Bentley – 100 de ani de la înființare

La începutul acestui an s-au inplinit 100 de ani de când inginerul Walter Owen Bentley a fondat firma Bentley Motors Limited. Firma britanică Bentley Motors Limited cu sediul la Crewe și aflată acum sub patronajul concernului german Volkswagen este specializată pe construcția manufacturieră de automobile de lux care reușesc să combine performanțele sportive cu finisarea luxoasă și design-ul elegant.

Walter Owen Bentley  s-a născut pe data de 16 septembrie 1888 la Londra în Marea Britanie și  a absolvit Colegiului Clifton din Bristol in anul 1905. Fascinat din adolescență de mecanică, Walter Owen Bentley a început să lucreze la vârsta de 16 ani ca ucenic la uzina de locomotive Great Northern din Doncaster (Yorkshire). în acelați timp, W.O. Bentley împreuna cu fratele sau Horace Millner, ambii fiind pasionați de motociclete, participă la numeroase competiții și curse de anduranță cu modele ale unor mărci cunoscute în perioadă respectivă: Rex, Quadrant și Indian.

În 1910 dupa finalizarea studiilor de inginerie feroviară la Doncaster și o studiere teoretică la Colegiul King din Londra, W.O.Bentley se angajează ca responsabil la compania de taxiuri londoneza National Motor Cab Company.

În 1912, W.O.Bentley împreuna cu fratele sau Horace Millner inființeaza societatea „Bentley & Bentley Ltd” care avea ca obiect de activitate principal comercializarea de automobile ale mărcii franceze DFP. Pasionat de compețitiile auto, W.O.Bentley reușește în noiembrie 1912 să doboare recordul de viteză pe 10 tururi de pistă pe circuitul de la Brooklands cu 107.44km/h la volanul unui model DPF cu motor de 2L.

În 1913 pe acelasi circuit, W.O.Bentley aflat la volanul unui revoluționar automobil de concepție proprie denumit L8 și echipat cu un motor DPF având pistoanele din aluminiu și camele modificate, stabilește un nou record de viteză cu 131.9km/h.

În perioada primului razboi mondial, Walter Owen Bentley devine căpitan în Royal Naval Air Service unde a jucat un rol important în proiectarea, ameliorarea fiabilității și fabricarea motoarelor rotative Clerget ce echipau avioanele de luptă Sopwith Camel si Sopwith Snipe. Aceste motoare erau cunoscute sub denumirea de BR1(Bentley Rotary 1) și BR2(Bentley Rotary 2) și construite de firma Humber.

După sfârșitul primului razboi mondial, în ciuda succesului pe plan profesional, W.O.Bentley a luat decizia să conceapă și să fabrice propriul său automobil.

Pe data de 19 ianuarie 1919, Walter Owen înființează propria firma Bentley Motors Limited cu sediul in Cricklewood, la nord de Londra. În același an, W.O.Bentley împreună cu Harry Varley și F.T. Burgess demarează proiectarea și dezvoltarea primului automobil sub marca Bentley.

După testarea a trei prototipuri, la Salonul Auto de la Londra din octombrie 1919 este prezentat primul model Bentley pentru producția de serie. Denumit Bentley 3Litre, acesta avea echipat un motor conceput de W.O. Bentley. Citiți articol complet aici: https://auto-retro-passion.ro/bentley-95-de-ani-de-istorie-cu-modele-de-lux-performante/

Foto: Bentley