Saab 900 un model clasic versatil

Modelul 900 reprezintă cel mai bine caracteristicile producătorului suedez Saab și în același timp capabil să evolueze și să țină pasul cu vremurile, astfel încât a reușit să rămână în producție timp de 15 ani.

Istoria modelului începe la sfârșitul anilor ’70, mai exact în mai 1978, anul în care cele patru versiuni ale noului lansat Saab 900 sunt prezentate presei într-un mod original, respectiv un raliu, desfășurat în mai multe etape, pe drumurile din sudul Suediei. Din această competiție nu au lipsit porțiunile de drum cu pietriș sau noroi, serpentinele, un circuit de mare viteză și, desigur, toate într-un climat nordic. Juxtapunerea cu raliurile, în realitate, nu este întâplătoare și lipsită de sens, cum s-ar putea crede la prima vedere. Acest lucru se datorează faptului că, deși sunt modele de turism, au fost concepute pentru o îmbunătățire substanțială a capacității de conducere. Din punct de vedere stilistic, modelul 900 se aseamănă în multe privințe cu modelul predecesor 99 în timp ce platforma mecanică reprezintă o variantă substanțial îmbunătățită al aceluiași model 99.

Design personal, gamă completă

Design-ul modelului 900 este strâns legată de tradiția stilistică a firmei Saab: funcționalitatea dictează forma iar apoi designul definește linia. Interioarele sunt realizate la un nivel înalt, atât în ​​materialele utilizate, cât și în asamblarea elementelor. Cu toate acestea, în special pentru exterior, există unele detalii care pot fi îmbunătățite: sudurile între plafon și montanții spate, sunt de exemplu, la vedere, fără să fie acoperite cu unele elemente fiind pur și simplu vopsite. Din punct de vedere mecanic se evidențiază noua geometrie a suspensiilor față cu brațe trapezoidale oscilante iar cea din spate adopta o soluție cu axă rigidă și bare Panhard. Distribuția greutății totale a fost modificată, accentuând sarcina pe puntea față, pentru a obține o promptitudine optimă a direcției în aproape toate circumstanțele. Motoarele de 2.000 cmc aflate în dotarea modelului 900, au rămas aproape neschimbate în comparație cu cele adoptate de modelul precedent 99.

Saab – 70 de ani de inovații tehnice

Un model, patru versiuni

Versiunile disponibile la momentul lansării erau în număr de patru: GLS cu motor de 2L (108CP) alimentat cu două carburatoare în variante de caroserie cu cu trei sau cinci uși cunoscute ca Sport Combi, GLE cu motor de 2L(118CP) alimentat cu injecție în variantă cu cinci uși și EMS cu același motor de la GLE, dar cu caroserie în trei uși. În 1979, gama a fost extinsă cu versiunea Turbo echipată cu același motor de la GLE dar supraalimentat și care furniza 145 CP fiind disponibilă în ambele variante de caroserie. Din acel moment, gama modelului 900 a fost actualizată constant în cee ace privește versiunile, variantele de caroserie(sedan cu două sau patru uși din 1980 și cabrio din 1986), echipamentul de dotări și motorizările, pentru a fi în pas cu timpul. Cariera deosebit de îndelungată a primei generații Saab 900 se va încheia după trei serii și 15 ani de carieră, în 1993.

Saab 40 de ani de motorizre turbo

Impresiile la primele teste cu Saab 900

În primii ani de carieră, pentru modelul 900 nu a fost ușor să obțină procente prea mari pe dificila piața europeană. În clasa medie superioară în special motorizări cu capacitatea de 2 litri existau la acea data suficient de multe modele concurente ale unor producători prestigioși  iar cumpărătorul tradițional prefera să aleagă dintre modelele cele mai consacrate. În ciuda acestor „dificultăți”, compania suedeză și-a construit destul de repede o bună reputație exploatând în special tema „turbo familial”. La primele teste pentru presă, jurnaliști au apreciat în primul rând design-ul personalizat atât la exterior cât și la interior, tabloul de bord și comenzile definite drept practice și raționale, sistemul de climatizare dotat opțional cu aer condiționat și postul de conducere confortabil cu scaunul șoferului reglabil în înălțime și volanul reglabil. Motorul a fost caracterizat drept elastic și promt la majoritatea regimurilor de rotație iar cutia de viteze avea treptele corect etajate, cu a cincea treaptă (opțional) de putere și cu o manevrabilitate bună și precisă a schimbătorului de viteze. Direcția modelului suedez dotată opțional cu servoasistare era promtă și precisă, fiind lipsită de reacțiile sesizate frecvent pe modelele cu tracțiune față și cu motoare având puteri mai mari. Modelul suedez s-a dovedit a fi ușor de manevrat la parcări și în același timp deosebit de manevrabil chiar și pe trasee pline de serpentine. Comportamentul sistemului de frânare care era servoasistat și dotat cu discuri pe ambele punți, s-a dovedit a fi satisfăcător în toate condițiile, așa cum s-a concluzionat și în cazul ținutei de drum.

Cotațiile actuale

Indiferent de versiunea aleasă, cotațiile din zilele noastre a unui Saab 900 în versiune de bază sau intermediară au valori accesibile, de la un minim de aproximativ 1.000 de euro și până la un maxim cuprins între 2.300 și 5.300 de euro. Cele mai bine cotate modele sunt: ​​900 turbo (1978-1986), cu prețuri între 2.000 și 6.000 de euro și 900 turbo 16 Cabriolet (1986-1993) ale cărui prețuri sunt cuprinse între 3.000 și 9.000 de euro.

Foto: Saab; Arhivă