Revoluționarul Lotus Elise a aniversat 25 de ani de la debut

În urmă cu 25 de ani chiar în ziua de deschidere a Salonului Auto de la Frankfurt din luna septembrie, standul Lotus era asaltat de jurnaliști și chiar de managerii și ingineri de la alți producători auto. Aceștia au fost surprinși de prezentarea în premieră a noului model Elise, un spectaculos și revoluționar roadster.

La scurt timp de la debut, roadsterul Lotus a devenit un model sport de referință ai anilor ’90 și a reușit să readucă în centrul atenției și la profit marca din Hethel, care traversa o perioadă mai puțin bună din punct de vedere financiar. În august 1993, Lotus Cars a fost preluată de firma Autoexpò al omului de afaceri Romano Artioli, deja deținător al mărcii Bugatti Automobili. Antreprenorul din Bolzano a hotărât să revigoreze brandul britanic plasând Lotus pe un loc mai înalt în producția de modele sport. Ideea lui a fost că în Marea Britanie, Lotus trebuie să continue tradiția respective de a obține performanțe de top dintr-un roadster compact în stil Colin Chapman, mai fidel modelului original Elan din anii ’60 decât modelul Elan M100 lansat în 1989 și pe care urma să îl înlocuiască.

Stil italian strălucitor

Proiectul inițial a fost numit Type 111 și s-a dorit a fi un omagiu spiritual adus modelului Lotus Eleven din 1956 dar chiar și pentru modelul Lotus 23 din 1962. Cu doar câteva săptămâni înainte de prezentarea în presă, Romano Artioli a ales numele de Elise, același cu al nepoatei sale Elisa. Patrick Peal, fost șef de comunicare Lotus în 1995 își amintește graba cu care a înregistrat noul nume și a pregătit sigla și materialul promotional: „Îmi amintesc că am cumpărat chiar și placa de înmatriculare britanică M111 LCL, pentru a o folosi pe unul dintre prototipurile deghizate, sugerând reporterilor că ar fi numele noului model! În cele din urmă, Artioli a intuit bine. Împărtășită de o fetiță jucăușă, Elise era un nume perfect. El a contribuit decisiv pentru a-l face faimos în lume ”.

Designul a fost încredințat șefului centrului de stil intern, Julian Thomson. Și el, pe lângă stilul modelelor Lotus din trecut, s-a inspirat și din tradiționala școală italiană de design, folosind ca exemplu un Ferrari Dino 246 GT cu motor amplasat central și după cum chiar el recunoscuse ca era chiar mașina sa personală.

Lotus a aniversat 70 de ani

Tehnologie revoluționară

Planul inițial era de a dezvălui modelul Elise la Londra Motorfair, la mijlocul lunii octombrie în 1995. Cu toate acestea, momentul lansării a fost redus dramatic cu patru săptămâni când Romano Artioli a decis ca modelul să aibă premierea la Salonul Auto de la Frankfurt. Cu cât scena este mai mare, cu atât mai mare este și senzația provocată, raționamentul fiind impecabil, cu excepția faptului că fotografiile oficiale ale studioului trebuiau făcute peste noapte.

Culoarea aleasă pentru Frankfurt a exemplarului de Lotus Elise a fost verde englezesc metalizat, cu un interior maro închis. Totuși, sub curbele de aluminiu, tehnologiile utilizate au fost uluitoare. Cadrul din aluminiu extrudat lipit a captat rapid atenția în mass-media deoarece prezentarea de la Frankfurt a început cu cadrul pur și simplu, urmat apoi de automobilul finalizat. În mod tradițional neconvențional, la Lotus s-a decis să se prezinte mai întâi șasiul complet cu suspensia, frânele și cadru secundar, acesta reprezentând de altfel cea mai bună publicitate posibilă.

Lansare de succes

Planul a funcționat, judecând după numărul de directori de la alți producători de automobile care se înghesuiau în jurul standului Lotus la Salonul Auto de la Frankfurt în ziua presei. „Am ținut chiar și o pedală de accelerație în buzunarul jachetei. Aș fi extras-o la momentul potrivit al conversației pentru a ilustra tehnologia de utilizare a aluminiului. A fost atât de ușoară și rafinată, cântărea cât un portofel gol și a rezumat perfect conceptul Elise! ”, a menționat Patrick Peal. Așa cum se întâmplase de mai multe ori în trecut, data de 12 septembrie 1995 a reprezentat ocazia în care un Lotus a forțat industria auto să se oprească și să i-a cunoștință. Același lucru care s-a întâmplat cu 30 de ani mai devreme în Formula 1, când celelalte echipe stăteau mereu cu ochii pe monoposturile lui Colin Chapman, pentru a înțelege cum ar fi viitorul. Cum s-ar ar spune: „ Lotus a făcut-o din nou! Știam că Lotus Elise va influența modul în care au fost construite mașinile sport și a reușit”.

Lotus-ul Esprit Turbo al fondatorului firmei Colin Chapman este de vânzare

Caracteristici tipic competiționale

Modelul Elise dispunea de o caroserie de tip roadster – targa cu două locuri realizată din materiale plastice ranforsată cu fibră de sticlă. Motorul disponibil era de origine Rover și era amplasat central longitudinal. Acesta avea 4 cilindri in linie, capacitatea de 1.8L, distribuție cu 4 supape pe cilindru, alimentare cu injecție elctronică multipunct si dezvolta 120CP. Transmisia era asigurată de o cutie de viteze manuală cu 5 trepte. Suspensia era independentă cu brațe duble suprapuse, sistemul de frânare servoasistat prevăzut cu discuri ventilate în față și discuri pline în spate iar direcția cu cremalieră. Mulțumită unei greutăți reduse de doar 675kg, Lotus-ul Elise dispunea de o manevrabilitate excepțională si de performanțe ridicate: accelaratie 0-100 km/h în 5.9 secunde și o viteză maximă de 202 km/h.

Diversificarea gamei Lotus Elise

Începând din anul 1997, pe lângă versiunea de bază au fost lansate noi versiuni realizate în serie limitată: Sport 135, Sport 160 și Sport 190 ale căror motoare dezvoltau între 145 și 190CP iar la începutul anului 1999 este lansată versiunea 111S a modelului care se deosebea prin unele elemente specifice atât la exterior cât și la interior și al cărui motor de 1.8L dispunea de distribuție variabilă (VVC) care dezvolta 145 CP și asigura performanțe ușor superioare.

Cu ocazia Salonului Auto de la Birmingham din 2000 are loc lansarea celei de-a doua serie a Lotus-ului Elise și care beneficia de restilizări atât la exterior cât și la interior, de unele îmbunătățiri la partea mecanică precum și de dotări suplimentare.

Foto: Lotus