Asigurare RCA cu decontare directa versus CASCO

Asigurare RCA
Modalitatea de gestionare a daunelor în caz de accident rutier presupune o serie de pași prin care inculpatul în producerea accidentului se obligă să soluționeze prejudiciile produse participantului păgubit într-un timp cât mai scurt de la producerea accidentului auto.
În sine, soluționarea daunelor pe baza poliței RCA a șoferului vinovat nu ar trebui să dureze mult timp, însă Autoritatea de Supraveghere Financiara a propus un sistem optim prin care chiar și păgubitul poate înainte un dosar de daună pentru a grăbi procesul de despagubire pe baza propriei polițe de asigurare RCA.

Decontarea directa la asigurarea RCA plasează polița de asigurare RCA în vecinătatea asigurării facultative, CASCO, întrucât la bază ambele polițe au în vedere despăgubirea daunelor produse vehiculelor prejudiciate. Cu toate acestea, cele două contracte de asigurare diferă din foarte multe puncte de vedere și nu trebuie considerate similare.

Rămâneți alături de noi până la final și veți afla în cadrul acestui articol câteva principii de bază despre o asigurare RCA valabila cu decontare directa, ce tarife se practică la contractul RCA cu clauza de decontare și care sunt propriu-zis diferențele între polita RCA cu decontarea directa și contractul de asigurare CASCO.

Condiții pentru decontarea directa la asigurarea RCA

Dacă autoturismele auto au asigurare RCA valabila cu decontare directa, atunci accidentele auto care se produc pe teritoriul Romaniei vor putea fi soluționate mult mai rapid în baza acestui nou tip de asigurare RCA.

Cu toate acestea, clauza referitoare la decontarea directa nu se aplică dacă accidentele auto se produc în afara teritoriului țării, iar alături de această stipulare mai apar și alte condiționări pe care asiguratul trebuie să le respecte pentru a putea beneficia de clauza de gestionare a daunelor pe baza politei de asigurare RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiara stipulează că acordarea dreptului la despagubire pe decontarea directa este valabil dacă ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului producerii prejudiciilor. De altfel, pentru ca decontarea directa să fie valabila la data evenimentului, este stipulat că prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor și nu există vătămări corporale sau daune morale.

Cât despre teritorialitate, vehiculele implicate in accidentul auto trebuie să fie inmatriculate, inregistrate in Romania pentru ca polita RCA cu decontarea directa sa poată fi aplicată pentru a repara stricăciunile produse.

Ce costuri practică asigurătorii la asigurarea RCA cu clauza de decontare directă?

Conform ASF, asigurătorul va practica tarife diferite la asigurarea RCA simplă, față de una pentru care se aplică decontarea directa. Diferența dintre cele două este una semnificativă, în funcție de asigurătorul pe care îl alegeți.

Spre exemplu, compania de asigurari Omniasig* percepe o diferență între un RCA standard și cel cu decontarea directa de 75 lei pentru un RCA valabil pe 6 luni. În schimb, dacă perioada de valabilitate crește, atunci crește și diferența pentru același asigurator la 150 lei pentru RCA valabil cu decontare directa.

*Atenție, însă, la faptul că fiecare asigurator își stabilește tarifele în mod distinctiv. Intrați în contact cu propriul asigurator pentru a discuta diferențele între cele două tarife de asigurare în caz de accident.

De asemenea, costurile de mai sus au fost calculate cu ajutorul unui calculator RCA în cadrul căruia au fost introduse date referitoare la un model de autoturism Ford Puma, înmatriculat în anul 2021, cu un proprietar auto cu vârsta de peste 40 ani.

În cazul în care doriți să simplificați procesul de aflare al costurilor propuse pentru autoturismul dumneavoastră, vă recomandăm instrumentul de calcul RCA oferit de Pint.ro, prin care puteți afla prețul unei polite RCA cu sau fara decontare directa.

Cum se aplică și cum funcționează clauza de decontare directa în cazul unui accident?

Polita RCA obligatorie cu decontare directa, valabila la data producerii incidentului auto, vă va putea despăgubi de prejudiciile suferite într-un timp mai scurt, decât pe baza politei vehiculului vinovat dacă relatați pe scurt cele întâmplate și veți înainta constatarea amiabilă către asiguratorul dumneavoastră. Dacă procesul decurge în termeni optimi, ar trebui ca în maximum 10 zile lucrătoare să vă puteți recupera prejudiciile suferite în urma incidentului suferit în trafic.

Cu toate acestea, există și varianta în care asiguratorul nu accepta dosarul de daunalitate, iar întregul proces se prelungește mai mult decât ar fi cazul. Totuși, sunt situații excepționale acelea în care vă poate fi respins dosarul de către o companie de asigurari, întrucât dacă incidentul nu a fost produs de dumneavoastră, daunele suferite trebuie să vă fie compensate.

Contractul RCA cu decontare directa versus asigurarea CASCO

În baza celor menționate anterior, v-ați putea grăbi să afirmați că un RCA obligatoriu cu decontare directa se aseamănă destul de mult cu asigurarea facultativă CASCO. În realitate, lucrurile nu sunt chiar așa. Cele două se diferențiază din foarte multe puncte de vedere, atât de natură a acoperirilor pe care le oferă, cât și pentru maniera în care sunt orientate acoperirile.

Un CASCO vă va proteja propriul autoturism, indiferent dacă vina producerii unui accident este a dumneavoastră sau a celuilalt participant rutier. În schimb, un RCA, fie cu sau fără decontare directă este prevăzut să acopere prejudiciile de service celuilalt participant auto implicat în accident, cel care a suferit avariile.

Un CASCO este valabil indiferent dacă vehiculele implicate in accidentele auto au o polita facultativă încheiată și valabila la data evenimentului. Singura condiție este ca autoturismul pentru care se solicită reparațiile să aibă un CASCO, nu și celălalt autoturism.

Dacă pentru decontarea directa este necesar ca vehiculele să fie inmatriculate, inregistrate in Romania, pentru CASCO nu se aplică aceeași rigoare. La fel se întâmplă și cu locul producerii evenimentului: un CASCO acoperă chiar și prejudiciile care nu se produc pe teritoriul Romaniei.

Pint.ro – Broker de asigurări de încredere pentru despagubirea prejudiciilor în caz de accident

Atât un RCA, cât și un CASCO sunt asigurari auto extrem de importante pentru orice participant la traficul aglomerat al marilor orașe și nu numai. Un RCA valabil cu decontare directa garantează recuperarea unor prejudicii materiale într-un timp mai scurt, însă cauzate din vina altui participant auto. Dacă doriți să fiți acoperit complet, atunci ar fi bine să optați pentru o acoperire CASCO completă.

La Pint.ro le puteți încheia pe ambele cu ușurință, grație calculatoarelor RCA și CASCO! Aceste instrumente de calcul vă vor lista ofertele de RCA și CASCO pentru detaliile oferite de dumneavoastră referitoare la proprietarul autoturismului și la masina asigurata. Procedura este simplă, se efectuează rapid, iar dacă optați pentru plata în cont, veți obține contractul RCA/CASCO în doar câteva minute.