General Motors va închide brandul Holden din Australia în 2021

Concernul american General Motors a anunțat recent că va închide activitatea brand-ului australian Holden. Restructurarea internă care urma să aibă loc pe parcursul acestui an și care ar fi trebuit să se axeze pe piețe și segmente mai profitabile ca urmare a vânzărilor scăzute din ultimul timp nu se vor mai putea realiza.

La finalul anului trecut, conducerea Holden a anunțat sfârșitul carierei modelelor mid-range Astra și Commodore cunoscute în Europa ca Opel/Vauxhall Astra și Insignia și care urmau să lase loc în gamă unor noi modele compacte din categoria SUV-uri și pick-up  „Utes” bazate pe unele modele deja existente și care au fost mult tip populare în Australia. Cu toate acestea, Genaral Motors face acum un ultimu pas și renunță complet la producătorul auto australian din 2021.

Desigur, Holden nu a fost primul brand auto din țara cangurilor, dar totuși a fost cel mai de succes pe termen lung. Compania Holden are o tradiție îndelungată fiind fondată la Adelaide în sudul Australiei în 1886 și specializată pe construcția de trăsuri Holden & Frost. La începutul secolului XX, când au fost comercializate în această țară primele automobile, firma a demarat construcția de caroserii pentru automobile, în marea lor majoritate de origine britanică.

Anul legendelor: modelele Opel Ascona și Manta împlinesc 50 de ani

În anul 1926, Holden’s Motor Body Builders, așa cum era cunoscută compania începând cu anul 1917, a fost achiziționată de concernul american General Motors ca brand pentru al cincilea continent, dar a continuat să fabrice caroserii și șasiuri pentru firma britanică Morris, precum și pentru cele americane precum: Hudson, Chrysler, Willys sau Studebaker. Din anul 1931, după ce Holden a devenit o divizie General Motors Australia Pty. Ltd., acesta compania australiană s-a axat în principal pe brandurile americane ale lui General Motors, în special pe Chevrolet și Buick.

În anul 1938, cu câțiva ani înainte ca americanii să lanseze propriile lor modelele cunoscute ca  „Fleetline”, Holden a dezvoltat propriul model, un coupe fastback denumit „Sloper” și care folosea baza tehnică de la un model Chevrolet. Directorul de la Holden din acea perioadă, Laurence Hartnett, reprezintă un nume important în industria auto australiană fiind  cel care, după cel de-al doilea război mondial, a luat decizia ca Holden să treacă de la fabricarea de caroserii și șasiuri pentru brand-urile GM la producția de automobile sub brand-ul propriu. Mulți dintre compatrioții lui Harnett au primit cu mândrie vestea că, General Motors-Holden (GMH) va fabrica în sfârșit un automobil „Made in Australia”, cu fonduri suficiente și know-how-ul General Motors.

Ultra luxosul Stutz Blackhawk celebrează jumătate de secol

Producția primului model cu brand-ul Holden a demarat în anul 1948 fiind denumit simplu FX și care reprezenta o variantă îmbunătățită a unui model Buick contemporan. Din acel moment, gama de modele Holden a fost în majoritatea cazurilor un mix al portofoliului de mărci ale concernului american General Motors, precum Chevrolet sau Opel/Vauxhall. Cu toate acestea, modelele au fost adaptate specificațiilor pieței australiene atât în ceea ce privește motorizările, dotările și având în multe cazuri un design individual.

Foto: Holden; Arhivă