De ce piese sa te feresti in dezmembrari auto

Piese
Foarte multe piese merita sa fie cumparate de la dezmembrari, pentru ca au avantaje fata de piesele noi. Elementele de caroserie, spre exemplu, pot fi gasite gata vopsite in culoarea masinii tale. Alte piese originale din dezmembrari auto se monteaza fara adaptari.
Sunt, insa, si piese care nu merita cumparate, deoarece riscul ca ele sa fie stricate sau sa nu se potriveasca este mare. Este adevarat ca in parcurile auto cu piese dezmembrate poti gasi piese originale la cel mai bun pret, insa nu intotdeauna este cel mai recomandat sa apelezi la aceasta varianta.

Iti prezentam, in continuare, cateva piese pe care ar trebui sa le eviti in cazul necesitatii unui schimb:

Kit-ul de ambreiaj

Despre kit-ul de ambreiaj stim cu totii ca este un consumabil. Un sistem de piese format din rulment, disc, arculete si nu numai. Acesta se uzeaza, iar in timp isi pierde calitatile, ajungand la o functionare improprie. Daca sesizezi probleme care necesita inlocuirea kit-ului de ambreiaj, iti recomandam sa iti cumperi un kit nou, si nu unul din dezmembrari.

Gandeste-te doar ca, in cazul unui schimb de ambreiaj, te costa cateva sute de lei doar mana de lucru. Chiar merita riscul repetarii acestei interventii la o perioada scurta de timp? Doar pentru ca ai tinut de cateva sute de lei – bani pe care oricum ii investesti in aceste piese – este previzibil si foarte neplacut sa ai o interventie similara in doar cateva luni.

 Consumabile

In primul rand pentru siguranta ta, incearca macar sa achizitionezi de noi consumabilele automobilului.  Ce rost ar avea sa iei niste placute de frana sau discuri deja utilizate, pentru ca mai apoi sa fii nevoit sa umbli din nou la mecanismul respectiv pentru ca s-au consumat , sau, mai rau, sa risti ruperea unui disc din cauza vechimii si a starii avansate de degradare?

Nu are rost sa achizitionezi la mana a doua nici filtre pentru ulei, carburant, polen sau aer, intrucat, chiar daca la prima vedere par in regula, ele sunt accesorii care nu costa mult de noi si care influenteaza lucruri importante in masina, cum ar fi: consumul, aerul curat, consumul de ulei si nu numai.

In categoria consumabilelor putem cuprinde si toate elementele componente ale corpului motor care contin elemente din cauciuc (ca orice material, are tendinta de imbatranire) precum bieleta anti balans, tampoane motor, bieleta de la planetara. Sunt multi vanzatori care te pot ademeni cu diferite oferte la astfel de consumabile care, desi  par noi, nu merita investitia.

Amortizoare

Amortizoarele, la fel ca celelalte consumabile din dezmembrari, sunt piese care se pot deteriora foarte usor si nu prezinta garantie.

De ce sa risti achizitionarea unor amortizoare second hand care te pot tine cateva luni, cand poti sa cumperi un set nou, cu garantie de functionare de cateva zeci de mii de kilometri?

In cazul acestor piese, exista riscul ca garniturile interioare ce nu mai etanseizeaza optim gazul sau uleiul sa imbatraneasca, determinand, in unele situatii, chiar si scurgeri.

Parbrizul

Fie ca ai avut un accident sau ai avut surprize dupa o cadere de grindina, vei fi tentat sa cauti un parbriz second hand, din considerente de ordin financiar. Si asta, pentru ca nu te-ai gandit la preturile reale.

Pe langa faptul ca unul cumparat de la dezmembrari poate avea zgarieturi, poate avea ciobituri sau sa fie crapat, acesta va avea costuri suplimentare la transport si la montaj. Astfel, te apropii foarte mult de un montaj de parbriz nou.

Multe firme specializate pe parbrize auto ofera parbrize noi la preturi competitive decente, asa ca mai degraba dai un telefon pentru o comanda de un parbriz nou si vei avea si montajul inclus in aceiasi bani.