Ferrari Testarossa Restomod dezvoltat de Officine Fioravanti

Recent, firma elvețiană Officine Fioravanti a reușit să îmbunătățească performanțele, să reducă greutatea, să revizuiască trenul de rulare și sistemul de frânare pentru celebrul supercar Ferrari Testarossa din anii ’80 – ’90.

Un model supercar Ferrari Testarossa fabricat între anii 1984 – 1996, mai poate fi îmbunătățit la nivelul performațelor, trenului de rulare și echipamentului de dotări? Răspunsul este unul afirmativ și îl poate oferi Officine Fioravanti, o companie elevețiană din Ticino care a decis să construiască un restomod al celebrului model supercar italian. Exteriorul a rămas neschimbat până la jantele tipice în formă de stea cu cinci colțuri, însă din punct de vedere tehnic, au fost aduse unele îmbunătățiri.

Astfel, motorul boxer poziționat central cu 12 cilindri de 4,9 litri mulțumită unor modificări este mai puternic și dezvoltă acum 500 CP comparativ cu cel original de serie lansat în 1984 care dezvolta 390 CP, la 512 TR (varianta îmbunătățită a lui Testarossa din 1991) furniza 428 CP iar la 512 M (ultima evoluție a modelului din 1994) era în măsură să dezvolte o putere de 440 CP și un cuplu de 500 Nm. Modificările aduse blocului motorului, injecției, supapelor și sistemului de evacuare aduc un plus de 60 CP și 100 Nm comparativ cu ultima evoluție 512 M. În plus, sistemul de evacuare fabricat din inconel și titan are clape care n măsură să schimbe tonalitatea motorului.

Odată cu creșterea puterii motorului au fost realizate modificări inclusiv la unele componente ale caroseriei pentru a reduce greutatea. În cazul modelului restmond Testarossa greutatea ajunge la mai puțin de 1.400 de kg adică cu aproximativ 120 kg mai puțin decât ultima evoluție 512 M. Trebuie amintit faptul că, Officine Fioravanti nu utilizează carbonul, materialul care este incorect din punct de vedere istoric pentru compania din Elveția. Pe de altă parte, partea aerodinamică a fost optimizată cu ajutorul unui corp inferior plat. Conducerea companiei elvețiene declară că, Testarossa Restmond este capabil de o viteză maximă de 323 km / h în timp ce pentru originalul Testarossa este specificată o viteză maximă de 295 km / h iar pentru 512 M – 315 km / h. Un sistem de reglare automat poate ridica partea frontală a lui Testarossa Restmond cu 70 de milimetri, dacă este necesar.

Amortizoarele reglabile electronic de la Öhlins care au fost implementate, nu reprezintă singura modificăre adusă trenului de rulare. Cele două bare stabilizatoare sunt reglabile pe șase poziții în timp ce ABS-ul și controlul tracțiunii pot fi setate pe 12 niveluri de la „wet” la „race”. Comutatoarele de formă rotunda cu care pot fi reglate aceste funcții, sunt poziționate pe consola dintre scaune. Noul sistem de frânare Brembo implementat beneficiază de etriere față cu șase pistonașe iar cele din spate cu patru pistonașe. Jantele originale de 16 țoli au fost înlocuite cu unele de 17 țoli la partea din față și 18 țoli la cea din spate iar pneurile sunt furnizate de către Michelin. Clientul poate alege între trei tipuri diferite până la super sportivul Trofeo R.

Comparativ cu exteriorul, interiorul a fost îmbunătățit semnificativ, fiind utilizate materiale de top precum pielea și aluminiul care au înlocuit plasticul dur original. De asemenea, radio casetofonul original a fost înlocuit cu USB-C și Apple Carplay și a fost introdus un mic display între instrumentele clasice suplimentare din consola centrală. Pentru o atmosferă vintage, Officine Fioravanti deconectează smartphone-ul, acesta putând fi conectat la un telefon auto cu aspectul din anii ’80 prin Bluetooth. Momentan, Officine Fioravanti nu a oferit detalii cu privire la prețul transformării Testarossa Restmond și câte exemplare vor fi convertite.

Foto: Officine Fioravanti