Care sunt cele mai faimoase automobile din filme?

În multe filme, atenția este captată nu doar asupra actorilor ci și asupra anumitor automobile. În cele ce urmează, vă prezentăm o listă al celor mai faimoase automobile apărute pe marele ecran.

În timpul istoriei îndelungate și fascinante a cinematografiei, numeroase filme devenite celebre nu au pus în evidență doar figuri proeminente, mai mult sau mai puțin faimoase, ci și obiecte care au devenit de cult.

O cifră de prim rang, printre acestea din urmă, este reprezentată, fără îndoială, de automobile. Printre aceste s-au înumărat numeroase modele elegante și super sport italiene sau britanice, muscle car-uri americane sau prototipuri construite ad-hoc.

Cu alte cuvinte, în linie cu intriga, multe filme sunt adesea însoțite de o mașină specifică. Dar, odată ce proiecțiile sunt terminate și „perioada de glorie” inițială este atenuată, câte dintre acestea sunt amintite de public și asociate filmului în cauză? Acum, datorită clasamentului recent întocmit de un sondaj realizat de britanicii de la Click4reg, vă putem spune care sunt cele mai faimoase automobile protagoniste în filme.

Legendarul model american DeLorean DMC-12 dotat cu uși tip „gullwing” făcut faimos de filmul „Înapoi în viitor” din 1985, cu Michael J. Fox și Christopher Lloyd, se află pe primul loc în acest clasament special.

Pe locul urmîtor în acest clasament, întâlnim un automobil cu forme mai puțin „convenționale” concepute să reflecte stilul și caracterul personajului erou.

Vorbim despre Batmobile-ul cu care personajul principal Batman, alias Bruce Wayne, l-a utilizat în diversele serii, urmărindu-i pe cei răufăcători în jurul orașului Gotham.

Pe a treia treaptă a podiumului se află un model american denumit Greased Lightning și care apare pe fundalul în tipul demonstrației de balet al actorului John Travolta din filmul „Grease” lansat în 1978.

Pe următoarele două poziții în clasament s-au poziționat ECTO-1 – Cadillac DeVille Wagon folosit de echipa „fantom-captator” din filmul Ghostbuster (1984) și Wet Nellie, creat special pentru filmul cu James Bond „The Spy Who I Love Me” (1977) și care era realizat pe baza unui Lotus Esprit S1.

Lista automobilelor celebre, ușor de recunoscut și asociate cu lungmetrajele respective, include printre altele, modele Aston Martin din seria James Bond, atât DB5 în „Goldfinger”, cât și DBS V12 din „Casino Royale”.

În lista respectivă există deasemenea și un număr mare de modele americane, de la Ford Gran Torino folosit în „Big Lebowski” până la Mustang-ul GT Fastback din „Bullit”, trecând apoi la celebrul „General Lee” din „Dukes of Hazzard”.

În partea inferioară a clasamentului, se află minunatul Alfa Romeo 1600 Duetto Spider condus de actorul Dustin Hoffmann în filmul „The absolvent” din 1967, recunoscut (și asociat cu filmul) doar de 24% dintre cei intervievați.

Foto: Producători; Arhivă