BMW M1 cu doar 700 km, scos la licitație

Supercar-ul german BMW M1 reprezintă o raritate cu cele doar 399 de unități construite și omologate pentru utilizarea pe drumurile publice între anii 1978 – 1981. Exemplarul, care va fi scos în curând la o lictație organizată în capitala Arabiei Saudite, Riad, ar trebui să atragă în continuare o atenție deosebită din partea colecționarilor.

Exemplarul la care ne referim se află într-o stare nouă și un total de 700 km parcurși. Fabricat în anul 1981, deci unul dintre ultimele produse, acesta a fost comandat special de către jucătorul american de baseball Pete Rose. Întrucât acesta deja reușise să intre în posesia unui alt exemplar de BMW M1, între timp, dealerul Don Rosen prin care fusese comandat importul supercar-ul bavarez, a expus mai întâi exemplarul în showroom-ul său și mai târziu la transferat într-unul din halele sale. Povestea din spatele tranzacției nefinalizate între Pete Rose și dealer-ul american Rosen a fost documentată de Marcus Gallwitz pe site-ul său.

Abia în anul 2015, BMW-ul M1 a reușit efectiv să intre în posesia unui proprietar după numeroase insistențe venite din partea unei cunoștințe a dealer-ului Rosens. După ce a intrat în posesia noului proprietar, acest exemplar a primit o reîmprospătare completă la exterior, interior cât și mecanic cu unele piese noi originale comandate direct de la BMW și este acum comparabil cu condiția unui automobil aflat în stare nouă pregătit pentru vânzarea la licitație. Acesta are trusa de scule neutilizată iar accesoriile cu funcții electrice sunt încă în stare originală fiind practic neutilizate.

La începutul anilor ’70, BMW a demarat proiectul primului model supercar german. Deoarece bavarezii nu avea suficientă experiență și capacitatea de a produce unui astfel de model, conducerea BMW a apelat la constructorul auto italian Lamborghini pentru a putea dezvolta și construi respectivul model. În a doua jumătate a anilor’70, firma Lamborghini care au contribuit din plin la dezvoltarea completă a șasiului, se confrunta cu unele probleme financiare și nu a mai putut demara producția modelului BMW.

În ajutorul producătorului BMW pentru a produce supercar-ul a venit carosierul german Baur cu care cei de la BMW aveau o colaborare mai veche și care reușit introducerea în producție a modelului M1 în anul 1978.

Foto: Casă de licitații