Fiat 124 Sport Coupe, sportiv și în același timp confortabil

La momentul lansării în 1967, modelul 124 Sport Coupe de la Fiat era mai confortabil și mai spațios decât modelele concurente de la Alfa Romeo și Lancia cunoscând în scurt timp un mare succes comercial. Cu toate acestea, în zilele noastre modelul Fiat 124 Sport Coupe a devenit destul de rar la vânzare.

O alternativă viabilă pentru Alfa Romeo și Lancia

Din acest motiv, modelul a reprezentat rezultatul unui proiect inteligent, varianta finală prezentată la Salonul Auto de la Torino din 1966 în completarea gamei 124, avea același ampatament cu cel al variantei berlină fiind mult mai practică și spațioasă decât concurenții săi direcți precum Lancia Fulvia Coupe și Alfa Romeo Giulia GT 1300 Junior, care aveau prețuri de achiziție mai mari și care erau destinate unei clientele mai sofisticate sau mai sportive.

Ofertă de culori bogată

Pentru că modelul 124 Sport Coupe era caracterizat de un stil original și modern realizat de studiourile proprii Fiat de design, clienții nu au întârziat să apară, Din gama standard de culori, aceștia au preferat mai ales nuanțele de bleu turcoaz și verde închis cu toate că oferta era destul de bogată și includea: alb, bej, roșu, albastru închis și negru, ultimele două culori erau aproape ignorate.

Bine pus la punct

Acest coupe de la Fiat a reușit să se evidențieze pe scena automobilistică din acea perioadă datorită proporțiilor neobișnuit de atractive, care dau o notă aparte plafonului mare și luminos, linia de centură joasă și parte din spate trunchiată având marginea proeminentă și cu un profil cromat. Tabloul de bord și tunelul central cu finisări din lemn, volanul sport cu o coroană din lemn, schimbătorul de viteze înclinat și corect poziționat precum și scaunele profilate imprimau habitaclului o notă sportivă iar postul de conducere era foarte confortabil pentru un model de acest tip.

Raport preț/performanțe/calitate excepțional

Pentru un preț de lansare de 1.490.000 de lire, modelul sport italian avea atuuri importunate precum: finisările bune atât la interior cât și la exterior, dotările standard suficiente(geamuri spate tip custode, oglindă retrovizoare interioară zi/noapte, turometru) dar și performanțele bune(viteză maximă 170 km/h și accelerație 0-100 km/h în 11 secunde) ale robustului motor cu 4 cilindri și distribuție cu două axe cu came în chiulasă, de 1.438 cmc și 90CP identic cu cel al modelului 124 Spider Sport.

Comportament echilibrat

Comportamentul și dinamica erau destul de bune(sistem de frânare servoasistat cu discuri, direcție cu demultiplicare scurtă) și se puteau îmbunătății dacă se opta pentru cutia de viteze cu 5 trepte (o opțiune disponibilă încă de la debutul comercializării) iar de la sfârșitul anului 1968, modelul sport Coupe va adopta o punte similară cu cea a versiunii 124 Special care va aduce o îmbunătățire considerabilă pentru ținuta de drum. Prima serie(AC) a rămas în producție până la sfârșitul lui 1969 fiind urmată de cea de-a doua serie(BC) cu îmbunătățiri de ordin stilistic și tehnic fiind echipată cu motoare de 1.4 și 1.6L (1969-72) și de a treia serie(CC) cu dimensiuni ușor majorate și un design mai elegant și animată de propulsoare mai performante de 1.6 și 1.8L (1972-75). În cei 9 ani de producție, modelul a înregistrat un succes commercial cu cele peste pentru un total de peste 310.000 de unități.

Sfaturi pentru achiziție

Datorită tratamentului anti-coroziv mai puțin eficient, cele mai multe dintre exemplarele modelului 124 Sport Coupe au unele probleme cu rugina, punctele vulnerabile fiind în special la pasajele roților și la montanții spate. Prima serie este destul de răr întâlnită la vânzare iar pentru un exemplar în condiții bune sau chiar excelente merită să cheltuiți o sumă cuprinsă între 12.000-15.000 de euro. În schimb, exemplarele din a doua și a treia serie pot fi achiziționate în aceleași condiții la prețuri mai rezonabile cuprinse între 7.000 și 10.000 euro. Nu este recomandată restaurarea unor exemplare vândute ca și „bază bună” pentru restaurare.

Foto: Fiat