Aniversare: Mercedes-Benz G-Class 40 de ani în 2019

Mercedes-Benz G-Class, cunoscut şi sub denumirea de Gelandewagen, este considerat o legendă vie în gama constructorului german Mercedes-Benz. Odată cu lansarea, în acest an, la Salonul Auto de la Detroit a noii generații G-Class și pentru că în 2019 constructorul din Stuttgart sărbătorește 40 de ani de la lansarea modelului, ne-am gândit să punctăm cele mai importante momente din istoria longevivului model off-road german. Text: George Grosu

Mercedes G-Class
Imagine din campania „Mai puternic decât timpul!”

Mulțumită experienţei în construcţia modelelor cu capacitaăți excelente în off-road, Mercedes – Benz ia decizia dezvoltării, în 1972, a unui automobil modern, uşor și foarte capabil în off-road. Dezvoltarea modelului s-a decis prin semnarea unui contract între Daimler-Benz şi firma Steyr-Puch (în prezent, Magna-Steyr) în oraşul austriac Graz. Cei de la firma din urmă aveau o experienţă mare în dezvoltarea sistemelor de tracţiune integrală şi a vehiculelor cu capabilități ridicate în off-road. Cel mai bun exemplu al lor este dezvoltarea vehiculului militar Pinzgauer.

photos_mercedes-benz_g-klasse_8

În anul 1975, cei doi parteneri au decis ca producția viitorului model G-Class să se realizeze în cadrul unei noi uzine în oraşul Graz, acolo unde G-Class este asamblat și în zilele noastre. Pentru o scurtă perioadă, G-ul a fost asamblat în Grecia, pe bază de kituri provenite tot din Austria, iar în Franța, produs sub denumirea Peugeot P4, între anii 1981 și 1991, în special pentru dotarea armatei din Hexagon.

Inițial, Mercedes-Benz G-Class n-a fost dezvoltat ca vehicul militar, întrucât erau în vigoare oferte consistente venite din partea armatei cu celebrul model Unimog. Surprinzător, proiectanții lui G-Class şi-au dorit să aducă iniţial pe piaţă un vehicul comercial pentru uz civil, capabil să ajungă în locuri greu accesibile. Din faza de proiectare însă, G-Class a suferit modificări majore, astfel încât proiectanții săi, decid să pună accentul pe capabilitățile superlative de trecere în teren accidentat, iar partea utilitară să nu mai reprezinte o prioritate.

photos_mercedes-benz_g-klasse_3

Datorită utilității sale pentru scopuri militare, a determinat apariţia mai devreme a modelului. Astfel, în 1975, şahul Iranului, un acţionar important la Daimler în acea perioadă, a văzut G-Class-ul în stadiul de prototip şi a fost atât de încântat de acesta, încât a plasat o comandă de 20.000 de unităţi pentru armata sa. Contractul, însă, a fost anulat mai târziu de noua guvernare din Iran, instalată în urma revoluţiei din ţară. În Iran, au ajuns să fie livrate un număr de doar 400 de unități, după care armatele din Norvegia şi Argentina au semnat și ele nişte comenzi. Armata elveţiană, însă, a fost un client ceva mai consistent, comandând 4.000 de exemplare.

Mercedes-Benz G-Wagen a fost prezentat presei în data de 5 februarie 1979. Încă de la lansare, modelul a fost disponibil în cinci variante de caroserie, iar clientii puteau alege dintre cinci motorizări, dintre care trei pe benzină cu 4 cilindri de 2 (disponibil doar pe unele piețe); 2.3 și cu 6 cilindri de 2.8L, precum și două diesel aspirate cu 4 cilindri de 2.4 și 5 cilindri de 3L. Platforma tehnică a fost versatilă încă de la debut, modelul fiind folosit în armată, în domeniul civil, dar și de Vatican, pe post de papamobil.

mercedes-benz_g-klasse_1979_wallpapers_8

Construcţia lui G-Class se bazează pe un cadru rigid, cu laterale şi transversale care asigură o rigiditate torsională excepţională, dar şi un schelet rezistent pentru cele mai dure solicitări. Această structură a permis montarea unor punţi rigide cu arcuri elicoidale având o cursă foarte lungă, care au un avantaj major pentru condiţiile grele din off-road. Încă de la debut, modelul G-Class a fost capabil să urce pante de până la 80%, iar mai apoi chiar până la 100%, ceea ce echivalează cu 45 de grade. Off-roader-ul poate merge pe drumuri cu înclinare laterală de până la 28,4%, are un unghi de atac de 36 de grade şi un unghi de degajare de 27 de grade, o gardă la sol reală de 205-245 mm şi o capacitate de a înainta prin ape de până la 60 de centimetri adâncime, în echiparea sa standard. Însă e suficient să se modifice doar admisia, fiind ridicată mai mult, pentru ca G-Class să-şi sporească esenţial adâncimea apelor prin care poate înainta.

mercedes-benz_g-klasse_pictures_4

Suspensia modelului german a fost gândită pentru a oferi o rezistenţă maximă, dar în acelaşi timp este una foarte complexă și asigură o stabilitate extraordinară în raport cu centrul de greutate înalt al maşinii.  G-Class dispune de diferenţiale blocabile mecanic pe ambele punţi, care pot fi blocate mecanic prin apăsarea unor butoane. Există şi un diferenţial blocabil între punţi, iar astfel, cu toate trei diferenţialele blocate 100%, se poate asigura că fiecare roată primeşte exact 25% din cuplu şi că se va învârti neapărat la turarea motorului. Aceste capacităţi îi asigură evadarea din cele mai dificile condiţii de teren cu noroi sau zăpadă, atunci când, spre exemplu, înaintarea poate depinde de aderenţa unei singure roţi. G-Class beneficiază inclusiv de demultiplicator de cuplu, pentru înaintări cu viteză redusă, dar pline de forţă, în teren accidentat.

Toate aceste elemente ale sistemului său de tracţiune integrală, împreună cu geometria de excepţie, îl fac pe G-Class unul dintre cele mai capabile modele prin terenurile greu accesibile.

Die Inszenierung einer Legende: „Stronger Than Time“ – Die neue G-Klasse Kampagne

În 1983, la 4 ani de la lansare, un G-Class în versiunea 280 GE modificată câștiga, cu piloții Jacky Ickx și Claude Brasseur, raliul Paris-Dakar la clasa sa, care pe atunci se petrecea chiar între Paris şi Dakar, pe o mare parte din teritoriul Africii.

Din 1979 și până în zilele noastre, Mercedes-Benz G-Class a trecut prin mai multe facelift-uri, primind inclusiv motorizări de ultimă generație, dar esenţa sa, reprezentată de cadrul său şi de conceptul general, a rămas aceeași până în prezent. A rămas neschimbat şi din ce în ce mai popular şi mai apreciat, aşa cum se întâmplă la foarte puţine modele din industria auto.

La sfârşitul anilor ’80, odată cu creșterea pretențiilor venite din partea potențialilor clienți în ceea ce privește gradul de confort oferit la interior, Mercedes-Benz a dotat a doua serie G-Class, lansată la Salonul Auto de la Frankfurt din 1989, cu un interior mai rafinat, având materiale precum pielea şi lemnul, și cu o planșă de bord, ambele, similare cu cele de la modelul de clasă superioară din seria W124. Totuși, primii pași au fost făcuți în 1981, prin introducerea opțională a transmisiei automate, și, în 1985, odată cu dotarea opțională cu geamuri acționate electric și închiderea centralizată a portierelor. Nici siguranța activă nu a fost neglijată de constructorul german, dotând modelul său off-road în 1990 cu sistem de tracțiune integrală permanentă în standard și cu sistem antiblocaj tip ABS pentru frâne, iar începând cu 1994, a fost introdus sistemul de frânare cu discuri față ventilate, iar dispozitivul tip airbag pentru șofer devenea dotare standard.

dscf7040

În 1990, odată cu fabricarea exemplarului cu numărul 100.000, este lansată versiunea de top, denumită 500 GE și dotată cu un motor V8 pe benzină de 5L (241CP), asociat cu o cutie de viteze automată în 4 trepte, care oferea, ca dotări standard, instalația de aer condiționat, tapițeria din piele, trapa acționată electric și jantele din aliaj.

Începând cu 1992, Mercedes a introdus o versiune simplificată fără dotări de lux, axată pe funcţionalitate elementară şi capacităţi ridicate în off-road, numită G-Class Professional, gândită în special pentru aventurieri sau pentru misiuni speciale în zone dificile. Tot în 1992, este oferită în premieră o motorizare turbo diesel cu 6 cilindri de 3.5L, care era în măsură să furnizeze 136 CP.

În 1997, modelul beneficiază de un facelift atât la exterior, cât și la interior, de îmbunătățiri la partea mecanică, dar și de noi dotări pentru siguranța activă și pasivă. Noua serie a fost lansată cu prilejul Salonului de la Frankfurt din 1997, ocazie cu care a fost lansată o nouă variantă de caroserie cabrio, al cărei soft top era acționat electric. În același timp, au fost introduse două noi motorizări: pe benzină V6 de 3.2L și turbo diesel cu 5 cilindri de 2.9L, precum și o nouă transmisie automată cu 5 trepte cu control electronic.

Durabilitatea cunoscută a modelului a fost parte din cariera longevivă a modelului G-Class-lui încă de la debut. Aproximativ 55% din munca depusă la producția unui G-Class se face și astăzi manual, la uzina din Graz. Acest lucru reprezintă încă un atu pentru fiabilitatea sa legendară, dar şi un motiv pentru preţul său destul de ridicat.

mercedes-benz_g-klasse_photos_4

Modelul off-road german fost proietat să fie unul dintre cele mai durabile automobile din lume, iar cazuri în care exemplare G-Class îşi servesc proprietarii timp de mai multe decenii, pe durata unor distanţe uriaşe, sunt foarte frecvente. Soţii Gunther şi Christine Holtorf, spre exemplu, s-au îndrăgostit atât de mult de G-Class-ul lor, cumpărat în anul 1988, încât s-au aventurat într-o călătorie de 26 de ani pe durata a aproape 900.000 de kilometri, prin 215 ţări, traversând pustietăţile deşertului australian şi gerurile Siberiei cu el, iar exemplarul de G-Class a rezistat cu dârzenie peste tot.

Deşi G-Class a avut şi motoare cu puteri mai reduse de 100 CP în cariera sa, mai ales pe versiunile destinate explorărilor şi expediţiilor, G-Class are în palmares şi o lungă istorie de motoare de înaltă performanţă, care au fost montate pe acest model off-road, transformat de multe ori în bolid.

Astfel, în 1998, sub capota lui G-Class, în versiunea G500 îşi făcea loc o variantă îmbunătățită a motorului V8 de 5L, care furniza 296 CP.  În 1999, şi-a făcut debutul la comercializare şi prima versiune sportivă AMG a off-road-ului german: G 55 AMG. Aceasta avea echipat un motor V8 de 5.5L, care dezvolta 354 CP.

În anul 2000, gama de motorizări turbo diesel s-a îmbogăţit cu un performant V8 de 4L (250 CP) cu tehnologie commonrail, urmat, după un an, de un nou propulsor turbo diesel cu 5 cilindri în linie de 2.7L (156CP) cu tehnologie commonrail. Nici siguranța activă nu a fost neglijată: din anul 2001, G-Class a fost dotat opțional cu sistem de control al stabilității (ESP), cu sistem de asistare la frânare (ABS) și cu un nou sistem de control al tracțiunii (4 ETS).

La ediția din 2004 a Salonului Auto de la Geneva, Mercedes lansează versiunea supraalimentată cu compresor a motorului versiunii G 55 AMG, care dezvolta acum 476 CP, iar doi ani mai târziu, mulțumită unor îmbunătățiri, puterea furnizată ajungea la 500 CP.

Cu ocazia Salonului de la Paris din 2006, Mercedes prezintă o nouă serie G-Class. Aceasta dispunea de unele restilizări la detaliile de la exterior și interior, îmbunătățiri la partea mecanică, dar și de noi dotări pentru sporirea confortului și siguranței, precum: farurile cu xenon, display-ul multifuncțional Comandde 6.5 inch, care includea și sistemul de navigație, volanul multifuncțional, sistem de asistare la parcare prevăzut cu cameră sau sistem de monitorizare a presiunii din pneuri. În același timp, a fost disponibilă o nouă motorizare turbo diesel V6 de 3L (224CP) cu tehnologie common rail și care înlocuia în gamă motorizările de același tip de 2.7 și 4L, precum și o nouă cutie de viteze automată cu 7 trepte, denumită G-Tronic.

mercedes-benz_g-klasse_2008_wallpapers_1

În 2009, este realizat un ușor facelift care a vizat în special exteriorul modelului off-road german, dar și îmbunătățirea siguranței active și pasive și a gradului de confort, prin introducerea de noi sisteme și dotări. Tot acum, au fost oferite noi versiuni de motorizare ale propulsorului turbo diesel V6 de 3L, care dezvoltau 184 și 211 CP.

În iunie 2012, modelul G-Class beneficiază de unele retușuri la exterior și la interior, în același timp fiind introduse noi dotări de ultimă generație, precum: faruri cu tehnologie LED, display multifuncțional color cu touch screen, sistem telematic MBrace 2 integrat cu Distronic adaptiv cu Cruise Control sau asistență la parcare Parktronic. Tot acum, versiunea sportivă G 55 AMG a fost înlocuită de versiunile G 63 AMG şi G 65 AMG, ale căror motoare cu dublu turbo V8 de 5L și V12 de 6L dezvoltau puteri impresionante, de 544 și, respectiv, 612 CP.

Pe lângă motoarele ultraperformante, Mercedes a mai dezvoltat pentru G-Class o serie de versiuni spectaculoase, cu trei punţi sau cu gardă la sol uriaşă, precum G-Class 6×6 sau G-Class 500-2.

După 2012, au mai urmat unele actualizări, ultima dintre ele fiind realizată în 2015, când habitaclul lui G-Class a ajuns la nivelul modelelor din clasa de lux. După ce au fost fabricate peste 300.000 de exemplare, în primăvara 2017, Mercedes-Benz a lansat o versiune specială ultraluxoasă, denumită G650 Maybach, având caroserie Laundaulet și realizată în serie limitată de 99 de unități, iar printre cei care și-au comandat-o s-a numărat și omul de afaceri Ion Țiriac.

mercedes-benz-g-class-2019-1024-0dmercedes-benz-g-class-2019-1024-05