Cum afecteaza traseele off-road performantele motorului

off-road

Off-road-ul poate fi catalogat drept un sport extrem, datorita complexitatii manevrelor, cat si a riscurilor la care riderul este supus. Cu toate acestea, pentru iubitorii de senzatii tari si de aventura acesta poate deveni una dintre pasiunile de nedespartit.

Chiar daca o motocicleta destinata traseelor accidentate poate fi catalogata drept un vehicul de teren, pentru a face cea mai buna alegere cu privire la marca de motocicleta si un set motor corespunzator, specialistii recomanda sa analizezi, inainte de toate, tipul de drum pe care urmeaza sa pilotezi motocicleta, precum si caracteristicile tehnice ale motorului. Off-road-ul poate fi practicat pe majoritatea drumurilor din muntii Carpati, care te ajuta sa fii mai aproape de mijlocul naturii sau pe piste neasfaltate, create din  materiale pe baza de pietris sau nisip, fie pe drumuri inzapezite sau situate de-a lungul raului sau pe astfel de terenuri.

Cum afecteaza off-road-ul motorul tau

Aparent, ai impresia ca parcurgand trasee off-road, satisfactia ta va fi una maxima. Cu toate acestea, daca nu ai grija de motocicleta ta, exista riscul ca motorul  sa se strice instant. Principalele probleme pot viza atat setul motor, cat si ungerea eficienta a motorului.

Uleiul si performantele motorului

Pentru motocicleta, pilotajul pe trasee accidentate presupune mai mult decat simpla adrenalina si libertate de miscare. Conditiile extreme din momentul in care te aventurezi pe un teren accidentat, solicita la maxim motorul tau. Acesta are nevoie de un ulei de motor pe care se poate baza, precum celebrul 5100 10W40 ulei Motul, astfel incat sa ii asigure o lubrifiere corespunzatoare si sa ii mentina piesele curate. Rezultatul este un motor mai silentios si reducerea zgomotelor la  turatii mari, pe fondul diminuarii frecarii interne.

Suspensiile

Indiferent ca ai alege sa circuli pe un drum pietruit, nisipos sau asfaltat, suspensiile ajuta la protejarea motorului si la anihilarea socurilor. Poti opta, foarte bine, la o motocicleta echipata cu un motor pe un cilindru si un lichid de racire. Sistemul de racire este un set de dispozitive care efectueaza indepartarea si incalzirea reglabila, fortata, din partile motorului. Acesta este conceput pentru a mentine, la nivel optim, modul de temperatura. Temperatura este responsabila cu asigurarea performantelor motorului, prelungindu-I totodata, durata de viata. Atunci cand temperatura din cilindrii motorului creste, urmarea imediata este aceea ca partile motorului sunt foarte calde. In acest context, puterea motorului va fi redusa, uzura pieselor creste iar motorul nu va mai fi la fel de fiabil.

Racirea excesiva a motorului

Pe de alta parte, in cazul racirii excesive a motorului acesta din urma pierde din putere, proprietatile sale nu vor mai fi explorate corespunzator, ceea ce conduce la scaderea duratei de viata.

Prin urmare, folosirea unui agent lichid de racire, trebuie sa se realizeze dupa un set de reguli bine stabilite.

Sistemul de racire al motorului actioneaza asupra capului si blocului de cilindru, a rezervorului, a conductelor de conectare si a cranturilor. Alegeti doar ulei de calitate, ulei 2T sau orice ulei moto compatibil cu vehiculul dvs.

 

De aceea, pentru calatorii fara griji, nu neglija problemele cu motorul motocicletei tale si mergi pe drumurile care nu strica componentele ce fac parte din setul motor.