Tradiția ediţiilor speciale MINI merge mai departe

Ediții speciale MINI
Ediții speciale MINI

De la lansarea primei ediţii speciale, în 1976, au fost doar foarte puţini ani în care marca MINI să nu fi prezentat o nouă ediţie specială pentru unul dintre modelele sale. Istoria lungă şi plină de culoare a ediţiilor speciale a adus multe elemente care mai târziu au devenit parte a modelelor de serie. După relansarea mărcii ca parte a BMW Group, personalizarea a devenit un element definitoriu deosebit de puternic, iar ediţiile speciale completează această latură a mărcii cu serii limitate care reflectă identităţi foarte puternice.

Propria moştenire

Prima ediţie specială MINI care a schimbat totul a fost Mini Limited Edition 1000 – cunoscută şi sub numele „Stripey”. Pe parcursul a 13 ani a fost urmată de alte 16 ediţii care au sărbătorit aniversarea mărcii, precum Mini 25 sau Mini Sky, Flame, Racing şi Rose. Şi, de asemenea, modelele care au adus un omagiu Londrei şi care astăzi sunt cunoscute drept „Posh Mini”. Ele sunt Mini Chelsea, Mini Piccadilly sau Mini Ritz.

Ediții speciale MINI: Mini Rose, Sky, Racing și Flame
Ediții speciale MINI: Mini Rose, Sky, Racing și Flame

Anii ’90 au fost de neuitat

Anii 1990 au fost un deceniu extraordinar pentru MINI. Au fost introduse ediţii speciale precum Mini Cooper RSP, Mini British Open Classic inspirat de golf, Mini Italian Job care a adus un omagiu filmului clasic din 1965 sau Mini Cooper Monte Carlo din 1994. MINI a sărbătorit întotdeauna evenimente mondiale – şi în acest caz a fost o lume plină de succese. Ediţiile speciale din anii 1990 reprezintă şi o colaborare de neuitat cu designerul britanic Paul Smith, care, în 1998, a rezultat într-un model unicat şi ediţia specială Mini Paul Smith.

O nouă eră pentru MINI

Un alt val de ediţii speciale, precum şi o întreagă gamă de concepte au fost lansate pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a MINI.

Cele două maşini proeminente au fost prezentate mai întâi la Salonul Auto de la Frankfurt şi mai târziu la Festivalul MINI United de pe legendarul circuit britanic de la Silverstone, în mai 2009. MINI 50 Mayfair şi MINI 50 Camden erau echipate cu multe caracteristici noi şi aveau un aspect sportiv potrivit cu locaţia premierei. Versiunile MINI Cooper S erau disponibile cu un motor turbo twin-scroll cu patru cilindri, care producea 126 kW/172 CP.

Ediții speciale MINI
Ediții speciale MINI

În acelaşi an a fost lansat MINI John Cooper Works World Championship 50, care sărbătorea victoria pe care echipa de curse a lui John Cooper o reuşise în Formula 1 cu 50 de ani mai devreme.

MINI îl comemorează pe Paddy Hopkirk, unul din marii piloţi ai mărcii

Mari ocazii

Între 2011 şi 2015, MINI ajunsese deja într-un punct în care îşi putea folosi moştenirea istorică foarte bogată şi interesantă, atât în ceea ce priveşte realizările sale în curse ale modelelor din trecut, cât şi identitatea sa puternică de brand.

Ediţiile MINI Green Park şi MINI High Park din 2012 reprezintă un bun exemplu al acestei din urmă abordări. Pe de altă parte, a existat şi un efort de a introduce modele care să fie progresive şi să depăşească limitele a ceea ce MINI şi ediţiile sale speciale pot oferi în ceea ce priveşte stilul şi progresul.

Ediții speciale MINI
Ediții speciale MINI

Ediţiile speciale precum MINI Inspired by Goodwood, MINI Cabrio Highgate şi MINI Clubman Bond Street au accentuat latura de lux a identităţii MINI. Au existat, de asemenea, ediţii care omagiau ocazii speciale, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 – MINI Baker Street şi MINI Bayswater.

Mai bine mâine

În 2016 s-a lansat MINI Seven, numit după primul automobil MINI, Austin Seven din 1959. A fost prima ediţie specială bazată pe actuala generaţie de automobile MINI. Cel mai recent MINI John Cooper Works GP, sau MINI GP3, a fost lansat cu 225/306 CP, fiind cel mai rapid MINI din istorie omologat pentru utilizare pe drumurile publice. Nu a trecut mult până când MINI Electric a primit şi propria ediţie specială sub forma MINI Electric Collection.

Ediţia specială de anul acesta

Anul acesta, ediţiile speciale MINI au mers în trei noi direcţii. Fiecare dintre ele este diferită şi unică. Prima ediţie prezintă stilul MINI Clubman Untold. Al doilea este un adevărat individualist care merge pe drumul său – MINI Countryman Untamed, disponibil în versiune pe benzină sau plug-in hybrid. Şi, în sfârşit, al treilea, versatilul MINI Resolute, este mândru de moştenirea sa şi este disponibil în versiuni Hatch 3 uşi, Hatch 5 uşi, precum şi pentru MINI Cabrio.

 

Ediții speciale MINI
Ediții speciale MINI

MINI Cooper – 60 de ani