Expoziție – 140 de ani PIRELLI în 100 de imagini

Expoziția găzduită de Biblioteca Archimede din Settimo Torinese urmăreşte  istoria de peste 140 de ani a companiei Pirelli, una dintre cele mai importante prezenţe industriale din regiune.

pirelli-1

catalogo_settimo-08

De la 18 ianuarie 2017 la 1 mai 2017, Biblioteca Archimede din Settimo Torinese va găzdui expoziția intitulată „Pirelli în 100 de imagini. Frumusețe, Inovare, Producție”. Expoziția parcurge cei peste 140 de ani ai companiei Pirelli: muncitorii din fabrică, tehnologia, cercetarea pentru noi produse, relația cu lumea artei și formele inovatoare de comunicare, sporturilor cu motor și celebrul calendar. Aceasta oferă, de asemenea, posibilitatea de a prezenta publicului larg primele imagini ale unui nou proiect, realizate în interiorul hub-ului industrial Pirelli din Settimo Torinese de către Peter Lindbergh, autorul Calendarului Pirelli 2017.

Robin Wright
Robin Wright

Expoziția, curatoriată de Fondazione Pirelli, care gestionează Arhivele Istorice de unde a fost extras materialul, este promovată și organizată de către Comune di Settimo Torinese cu contribuția companiei Pirelli și a Fondazione ECM (Esperienze di Cultura Metropolitana) şi este sponsorizată de Regiunea Piemonte și Città Metropolitana di Torino. La prezentare au fost prezenţi Președintele Regiunii Piemonte, Sergio Chiamparino, primarul din Settimo Torinese, Fabrizio Puppo, Vice-Preşedintele Executiv şi CEO al Pirelli, Marco Tronchetti Provera, președintele Fondazione ECM, Aldo Corgiat, şi Directorul Executiv al Fondazione Pirelli, Antonio Calabrò.

Expoziția „Pirelli în 100 de imagini. Frumusețe, Inovare, Producție” este o confirmare în plus a importanței culturii ca instrument de dezvoltare, coeziune socială și integrare, alături de reafirmarea legăturii dintre cultură și locuri de muncă în Settimo Torinese. Pentru Pirelli, în special, expoziția urmează activităților deja organizate și sponsorizate în Settimo de către companie și de către Fondazione Pirelli, care a fost înființată în 2009 pentru a promova și a disemina patrimoniul cultural, istoric și documentar al Grupului. Printre aceste activități se numără cele trei concerte organizate în centrul industrial în 2010, 2011 și 2014 în cadrul Festivalului MITO, pe care Pirelli îl sponsorizează încă din 2007, precum şi sprijinul oferit de Pirelli pentru Festivalul Inovării și Ştiinței.

Expoziția

Expoziția se dezvoltă pe parcursul a șase secțiuni. „Una P lunga oltre 140 anni” (Un „P” lung de peste 140 de ani) reface istoria Pirelli prin intermediul fotografiilor din uzinele sale și produselor sale: de la prima fabrică de la periferia orașului Milano la primele expoziții internaționale, cataloage ilustrate și coperţile revistei „Pirelli”. „La fabbrica degli artisti” (Fabrica artiștilor) prezintă câteva dintre nenumăratele ocazii în care pictori și fotografi consacraţi şi-au folosit arta pentru a povesti despre lumea fabricilor și a producţiei. „Si va che è un incanto” (Merge de minune) documentează provocările zilnice pe care Pirelli le-a abordat în lumea curselor încă din 1907. „Una Musa tra le Ruote” (O muză în roți) se concentrează asupra relațiilor dintre Pirelli și lumea artei încă de la începutul istoriei sale, de la primele campanii publicitare artistice la ilustrații. „Elogio della Bellezza” (Celebrarea frumuseții) este o înşiruire a femeilor iconice, care însoţeşte vizitatorii în ultima secțiune dedicată Calendarului Pirelli 1964-2017„, cu imagini realizate de cele mai mari nume din domeniul fotografiei.

Cel mai recent a fost maestrul german Peter Lindbergh, care a realizat o serie de fotografii captivante și puternice în uzina din Settimo în pregătirea Calendarului Pirelli 2017. Acele imagini au devenit un proiect de sine stătător și sunt prezentate în avanpremieră publicului larg.

Hub-ul industrial Pirelli din Settimo Torinese

Grupul Pirelli a fost prezent în Settimo Torinese încă din anii 1950. Centrul industrial de astăzi a fost adăugat fabricii iniţiale achiziționate de la Ceat în 1984 și a făcut obiectul unor investiții majore în următorii doi ani. Ideea noului centru industrial Pirelli din Settimo Torinese a apărut în 2007. Proiectul a constat în integrarea celor două uzine Pirelli deja existente în regiune într-o singură zonă: lucrările au început în iunie 2009, iar producția a demarat în luna mai a anului următor.

090422872-2ca0bf2f-6449-42a5-b3f9-fbfa4b8c9fcb

De asemenea, hub-ul este rezultatul unei colaborări fructuoase cu organizațiile locale și cu Politehnica din Torino pentru chestiuni legate de cercetare și inovare. Aceasta este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și eficientă uzină Pirelli din lume în ceea ce privește inovarea produselor, procesele de fabricație și calitatea mediului de lucru. Arhitectul de renume mondial Renzo Piano a fost chemat să proiecteze „Spina”, aşa cum este numit corpul central, care adăposteşte laboratoarele de cercetare-dezvoltare, precum și numeroase servicii pentru angajați. Ca urmare, această parte a uzinei a devenit în mod natural cheia de boltă pentru susținerea producției și încurajarea socializării în rândul angajaţilor.

Tot Renzo Piano a fost cel care a proiectat lucrările peisagistice care scufundă fabrica între 500 de cireși, alături de rețeaua de drumuri din cadrul centrului și de sistemul de iluminat. Cu o investiție inițială de 150 de milioane de euro, care a fost majorată la 300 de milioane în urma schimbării totale de orientare a uzinei către segmentul Premium şi Prestige al anvelopelor pentru autoturisme, în cadrul uzinei sunt implementate unele dintre cele mai avansate tehnologii Pirelli, cum ar fi sistemul robotizat Next Mirs, noul sistem pentru producerea compuşilor (PTSM) și cel mai recent PNCS-Pirelli Noise Cancelling System, un sistem care permite absorbirea zgomotului, astfel încât nu mai este transmis în interiorul vehiculului.

Producția în cadrul hub-ului industrial, axată pe anvelopele cu impact redus asupra mediului înconjurător, High-Performance și Ultra High-Performance, însumează peste 4 milioane de piese. O parte a investițiilor a fost destinată formării a peste 1.200 de muncitori, cu accent pe competențele care vizează atingerea excelenței tehnologice, cu peste 221.000 de ore de formare în total, ceea ce echivalează cu 25 de zile pe persoană, în perioada 2009-2015.

sanremo_gran_trofeo_3_1004