicata: OZ Motorbike.

De-a lungul anilor, OZ a colaborat cu principalii producatori de motociclete, inclusiv Aprilia, Ducati, Norton si Bimota, echipand cele mai bune echipe la majoritatea categoriilor de curse. Cele 5 titluri MotoGP consecutive castigate de Marc Marquez sunt doar ultimele realizari ale OZ in acest sector.

1991 - Premiul „Ruote in Corsa” cu Michael Schumacher
1991 – Premiul „Ruote in Corsa” cu Michael Schumacher

Astazi OZ este o companie mai eficientă și radical diferită de OZ-ul din anii 1970, prin excelența globală reușind să-și păstreze și să-și consolideze spiritul italian de măiestrie și creativitate.

Compania are sediul central in zona Veneto, San Martino di Lupari, unde produce si vinde jante din aliaj usor in 72 de tari, printr-o retea globala de parteneri si filiale.

Astazi, OZ joaca un rol relevant in sectorul jantelor aftermarket, cu o oferta multi-brand care include peste 70 de modele de jante din aliaj disponibile in peste 25 de finisaje (culori) si o gama de diametre de la 14 ”la 22”.

Furnizor pentru Formula E

OZ acopera zeci de mii de aplicatii auto printr-o ofertă variata si o strategie multi-brand care, pe langa marca OZ Racing, include liniile de produse MSW Wheels si Sparco Wheels.

2020 – Mercedes F1 se încoronează Campioană Mondială cu OZ

Concentrându-se pe imbunatatirea continua, pentru OZ, implinirea acestor 50 de ani nu este doar un moment de sarbatoare, ci si o oportunitate de a planifica din timp nevoile pietei auto, orientandu-se pe evolutia mobilitatii in general. Compania a lucrat la dezvoltarea jantelor pentru masini hybrid si electrice din 2016. Dupa cum cere traditia, activitatile sale de cercetare si dezvoltare sunt desfasurate pe piste de curse si in special in parteneriat cu toate echipele din campionatele de Formula E.

OZ pentru biciclete electrice

Angajamentul fata de problemele viitoare de mobilitate s-au concretizat de decizia recenta a companiei de a se aventura pe piata bicicletelor electrice si de a lansa primul brand pliabil de bicicleta electrica OZ, denumit E-Leggera.

Un nou proiect, un mesaj despre un viitor prefigurat a fi diferit fata de cel de astazi, unde compania continua sa fie in centrul scenei, asa cum a fost in acesti primi 50 de ani.

Cincizeci de ani de vise, satisfactii si succese, dar si peste 10 ani de angajament si sprijin pentru intreaga comunitate si, in special, pentru Universitatea din Padova.

Pentru a ajuta la educarea viitorilor ingineri, OZ a deschis laboratoare reale in cadrul unitatilor sale de productie, unde studentii dezvolta prototipuri pentru a fi inscrisi in concursuri de Formula SAE, in mod obisnuit cunoscut sub numele de Formula Student. Evenimentul urmareste sa incurajeze dezvoltarea masinilor de curse propulsate de energie regenerabila. Este o oportunitate pretioasa pentru studenti sa lucreze si sa invete cot la cot cu aceiasi ingineri care proiecteaza jante OZ pentru echipe de lideri in Formula 1.

„Ne mandrim cu ceea ce facem – spune ing. Bernoni, CEO al OZ Spa Italia – si toti suntem hotarati sa cream cele mai bune produse posibile. Cea mai mare dorinta si speranta a noastra este ca  toata lumea care foloseste si iubeste  jantele OZ sa perceapa acest angajament al nostru pentru excelenta. ”

Aniversare cu noi produse

Prin urmare, cea de a 50-a aniversare nu este doar o zi de nastere, ci o oportunitate de a povesti in continuare decenii de realizari: un patrimoniu de cunostinte, experiente, inovatii si tehnologii impregnate ciclic in roti fabricate pentru masinile de zi cu zi.

Pentru companie, 2021 va fi un an cu multe sarbatori, care vor culmina cu lansarea pe piata a mai multor produse noi, ce vor impune o evolutie si totodata o schimbare de tendinte in piata de jante, o revolutie in materie de tehnologie.

Dupa 50 de ani de activitate, compania continua cu nerabdare sa isi stabileasca noi obiective si sa urmareasca viziunea pe care a adus-o la viata. La multi ani OZ!