MODELELE AUTO DIN 1989 CARE SE ÎNCADREAZĂ CA ″VEHICUL ISTORIC″

Modelele de automobile care și-au făcut debutul la comercializare în 1989 se încadrează începând din acest an la categoria ″automobil de epocă″

Modelele fabricate în anii ’80 sunt considerate robuste și durabile deoarece producătorii auto au lansat un decalaj de calitate fără precedent în acel deceniu, multe dintre modelele iconice ai anilor ’80 continuă să fie conduse și întâlnite pe drumurile țărilor europene occidentale.

De la modelele de vis până la cele produse în mare serie, de la cele roadster la cele de tip off road,  automobilele lansate în cursul anului 1989 au fost destul de diverse. Este motivul suficient pentru a arunca o privire mai atentă în anul 2019 la automobilele care ating ″pragul″ de 30 de ani și care astfel ar putea fi incluse în cercul restrâns al modelelor clasice recunoscute.

Multe dintre modelele clasice lansate în anul 1989 se găsesc la vânzare cu prețuri accesibile. Protecția caroseriei, componentele din tablă galvanizată și componentele din aluminiu au făcut automobilele produse în acea perioadă să fie mai robuste. În plus, tipul de tehnologie implementat în aceste automobile a fost ușor de gestionat și mai puțin predispus la defecte. Rezistent la coroziune, robust și potrivit pentru utilizarea de zi cu zi – acesta pare că a fost primul mottou al industriei auto.

Automobilele anului 1989, care au împlinit vârsta de 30 de ani, au posibilitatea în cazul în care se află în stare originală și în condiții bune să obțină atestatul de vehicul istoric de la Retromobil Club România(Autoritatea Națională – FIVA) și să fie înmatriculate având în cartea de identitate a vehiculului trecută menținea ″Vehicul Istoric″ care indică faptul că respectivul automobil este inclus în „patrimoniul cultural al autovehiculelor”. Cu această titulatură de ″Vehicul Istoric″, automobilul respectiv beneficiază conform legislației în vigoare din țara noastră, de scutire de impozit și plata rovinietei iar prin compania de asigurări parteneră a  Retromobil Club Romania sunt oferite asigurări tip RCA pe o perioadă de 6 luni la prețuri reduse pentru membrii clubului deținători de vehicule istorice.

Pentru a veni în sprijinul colecționarilor din România, am alcătuit o listă cu automobilele lansate și introduse în producție pe parcursul anului 1989 și care se pot încadra cu ușurință la categoria ″Vehicul Istoric″.

Alfa Romeo Sprint Zagato Coupe

BMW 850I

Citroen XM Berlina

Ferrari 348TB/TS

Ford Fiesta III

Honda Accord Sedan

Lancia Dedra Berlina

Land Rover Discovery

Lotus Elan

Maserati Shamal

Mazda 323F

Mazda MX-5

Mercedes SL(Seria R129)

Nissan 300ZX

Opel Calibra

Peugeot 605

Porsche 911(Seria 964) Carrera 2

Rover Seria 200 MKII

Subaru Legacy

Toyota Celica V

Toyota MR2 Serie II

Volkswagen Golf II Rallye

 

Foto: Producători; Arhivă