Prezentat în urmă cu 55 de ani la Salonul Auto de la Torino, Maserati Ghibli a fost unul dintre protagoniștii perioadei de glorie a marilor GT-uri italiene, un coupe prestigios capabil să îmbine designul personalizat și performanțele de înalt nivel în cea mai pură tradiție a mărcii având ca emblemă tridentul.
Anii ’60 au fost, fără îndoială, cea mai bună perioadă pentru lumea designului auto. În acea perioadă, Italia a devenit epicentrul cercetării stilistice și al bunului gust în materie de design, culminând cu designul de avangardă care la sfârșitul deceniului a determinat Italia să dicteze liniile directoare pentru stilul anilor următori în întreg sectorul auto.
Maserati s-a dovedit a fi unul dintre cele mai în vogă branduri din segmentul gran turismo, cu modele de o mare eleganță, capabile să îmbine designul, performanțele și confortul la cel mai înalt nivel. Unul dintre vârfurile atinse de brandul din Modena a fost cu Ghibli, primul model sport care a purtat această denumire în istoria Maserati, reluată apoi din 1992 cu cea mai recentă evoluție a modelului Biturbo și în 2013, cu noua generație de sedan executive, care aducea un omagiu gloriosului model GT original.
Cunoscut sub codificarea proiectului Tipo 115, Maserati Ghibli a debutat în toamna anului 1966 cu ocazia Salonului Auto de la Torino, ca un GT de vârf de gamă care a perpetuat tradiția pentru câțiva ani de a numi modele noi Maserati cu nume de vânt.
Designul modelului coupe-fastback care avea să-l înlocuiască în gamă pe modelul Mistral, a fost realizat de Carrozzeria Ghia din Torino, de mâna unui tânăr stilist numit Giorgetto Giugiaro. Cu liniile sale, mai întinse și mai elegante decât în trecut, Ghibli a introdus un nou curs stilistic caracterizat de volume armonioase și curate având partea frontală lungă și joasă cu un aer ușor agresiv pe care au debutat farurile retractabile și cea din spate ușor mai înaltă și de formă trunchiată, stil care a fost preluat ulterior de modelele gran turismo ai anilor ’70.
Din punct de vedere tehnic, proiectul a fost coordonat de Giulio Alfieri care, împreună cu tehnicienii Maserati, au dezvoltat pentru Ghibli un motor cu 8 cilindri în V la 90° V și o cilindree de 4.719 cmc. Acesta beneficia de distribuție cu 4 axe cu came in chiulasa și două supape pe cilindru, alimentare cu 4 carburatoare dublu corp verticale Weber și lubrifiere cu carter uscat. Puterea maximă furnizată era de 310 CP la 6.000 rpm și asigura performanțe de înalt nivel pentru acea perioadă: viteză maximă de 270 Km/h și accelerație 0 – 100 Km/h în 6.8 secunde. Acest lucru a fost posibil și datorită cadrului tubular ușor pe care era montată caroseria, care i-a permis lui Ghibli să oprească acul cântarului la doar 1.500 kg.
Transmisia se realiza pe roțile din spate și era asigurată în standard de o cutie de viteze manuală cu 5 trepte de concepție ZF plus un diferențial autoblocant iar opțional era propusă o cutie automată cu 3 trepte de producție Borg-Warner cu 3 trepte. Dacă pentru puntea față, constructorul italian a optat pentru o schemă cu suspensie independentă tipică pentru un model cu performanțe de top respectiv cu brațe triunghiulare duble suprapuse și arcuri elicoidale, în cazul punții spate s-a optat pentru o soluție clasică cu axă rigidă și arcuri lamelare, ambele punți fiind dotate cu bare stabilizatoare și amortizoare hidraulice. Sistemul de frânare era servoasistat și dotat cu discuri ventilate iar sistemul de direcție era de tipul cu circuit de bile, servodirecția de producție ZF era oferită opțional.
La interior, configurat după o schemă cu două locuri, spre deosebire de aspectul economic al majorității coupe-urilor cu pretenții sportive, Maserati Ghibli beneficia de: finisări luxoase (piele , lemn de esență rară), instalație de ventilație atent studiată care dispunea de guri de ventilație reglabile, volan din lemn stratificat cu reglaj pe înălțime și scaune cu spătare reglabile. Din echipamentul standard făceau parte numeroase dotări premiuim mai puțin obișnuite pentru clasa respectivă și întâlnite doar în cazul limuzinelor luxoase: tapițeria din piele, geamurile acționate electric, jantele din magneziu, volanul reglabil, ceasul cu quartz, radio-ul, antena radio iar contra cost se puteau comanda: instalația de aer condiționat, servodirecția, jantele cromate cu spițe marca Borrani, geamurile cu tentă fumurie, tetierele sau oglinda retrovizoare exterioară.
La ediția din 1968 a Salonului Auto de la Torino este prezentată sub formă de prototip varianta de caroserie cabrio cu două locuri realizată de carosierul Ghia. Aceasta a fost denumită Ghibli Spyder, a intrat în producție un an mai târziu și putea fi echipată opțional cu un hard top în culoarea caroseriei.
La sfârșitul verii anului 1969 sunt realizate la exterior îmbunătățiri de ordin estetic la unele detalii, la interior planșa de bord, volanul, scaunele și unele detalii au fost redesenate, în același timp fiind introduse noi dotări standard precum: luneta cu sistem de degivrare, antena electrică și volanul cu sistem de blocare. În același timp, instalația de aer condiționat, geamurile cu tentă fumurie și tetierele făceau parte din echipamentul de dotări standard. Această nouă versiune îmbunătățită alături de variantă de serie Ghibli Spyder au fost prezentate în premieră cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt din 1969.
Cu ocazia Salonului Auto de la Torino din 1970 este lansată o nouă versiune mai performantă denumită Ghibli SS. Aceasta era echipată cu un propulsor V8 de 4.9L care dezvolta 335 CP și permitea performanțe de top: viteza maximă 280 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 6.4 sec. Începând cu anul 1972, versiunea Ghibli SS beneficiază de jante din aliaj cu design elaborat și blocuri optice spate de dimensiuni majorate.
În toamna anului 1973 producția modelului Ghibli este stopată, în total fiind realizate un număr de 1.274 de exemplare din care 125 de exemplare în varianta cabrio Ghibli Spyder.
Merită menționat faptul că, un exemplar valoros de Maserati Ghibli Coupe model 1968 care a aparţinut iniţial artistului Sammy Davis Junior, membru al grupului lui Frank Sinatra – „The Rat Pack”, face parte acum din colecția omului de afaceri Ion Țiriac fiind expus la Țiriac Collection.
Foto: Maserati; Arhivă