Porsche 914, primul model german cu motor central – 50 de ani

În urmă cu jumătate de secol, compania Porsche specializată pe producția de modele sport a fost primul producător german care a introdus în producția de serie un model cu motor amplasat central.

Cea de-a 50-a aniversare a modelului Porsche este serbată de la începutul acestei luni în cadrul Muzeului Porsche cu o expoziție specială care va dura până în data de 7 iulie inclusiv. În cadrul acestei tematici sunt expuse nu numai exemplare din producția de serie 914/4 cu motor cu 4 cilindri boxer de origine Volkswagen și 914/6 cu motor cu 6 cilindri boxer din producția proprie Porsche ci și numeroase alte versiuni speciale precum și două prototipuri cu motor V8 de la modelele de competiție.

Totuși, vedeta acestei expoziții este un exemplar de 914/6 GT – primul automobile din lume de tip Safety – Car și care avea în dotare noi sisteme de securitate și un sistem modern de stingere a incendiilor, pus la dispoziție în 1972 de către Autoritatea Națională de Sport (ONS). Din această expoziție nu lipsesc motorul V8 de 350 CP care a echipat cele două prototipuri, un foarte rar 916 cu motor Porsche într-o configurație specială boxer în 6 cilindri de 2.4L dar și prezentarea pe ecrane a primelor prototipuri 914 create de designer-ul Albrecht von Goertz dar și unele variante special realizate de carosierul francez Heuliez pe baza aceluiași model.

Foto: Porsche