DeLorean DMC-12 va sărbători în curând 40 de ani

Filmul  „Back to the Future”(Înapoi în Viitor) din 1985, al lui Robert Zemeckis cu Michael J. Fox si Christopher Lloyd a fost de departe, cel mai bun promotor pentru modelul DeLorean DMC-12, modelul american folosit de scenariștii peliculei pentru a crea o mașină a timpului.

John DeLorean este de origine română. Tatăl său a fost un imigrant român pe nume Zaharia Deloreanu. Originar din comuna Şugag, judeţul Alba, Zaharia a emigrat în Statele Unite la vârsta de 20 de ani. Stabilit în Detroit(Michigan), Zaharia Deloreanu lucra la uzina Ford din Highland Park.

Născut pe 6 ianuarie 1925 în Detroit, John DeLorean a studiat la o şcoală tehnică, pentru ca apoi să fie acceptat la Lawrence Institute of Technology, o universitate din Detroit specializată în pregătirea inginerilor auto. Al doilea Război Mondial avea să-i întrerupă studiile, iar în 1943 era recrutat şi avea să servească trei ani în Armata Americană. Întors acasă după război, îşi finalizează studiile şi se angajează la Chrysler. După o perioadă se transferă la Packard iar din 1956 se angajează la Pontiac. Avea să se facă repede remarcat datorită inovaţiilor sale precum ştergătoarele de parbriz ascunse sau spoilerul Endura. Însă cea mai mare contribuţie a fost modelul GTO, un automobil care a triplat vânzările Pontiac. Pe lângă GTO, DeLorean a contribiut si la dezvoltarea modelelor Pontiac Firebird şi Grand Prix.

Aceste modele de succes i-au adus lui DeLorean promovarea la conducerea mărcii Chevrolet, în 1969. In 1972 devine vice presedite la Chevrolet(cel mai tanar din istorie) iar un an mai tarziu paraseste firma si infiinteaza propria sa firma DeLorean Motor Company, demarand proiectul aunui automobil sport “etic” asa cum il numea el.              Citiți articol complet aici:https://auto-retro-passion.ro/delorean-dmc-12-din-filmul-inapoi-in-viitor-se-intoarce/ 

Foto: DeLorean; Arhivă