Alfa Romeo Tipo 33/3 din filmul „Le Mans” evaluat la peste 2 milioane euro

Exemplarul modelului Alfa Romeo Tipo 33/3 din 1969 având numărul de concurs 35 și care luat startul în cursa de anduranță de 24 de ore de la Le Mans din 1970, va fi scos la vânzare prin licitație în luna mai prin intermediul casei de licitații RM Sotheby’s.    

Modelul de competiții Tipo 33, este unul legendar atât în istoria producătorului auto italian Alfa Romeo cât și în istoria motorsportului. Dezvoltat în colaborare cu divizia de competiții Autodelta al lui Alfa Romeo în anul 1965, modelul Tipo 33 a evoluat în anii următori adaptând diferite caroserii și motoare în funcție de competițiile la care a participat.

Pe lângă hat-trick-ul obținut la clasa motoarelor de 2 litri în cursa de anduranță de 24 de ore de la Daytona (SUA) din anul 1968, unul dintre cele mai emblematice momente din cariera acestui model a fost participarea la ediția din 1970 a celebrei curse de anduranță de 24 de ore de Le Mans. Exemplarul avînd numărul de concurs 35 care a participat în cursa de la Le Mans, va fi scos la licitație de către casa de licitații RM Sotheby’s și care va avea loc la Monte Carlo pe data de 14 mai 2022.

Cifra „3” din cadrul denumirii modelului Tipo 33/3, indică capacitatea motorului cu care Alfa Romeo a trecut de la 2 la 3 litri în cazul acestui model competițional. Motorul V8 montat central era capabil să dezvolte puteri cuprinse între 400 și 440 CP și să atingă o viteză maximă de 310 km/h, mulțumită și unei greutăți totale de doar 700 kg.

Alfa Romeo a concurat cu acest model în ediția din 1970 a celebrei curse de 24 de ore de la Le Mans cu obiective importante și cu patru exemplare la start: nr.35 pe care a concurat Nanni Galli și Rolf Stommelen, nr.36 la volanul căruia s-au aflat De Adamich și Courage, nr.37 cu Hezemans și Grigore și nr. 38 cu Zeccoli și Facetti. Piloții Galli și Stommelen au rămas pe locul doi cu exemplarul de concurs numărul pentru o bună parte a cursei, înainte de a se retrage din cauza unei probleme tehnice.

Acest exemplar de Alfa Romeo Tipo 33/3 având numărul de concurs 35 va fi cu siguranță unul dintre automobilele aflate în centrul atenției colecționarilor de top din cadrul licitației organizate de RM Sotheby’s în data de 14 mai. Recunoscut ca fiind autentic de însuși pilotul italian Nanni Galli, acest valoros exemplar de Alfa Romeo Tipo33/3, a apărut în mai multe secvențe ale filmului documentar despre cursa de la Le Mans cu celebrul actor american Steve McQueen.

După ce a abandonat lumea curselor și a cinematografiei, exemplarul de față Tipo 33/3 s-a aflat de-a lungul timpului în colecția unui număr de patru colecționari diferiți. Unul dintre aceștia l-a utilizat și în unele competiții rezervate pentru automobilele de competiție istorice, așa cum se arată în videoclipul oferit de către casa de licitații RM Sotheby’s la prezentarea automobilului.

Conform celor de la RM Sotheby’s, automobilul se găsește într-o stare excelentă mai ales că pentru întreținerea acestuia proprietarii anteriori au investit o sumă toatală de peste 800.000 de euro. Potrivit specialiștilor casei de licitații RM Sotheby’s, colecționarii care doresc să achiziționeze acest rar model de competiții Alfa Romeo vor trebui să dispună de sume de bani cuprinse între 1,7 și 2,1 milioane de euro.

Foto: RM Sotheby’s