BMW aduce un omagiu vizionarului designer Marcello Gandini

BMW a profitat de Concorso d’Eleganza Villa d’Este pentru a reedita modelul BMW Garmisch, un concept car pe care Marcello Gandini l-a realizat pentru Bertone şi care a dispărut după prezentarea sa de la Geneva Motor Show din 1970.

Foto de epoca:  modelul original.

Cu această maşină construită de la zero, BMW aduce un omagiu unuia dintre cei mai influenţi designeri auto italieni. „Marcello Gandini este unul dintre maeştrii designului auto iar maşinile sale au fost întotdeauna o sursă de inspiraţie în munca mea”, spunea Adrian van Hooydonk, vicepreşedintele lui BMW Group Design. Acesta a descoperit cu câţiva ani în urmă o fotografie a prototipului realizat de Bertone şi, impresionant fiind, a început să caute cât mai multe informaţii despre această maşină.

 

Un BMW extravagant

Incepând cu BMW 328 Mille Miglia creat de Carrozzeria Touring la finele anilor `30 până la modelul M1 desenat de Giorgetto Giugiaro, BMW a fost influenţat în istoria sa de designul italian. BMW Garmisch a fost dezvoltat de Bertone independent, cu scopul de a demonstra creativitatea studioului de design. „Ideea i-a venit chiar lui Nuccio Bertone care a dorit să consolideze relaţiile noastre cu BMW. Am vrut să construim o maşină-surpriză pentru Geneva Motor Show”, îşi amintea Gandini care, la acea vreme, conducea departamentul de design de la Bertone.

Tot Gandini ne face şi o prezentare a lui BMW Garmisch: „Intenţia a fost să construim un coupe modern, de mărime medie care să înglobeze elemente de design specifice BMW dar care să fie mai dinamic şi un pic mai provocator. Dacă profilul maşinii este curat şi simplu, partea din faţă este mai extravagantă, cu grila radiatorului proeminentă şi faruri pătrate, acoperite de o carenă aerodinamică”. Alte detalii neobişnuite sunt montantul C foarte înclinat şi luneta acoperită de o meşă în formă de fagure – elementul distinctiv al stilului Gandini.

 Cu toate că maşina a fost gata în două luni, echipa de design a avut timp să proiecteze şi interiorul care este perfect funcţional. Se remarcă în primul rând consola centrală foarte îngustă, cu radioul montat pe verticală şi torpedoul din care iese o oglindă uriaşă destinată, probabil, pasagerului sexului frumos.

Potrivit lui Marcello Gandini, prototipul trebuia să aibă un nume care să impresioneze. „Am ales Garmisch, o localitate a sporturilor de iarnă, deoarece schiul era foarte popular în Italia în acea perioadă. Evoca eleganţă şi performanţă”.

Realizarea noii caroserii dupa mulaje 3D

Phoenix cu tehnologie modernă

Pentru că prototipul original nu mai există, BMW a dorit să-l construiască de la zero.  BMW Group Design a cerut ajutorul departamentului BMW Classic pentru a le oferi detalii – majoritatea fotografii alb-negru.

Marcello Gandini însuşi a contribuit la procesul de cercetare, oferind o mulţime de indicii, de la nuanţa caroseriei până la materialele din interior. Dacă italienii au construit Garmisch manual, echipa BMW a utilizat pentru reconstrucţie cea mai modernă tehnologie, apelând la scanarea şi modelarea 3D a anumitor componente de caroserie şi interior.

„Am fost surpins când am auzit că BMW doreşte să recreeze concept car-ul Garmisch, amintindu-şi de prima întâlnire cu Adrian van Hooydonk. Sunt foarte mulţumit de rezultat şi fericit că BMW îşi apreciază trecutul. Văzând această maşină construită de la zero, îmi este foarte greu să o deosebesc de original”, îşi amintea Gandini.

Gandini si Adrian van Hooydonk alaturi de noul BMW

Geniul Gandini

Născut în 1938, Marcello Gandini este unul dintre cei mai influenţi designeri auto ai secolului XX. In cei 14 ani cât s-a aflat la şefia studioului de design Bertone, Gandini a desenat o mulţime de maşini memorabile precum Lancia Stratos Zero, Alfa Romeo Carabo, Lamborghini Miura. Pentru BMW, pe lângă Garmisch, Gandini a lucrat la conceptul BMW Spicup şi a contribuit la proiectarea primei generaţii a seriei 5.

Citeste si: BMW : 100 de ani de recorduri