Atomul de la originea Aston Martin?

In 1939 era construit un prototip despre care se spune că l-a convins pe David Brown să cumpere Aston Martin.

Aston Martin Atom reprezintă o verigă importantă între modelele casei din perioada post şi antebelică. Proiectat în 1939, acest prototip avea un şasiu cu profil rectangular de care erau ataşate panourile din aluminiu. Forma caroseriei cu patru uşi era desenată de Claude Hill şi ar fi participat cu siguranţă la ediţia din 1940 a salonului Earls Court Motor Show dacă nu ar fi început războiul. Dar şi aşa, acest concept car cu patru uşi şi patru locuri, a fost pus la dispoziţia jurnaliştilor pentru teste. Dacă ar fi intrat în producţia de serie, Atom ar fi beneficial de o caroserie modificată, cu ampatament alungit, pentru confortul pasagerilor din spate.

 

Soluţii tehnice de avangardă

Iniţial, Atom a fost echipat cu un motor cu 4 cilindri şi capacitate de 1950cmc. Acesta avea o singură axă cu came în cap, alimentarea făcându-se prin carburatoare Zenith. Spre finele războiului, acest propulsor a fost înlocuit de unul proiectat de Claude Hill, cu capacitatea de 1970 cmc şi carburatoare SU. Acest motor a fost ataşat unei cutii Cotal semi-automate cu patru viteze, având ca inovaţie tehnică ambreiajul electromagnetic.

Un prototip funcţional

Aston Martin Atom a fost foarte activ pe durata războiului, parcurgând nu mai puţin de 100.000 de mile. Odată cu pacea, prototipul Atom a fost lăsat deoparte, Aston Martin concentrându-se asupra unor noi modele care să atragă clienţii. Insă, problemele financiare nu au întârziat să apară iar în 1946, proprietarul de atunci, Gordon Sutherland, dădea în The Times un anunţ de vânzare a companiei. Un anume om de afaceri din Yorkshire, David Brown, citeşte anunţul şi îi face o vizită lui Sutherland. După câteva ore la volanul lui Atom, impresionant fiind de calităţile maşinii, Brown cumpără Aston Martin, companie pe care o va deţine timp de 25 de ani.

Atom a dispărut din prim-plan, fiind văzut în anii `70 în Franţa, la întâlnirile pasionaţilor de maşini clasice.  A revenit apoi în 1985 în Marea Britanie iar ulterior a fost supus unui proces de restaurare ce a durat zece ani, aflându-se acum în posesia colecţionarului Tom Rollason care a fost de acord să-l expună la British Motor Museum din Gaydon.

Te-ar putea interesa si: 10 Aston Martin celebre