Salonul Automotoretro Torino 2022

După o pauză de doi ani de la ultima ediție din 2020, salonul Automotoretro de la Torino dedicat automobilelor și motocicletelor istorice și-a deschis din nou porțile la Lingotto Fiere, locul tradițional de desfășurare a salonului, în perioada 28 aprilie – 1 mai. Pe lângă salonul tradițional organizat de Giuseppe Gianoglio și fiul său Alberto, evenimentul a mai inclus și show-ul Automotoracing dedicat modelelor de competiție și tunate, ajuns la cea de-a 12-a ediție.

Cea de-a 39 – a ediție a salonului Automotoretro de la Torino a deschis practic sezonul saloanelor mari de profil din Italia pe anul 2022 și care va fi succedat apoi în toamnă de Motor Gallery Modena, Auto e Moto d’Epoca Padova și Milano Auto Classica. Și la ediția din acest a salonului torinez, ca și la ultimele trei sau patru ediții ale saloanelor auto retro din Europa, am constatat o creștere a interesului din partea colecționarilor pentru modelele din categoria youngtimer cu o vechime de 20 – 40 de ani. Drept dovadă, în acest sens fiind numărul destul de mare de automobile din categoria youngtimer fabricate în anii ’80 – ’90 expuse pentru vânzare, multe dintre acestea fiind deja tranzacționate încă din prima zi.

Chiar și după o pauză de doi ani datorată pandemiei, salonul auto retro italian nu și-a pierdut din interesul acordat colecționarilor și pasionaților, care evident nu pot lipsi de la asemenea evenimente dedicate vehiculelor istorice. Însă, în ultima vreme, din spate vine generația tinerilor pasionați sosiți într-un număr destul de mare inclusiv la această ediție și care au înțeles că nu trebuie să uite că automobilele și motocicletele istorice nu reprezintă doar „cultură în mișcare” după cum declarase cu ceva timp în urmă un director al Muzeului de Artă Modernă din New York, ci solicită în același timp o mare pasiune și o întreținere importantă.

Pe lângă aniversările de jumătate de secol ale unor modele cult precum X 1/9 și 126 de la Fiat, Alfetta și Alfasud de la Alfa Romeo, A112 Abarth de la Autobianchi precum și cea de 125 ani a companiei Indian, cel mai vechi producător american de motociclete, de un interes major s-au bucurat standul diviziei clasice FCA Heritage (Fiat, Lancia, Alfa Romeo vintage) condus de talentatul Roberto Giolito (fost designer Fiat) unde au fost expuse o legendară Lancia Fulvia Coupe HF cu numărul de cuncurs 14 pentru a comemora cei 50 de ani de la victoria obținută de Sandro Munari, flancat de copilotul său Mario Mannucci în cursa de la Monte Carlo din 1972, un Fiat 124 Abarth Rally din 1972, anul de dedebut în raliuri a modelului sport italian, un prototip Alfa Romeo Alfetta Spider din 1972 realizat și cu contribuția studiourilor Pininfarina și unul din primele exemplare fabricate ale popularului model din clasa mini Fiat 126.

În centru atenției s-au aflat deasemenea standurile Polizia e Motori a Poliției Italiene cu numeroase exponate din rândul automobilelor și cel al motocicletelor precum și a celor două mari cluburi auto italiene ale deținătorilor de vehicule istorice ACI (Automobile Club d’Italia) și ASI (Automotoclub Storico Italiano).

Una dintre cele mai interesante tematici ale ediției din acest an a salonului italian, a fost cea intitulată „Rivoluzioni in mostra” (Revoluții pe ecran) realizată la inițiativa criticului de artă Luca Beatrice, și care evidențiază perioada începută imediat după finalul celui de-al doilea război mondial și până în anul 2000 prin expunerea unui număr total de 15 automobile și motociclete ale unor modele emblematice din perioada respective, în prim plan aflându-se Lancia Aurelia B24 Spyder, Oldsmomile Cutlass Convertible, Fiat Panda și Trabant 601.

Alături de vehiculele istorice, la această ediție a salonului italian, au fost expuse în cadrul expoziției AMR (acronimul de la Automoto Green Future de organizatori) dedicată mobilității durabile, inclusiv unele modele cu propulsie electrică de la producătorii consacrați în acest segment de piață, precum Mercedes, Honda și Volkswagen.

În următorul număr al revistei Motor Clasic & Youngtimer, colecționarii, pasionații din România. vor putea citi un amplu material despre impresiile noastre chiar de la fața locului de la ultima ediție la acestui salon tradițional italian dedicat vehiculelor istorice.

Foto: George Grosu