Lansat în urmă cu 25 de ani, Clasa E (W210) de la Mercedes-Benz marca o revoluție importantă în ceea ce privește stilul, fiind primul model al producătorului german care adoptă farurile duble eliptice.
Clasa E (W210) i-a făcut pe oameni să vorbească destul de mult la debutul său în 1995, look-ul său introducea noul family feeling caracterizat de aspectul „4 faruri”, o alegere care lasă descumpăniți pe mulți dintre cei mai intransigenți pasionați, dar care va permite noului „E” să repete succesul precedentei serii W124 lansată în 1985 și vândută în 2,6 milioane de unități. Spre deosebire de W124, pentru noua Clasă E, conducerea de la Mercedes-Benz a decis să limiteze gama la sedanul clasic și la break iar pentru variantele coupe și cabrio, a fost utilizat modelul CLK dezvoltat pe baza Clasei C (W202).
Inovație și tradiție
„Concept Coupe” 500CE, prezentat în 1993 la Salonul Auto de la Geneva și construit pe baza modelului C (Seria W124), a anticipat multe dintre caracteristicile stilistice care au caracterizat modelele din anii următori. Bruno Sacco, șeful departamentului de design Mercedes, a subliniat importanța reînnoirii decisive a trăsăturilor stilistice ale mărcii, proiectate pentru Mileniul III, fără a compromite valorile și identitatea sa. W210 introduce un curs stilistic revoluționar care va defini, de asemenea, întreaga gamă Mercedes. Partea frontală cu patru faruri eliptice face noua Clasă E distinctive și care reinterpretează sobrietatea tradițională a sedanelor Mercedes, combinând-o cu sinuozitatea unei părți frontale dominată de impunătoarea grilă acoperită de o stea cu trei colțuri. Partea foarte liniară este evidențiată de o bandă de plastic în zona inferioară. Partea din spate este caracterizată de montanții largi și subțiri care sunt înclinați pe volumul portbagajului, unde apar noi grupuri optice cu o formă complet nouă.
Comercializarea modelului a demarat în mai 1995 și a fost oferit în trei niveluri de echipare: Clasic (de bază, cu finisaje din lemn Platano), Elegance (mai elegantă, cu inserții din nuc) și Avantgarde (mai sportivă, cu inserții din arțar) în timp ce pachetul aerodinamic AMG a fost disponibil la cerere. Noua generație a Clasei E îmbunătățește habitabilitatea și siguranța interioară, dar se remarcă mai presus de toate prin eficiența liniilor mai rotunjite proiectate de echipa Bruno Sacco care duc la o îmbunătățire clară a aerodinamicii, confirmată de un CX de doar 0,27, o valoare record pentru categorie, impresionantă și astăzi. Clasa E a fost printre primele automobile echipate cu faruri xenon (cu ștergătoare standard pentru faruri) și ștergătoare de parbriz cu senzor de ploaie. Unul dintre punctele de reper în faza de proiectare a fost optimizarea spațiului interior, astfel încât habitaclul clasei E era mai larg și mai luminous comparativ cu modelul precedent, există 44 mm spațiu suplimentar pentru picioare la locurile din spate. Tetierele din spate sunt standard și includ sistem de rabatare pneumatic.
Rigoare teutonică
În interior, la Mercedes Clasa E W210 austeritatea canonică, revizuită într-o cheie mai modernă și completată de instrumente de bord suplimentare mai lizibile și mai precise. Domeniul siguranței era extrem de bine pus la punct și includea airbag-urile frontale și laterale, ABS, ASR și introduce BAS, un dispozitiv care, în combinație cu ABS, oferă o putere maximă de frânare disponibilă în cazul frânărilor bruște. Versiunile din vârful gamei dispun inclusiv de ESP. Sistemul de aer condiționat cu reglare separată a temperaturii și recirculare automată care exclude trecerea aerului poluat este, de asemenea, standard. Schema de suspensie cu puntea față patrulateră oscilantă și puntea spate multilink este nouă. La cerere era oferită în premieră la Mercedes suspensia adaptivă ADS. Suspensia din față este ancorată de un cadru auxiliar care, în cazul unui impact frontal, alunecă sub motor, prevenind rănirea picioarelor pasagerilor din față. Sistemul de frânare are patru frâne pe disc, dintre care cele din față ventilate. Direcția este cu cremalieră, în locul celei anterioare cu recirculare de bile, mai rafinată, dar și mai grea. Noul sistem de direcție este apreciat pentru ușurința sa în manevre și pentru precizia sa în linie dreaptă.
Grandiosul Mercedes 450 SEL 6.9 celebrează 45 de ani de la debut
La debut, Mercedes Clasa E W210 era disponibil cu trei motorizări pe benzină (cu puteri cuprinse între 136 și 224 CP) și trei diesel aspirate de 95, 113 și 136 CP. Unitatea de 113 CP ( E250 D) a fost rezervată doar pentru anumite piețe europene. Cutia de viteze era manuală cu 5 trepte pe majoritatea modelelor iar opțional una automată cu 4 sau 5 trepte, în funcție de motorizare. Toate motoarele au o distribuție cu două axe cu came și patru supape pe cilindru. Singurul care a păstrat configurația cu un singur ax a fost E290 Turbodiesel de 2,9 litri. Derivat de la OM602 al modelului 250D anterior (W124), acest 2,9 litri a fost primul motor cu injecție directă produs de Mercedes. Disponibil din 1996, este și primul motor turbodiesel din gama W210. E290 a fost printre puținele sedanuri care garantează o autonomie de peste 1.000 km cu un rezervor plin. La sfârșitul anului 1995, gama a fost completată cu E280, un 6 cilindri în linie de 2,8 litri și 193 CP care ocupa spațiul liber dintre E230 (150 CP) și E320 (224 CP).
Un model sofisticat
În martie 1997, versiunile E280 și E320 au primit o actualizare majoră, marcând trecerea de la motoarele cu 6 cilindri în linie la V6 (M112). Noile 6 cilindri introduc o tehnologie specială cu 3 supape pe cilindru și noua tracțiune integrală, „4Matic”, cu un management electronic ETS reînnoit. În același an, E300 Turbodiesel, cu cei 177 CP, a primit titlul de „cel mai puternic diesel din lume”. E230 este asociat și apoi înlocuit cu E240 V6 de 170 CP. Pentru unele piețe din Europa mediteraneană sunt oferite E200 Kompressor și E250 Turbodiesel. În 1998, dieselul E220 de 95 CP a ieșit din producție, înlocuit de modelele E200 CDI și E220 CDI, ambele adoptând noua tehnologie common rail, care permite performanțe mai bune și consum redus de combustibil.
Din 1999, versiunea Kompressor a fost vândută și pe piața germană dar cu o putere redusă la 163 CP și care putea conta pe un cuplu puțin mai robust și pe o cutie de viteze cu 6 trepte, care compensa în acest caz puterea mai mică. În 1996, V8-urile puternice au fost poziționate la vârful gamei: E420, echipat cu un 279 CP de 4,2 litri și versiunea performantă E50 AMG. Aceasta a fost dezvoltată de tehnicienii AMG pe baza versiunii E420, fiind propulsată de un V8 de 5 litri capabil să livreze 347 CP. Viteza maximă a fost limitată electronic la 250 km / h. Doar un an mai târziu, aceste puternice V8-uri sunt actualizate prin versiunile E430 și E55 AMG. O versiune de 6 litri cu 381 CP a fost disponibilă pentru cei mai pretențioși. În cele din urmă, pentru cei mai pretențioși și exclusiviști, Brabus a propus o transformare monstruoasă cu un V12 cu o capacitate de peste 7 litri pentru 582 CP și un cuplu colosal de 780 Nm fiind catalogat „Cel mai rapid sedan din lume”.
Extinderea gamei cu un break
În primăvara anului 1996 a fost lansat S210, varianta break a seriei W210. Caracterizat printr-o capacitate mare de încărcare de 1.995 dmc, are cel mai mare portbagaj dintre modelele europene de acest fel. Dacă se dorea, Clasa E Staion Wagon putea fi echipată cu o banchetă suplimentară de două locuri montată în portbagaj. Din anul 1998, varianta Station Wagon era disponibilă și în versiunea E55AMG iar printre clienții acesteia s-a înumărat și campionul de Formul 1 Micheal Schumacher. Pentru piața portugheză este introdus sedanul cu performanțe diminuate E200 D cu motor diesel aspirat de 2 litri, o variantă al lui E220 Diesel capabilă să livreze doar 88 CP. În iulie 1999, restilizarea a făcut grila frontală mai raționalizată, barele de protecție de concepție nouă și elemente în aceeași culoare cu caroseria. Luminile din spate au acum indicatoare albe sau fumurii (Avantgarde), în timp ce retrovizoarele exterioare au integrate indicatori pentru schimbarea de direcție. Echipamentul este completat cu ESP-ul care devine standard, airbagurile laterale window-bag, senzorul de ploaie și cruise control-ul. De asemenea este oferit în premieră un volan multifuncțional și un computer de bord cu afișaj multifuncțional care suplimentează instrumentația de bord. În același timp, toate motoarele diesel adoptă tehnologia common-rail.
Mercedes – un brand care strălucește de peste 120 de ani
Misiune sub acoperire
În virtutea aspectului lor discret și a calităților sale intrinseci, Clasa E Guard a fost aleasă ca mașini pentru escortarea șefilor de stat sau pentru membrii corpului diplomatic. Acestea sunt modele blindate realizate de producător pe baza sedanelor V6 și V8 (E320, E430), comercializate din 1997. Armura include armături la corp, plăci de protecție în podea și geamuri antiglonț. E430 Guard era disponibil în două niveluri de protecție, B4 și B6, în timp ce E320 Guard numai în varianta B4. B6 poate rezista, de asemenea, atacurilor cu Kalashnikov cu gloanțe de calibru 7,62 și diverse tipuri de explozivi.
Clasa E Guard a fost echipată cu jante din aliaj și pneuri rezistente la perforare și au fost echipate cu un modul de comunicație cu exteriorul și o punte spate autoreglabilă. Singurul geam descendent era cel a șoferului, celelalte erau opționale, întrucât necesitau macarale speciale de geamuri acționate hidraulic iar armăturile structurale le făceau mult mai grele decât modelele standard corespunzătoare. În momentul cumpărării, șoferul desemnat trebuia să urmeze cursuri de conducere speciale în pregătirea verificării vehiculului, a căror manevrabilitate era puternic condiționată de greutatea suplimentară. E320 V6 Guard B4 a avut o creștere în greutate de aproape 500 kg și a ajuns la 2.155 kg, care în cazul lui E430 B4 a devenit 2.205 kg. Pentru Clasa E Guard, viteza maximă a fost limitată la 210 km / h, în timp ce accelerația de la 0 la 100 km / h a scăzut la 10 secunde pentru E320 V6 (contra 8 pentru normal) și la 8,5 sec pentru E430 (contra 6,6). Versiunile blindate au fost oferite la un preț care s-a dublat față de modelele de producție: echivalentul a 105.000 euro pentru E320 V6 Guard, în timp ce echivalentul a 115.000 euro erau necesare pentru E430 Guard B4. În cazul E430 Guard B6, prețul aproape se tripla atingând echivalentul a 200.000 euro.
Foto: Mercedes