Impresionanta colecție auto Elkhart scoasă la licitație de RM Sotheby’s

În luna octombrie, cunoscuta casă de licitații RM Sotheby’s va scoate la vânzare o colecție impresionantă de automobile exclusive. Particularitatea acestor automobile este însă una mai puțin plăcută, pentru că ele aparțineau cândva unui suspect de evaziune fiscală.

RM Sotheby’s a anunțat de curând că va scoate la licitație în perioada 23-24 octombrie o colecție unică de 240 automobile. De fapt, licitația ar fi trebuit să se desfășoare la începutul lunii mai, dar izbucnirea pandemiei de coronavirus a obligat cunoscuta casă de licitații să amâne licitația respectivă care urma să aibă loc. Pentru o colecție de acest fel, la licitație ar trebui cu siguranță dacă este posibil să participle cât mai mulți ofertanți inclusiv online iar    RM Sotheby’s speră că acest lucru va fi din nou posibil la sfârșitul lunii octombrie.

Colecție de automobile confiscată ca urmare a unor fraude

Numele colecției a fost ales The Elkhart Collection, după orașul Elkhart din statul american Indiana și pentru că această colecție se găsește și se va desfășura chiar acolo. Colecția respectivă ar fi putut fi numită foarte ușor și Khan Collection, după ce toate aceste automobile aparțineau cândva unui om de afaceri pe nume Najeeb Khan și cu siguranță ar fi putut trezii numeroase speculații mai că domnul Khan este acuzat de fraudă cu câteva milioane de dolari, caz pe care nu numai mass-media regională l-a raportat de nenumărate ori.

Najeeb Khan a condus o companie în Elkhart care de curând a ajuns în insolvență și care a realizat servicii pentru alte companii, cum ar fi contabilitatea salarizării, consultanță fiscală, servicii de personal, pontajul de lucru al lucrătorilor și alte servicii asemănătoare. Dar se pare că lucrurile nu au funcționat întotdeauna în regulă iar Khan a fost acuzat de fraudă de către unii dintre clienții săi, potrivit rapoartelor mass-media locale. Cum compania sa a acumulat 126 milioane dolari reprezentând pasive, o instanță a confiscat cea mai mare parte a proprietății sale.

Bijuterii fără prețuri minime

Dintre toate bunurile confiscate de către instanță, colecția de automobile este cea mai valoroasă și pe care RM Sotheby’s o va scoate la licitație în față publicului în luna octombrie. De altfel, casa de licitații nu numește fostul proprietar în comunicatele sale de presă fiind destul de discretă pe piața colecționarilor de automobile exclusive. În schimb, specialiștii afirmă că, majoritatea automobilelor ar trebui să fie scoase la licitație fără prețuri minime. Pentru colecționarii de automobile, o concluzie venită din partea acestora pare a fi destul de clară: „La această licitație, unele chilipiruri ar putea să-și găsescă noi proprietari”.

Top 10 licitații Scottsdale – Arizona în 2020

Din colecția respectivă care urmează să fie scoasă la licitație fac parte numeroase automobile stradale exclusive și extrem de valoroase precum un Fiat 8V Supersonic Ghia din 1953, un Jaguar E-Type Lightweight Continuation model 1963, un Aston Martin DB5 Vantage fabricat în 1964, o Toyota 2000 GT din 1967 sau un Shelby GT350 H model 1966 dar și modele de competiție, cum ar fi un Ferrari 225 S Berlinetta Vignale realizat în 1952, un Cooper-Jaguar T38 Mk II fabricat în 1955 sau o Toyota Nascar din 2014.

În colecția respectivă sunt incluse, de asemenea, modele de la începutul secolului XX precum Clement 12/16HP Rear-Entrance Tonneau din 1903 sau interbelice cum ar fi Cord 812 Supercharget Cabriolet model 1937 dar și supercaruri moderne realizate în serie limitată spre  exemplu Jaguar XJ220 din 1993 sau Ford GT Heritage Edition model 2006, care anterior s-a aflat în posesia superstarului de hochei pe gheață Wayne Gretzky. Există, de asemenea, inclusive automobile mai puțin obișnuite cum ar fi exemplarul de poliție Subaru 360 fabricat în 1968 sau un Austin Mini pickup produs în 1972.

Foto: RM Sotheby’s