Acoperișul parțial deschis de tip Targa

Ca termen uzual este cunoscut pur și simplu sub denumirea de Targa și reprezintă partea detașabilă din centrul acoperișului de la automobile.

Această parte componentă a acoperișului este formată dintr-una sau două bucăți și care poate fi îndepărtată prin câteva operațiuni simple și depozitată cu ușurință în portbajul automobilului.

Conceput ca o alternativă la automobilele cu caroserie cabrio, acest tip de acoperiș denumit Targa sau T-Top a dat naștere unei mici nișe de piață între modelele cabrio complet decapotate și modelele coupe.

Acest tip de acoperiș Targa a apărut pentru prima oară în 1966 pe modelele 911 și 912 de la Porsche iar la scurt timp constructorul german și-a rezervat această denumire care se pare a fost inspirată din celebra cursă Targa Florio din Italia, acolo unde Porsche obținuse anterior câteva victorii.

Primele modele 911-912Targa care dispuneau de caroserie tip cabrio – targa dotată cu un roll-bar montat central care oferea protecție pasagerilor în caz de răsturnare în timp ce acoperișul era detașabil iar luneta era pliabilă. Începând cu anul 1968, cele două modele beneficiau de lunetă fixă realizată din sticlă iar din 1995, versiunea 911Targa(Seria 993) dispunea de acoperiș din sticlă retractabil acționat electric.

Dacă acest tip de acoperiș Targa era la modă în anii ’70 și ’80 printre modelele sport europene și americane, în zilele noastre conceptul este aproape dispărut.

Am realizat o selecție de 14 reprezentanți tipici ai genului, care include și modelele cu luneta pliabilă precum: BMW Seria 3(E21) Cabrio Baur, Lancia Beta Spyder și Opel Kadett C Aero.

Foto: Producători; Arhivă