Opel a sărbătorit 120 ani cu primul model auto

Opel, unul dintre producatorii auto cei mai longevivi și de prim rang din Europa cu sediul central în orașul german Russelsheim, acolo unde fondatorul sau, Adam Opel, a pus bazele companiei în anul 1862, a aniversat la începutul acestui an 120 de ani de la introducerea în producție a primului său automobil cu sigla Opel.

De la mecanică la lumea digitală, de la combustibili la electricitate, de la simpla deținere a unui automobil la soluții integrate de mobilitate și conectivitate, noul slogan ″The future is everyone’s″ reprezintă o punte între istoria Opel și planurile de viitor ale mărcii.

În cele ce urmează vom încerca să prezentăm evoluția companiei germane, direct influențată de viziunea fondatorului său Adam Opel, de la mașini de cusut și biciclete până la automobile inovatoare cu propulsie electrică din zilele noastre.

În 1858, la vârsta de 21 de ani, vizionarul Adam Opel ajunge la Paris, unde a fost fascinat de una din inovațiile acelei vremi, respectiv mașina de cusut. După patru ani, acesta construieste prima sa mașină de cusut și pune totodată bazele companiei Opel chiar în orașul său natal, Russelsheim.

În urmatorii ani afacerea cu mașini de cusut cunoaște un mare succes, iar după șase ani de la demararea afacerii, în 1868, Adam Opel își mută sediul firmei într-o hală industrială iar după un an introduce puterea aburului în facilitățile de producție. Tot în 1868, Adam Opel se căsătoreşte cu Sophie Scheller, fiica unui proprietar de fabrică și cu care va avea 5 copii.

În 1886, curiozitatea lui Adam Opel este din nou stârnită de o altă invenție – bicicleta, descoperită cu ocazia unei noi vizite în capital Franței. La inistențele celor 5 fii ai săi, Adam Opel construiește prima sa bicicleta, iar în același an demarează producția de biciclete. În mai puțin de 4 de ani, Opel devine cel mai mare producator de biciclete din lume. Până în 1898, fiii lui Adam Opel cicliști entuziaști, reușesc să câștige numeroase curse cu bicicletele construite de Opel.

În 1895, Adam Opel decedează la varsta de 58 iar soția sa, Sophie împreună cu cei 5 fii preiau responsabilitatea administrării firmei Opel.

Anul 1899, aduce prezentarea primului automobil Opel, denumit Patent Motorwagen ″System Lutzmann″. Acesta marchează începutul producţiei în Russelsheim şi constituie baza pentru construcţia primelor vehicule comerciale. Modelul avea echipat un motor cu un cilindru de 1.5 litri care dezvolta 3.5CP la 650 rpm și asigura o viteză maximă de 40 km/h. Tracțiunea se realiza pe roțile din spate cu ajutorul unui cardan iar cutia de viteze cu 3 trepte, cu acționare pe volan era cuplată la motor printr-un ambreiaj de tip con. Până în anul 1901 au fost construite un număr de 65 unități în diferite variante: Phaethon, Vis-à-vis cu 4 locuri, Jagdwagen(break) și Omnibus, ultimele trei cu motoare care dezvoltau 5, 6 și 8CP. Un an mai târziu, în 1900, compania germană îşi face debutul internaţional la cursele auto. Citiți articolul complet aici: https://auto-retro-passion.ro/opel-serbat-120-de-ani-de-la-primul-model-auto/

Foto: Opel; Arhivă