MINI: UN AUTOMOBIL MIC, UN IMPACT MARE

Micuțul MINI împlinește anul acesta 60 de ani. Pentru a sărbători evenimentul, vă invit să citiți o scurtă povestioară despre cum a apărut.

Conceput de un inginer grec născut în Turcia, Alec Issigonis, MINI s-a bazat pe ideea de a crea un automobil care va fi atât popular, cât și economic. Issigonis a fost inspirat de designul inginerului francez Dechaux. Micuțul avea tracțiune față și motorul amplasat transversal, fiind proiectat să optimizeze spațiul necesar pentru pasageri și în același timp să rămână cât mai mic posibil.

Micuțul MINI are tot ceea ce are și un autovehicul mai mare: patru scaune, fix pentru patru adulți. Cu lungimea lui de 3,02 m și lățimea de 1,40 m, el este unul dintre puținele automobile care au devenit un adevărat icon. 60 de ani mai târziu, cinci milioane de unități ale simpaticii mașinuțe au fost vândute în lumea întreagă.

Primul MINI, denumit MK I a avut trei urmași importanți: MK II, Clubman și MK III. Versiunile sport erau MINI Cooper și MINI Cooper S, care au avut succes chiar și în raliuri, câștigând Raliul Monte Carlo de trei ori.

MINI a fost conceput ca urmare a crizei din Suez din 1956, care a redus livrările de țiței și a forțat guvernul britanic să introducă raționalizarea benzinei. Evident, vânzările de automobile mari, cu un consum ridicat de combustibil, au scăzut, iar piața pentru așa numitele automobile “Bubble” a explodat. BMC și-a dat seama că trebuie să producă rapid un automobil mic.

Issigonis, care a fost recunoscut ca fiind foarte calificat în proiectarea vehiculelor mici, a fost atribuit acestei sarcini. Împreună cu o mică echipă de designeri, Issigonis a reușit să producă prototipul original înainte de octombrie 1957. Noul vehicul a fost echipat cu un motor convențional cu patru cilindri răciți cu apă BMC, dar a avut inovația de montare transversală, transmisie cu patru viteze și tracțiune față.

Primul MINI a fost prezentat presei în versiunea de producție în aprilie 1959, iar până în august au fost produse câteva mii de vehicule gata de vânzare.

MINI Paul Smith design

Numele „Mini” nu a fost folosit încă de la începutul producției. În materialele publicitare de la începuturi a fost utilizat numele „SE7EN”. Un model Morris deja cunoscut la vremea respectivă a fost Minor, care în limba latină înseamnă „mai mic”. Deci, pentru un automobil care era chiar mai mic, a decis să utilizeze abrevierea pentru cuvântul latin „minimus”, care înseamnă „cel mai mic”.

Pentru unii un automobil prea mic, pentru alții un icon, un simbol, un stil de viață, un membru al familiei. MINI. Mic, simpatic, zâmbăreț.

 

La prima întâlnire de cină, Issigonis a schițat ideile sale pe un șervețel