Ayrton Senna – Aniversarea unei legende

Ayrton Senna este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni piloți de Formula 1 din toate timpurile. Mare prin talent, controversat pentru unele gesturi anti-sportive, Senna rămâne astăzi o legendă.

Născut la Sao Paulo pe 21 martie 1960, Ayrton provenea dintr-o familie înstărită. La vârsta de patru ani, Ayrton a primit de la tatăl său primul kart. La vârsta de 13 ani a participat la prima sa cursă pe circuitul Interlagos, pe care a câștigat-o. În 1977, devine campionul de karting sud-american, titlu pe care îl va păstra și în 1978. În același an începe o serie de patru titluri consecutive de campion în Brazilia și termină de două ori vice campion mondial.

În 1981 ajunge în Formula Ford alături de echipa Van Diemen și va râmăne alături de ea timp de trei campionate. La final, a strâns 12 victorii în 21 de curse și a câștigat titlul. În septembrie 1981, Senna decidea să părăsească lumea curselor pentru a se întoarce în Brazilia, unde urma să studieze economia. Dar puțin mai târziu urma să afirme: „Cursele, competiția, sunt în sângele meu, sunt parte din mine”. După această afirmație, Senna s-a întors în martie 1982 în Formula Ford 2000. A câștigat 22 de curse dintr-un total de 28, cariera lui primind atunci o revigorare bine meritată.

În 1983, Senna își începea carierea în Formula 3 alături de echipa West Surrey Racing și câștigă 10 evenimente, devenind campion în fața lui Martin Brundell. În acel an, Franck Williams i-a oferit lui Ayrton posibilitatea de a parcurge 70 de tururi cu un Williams, apoi va încerca cu Brabham, Lotus și Toleman. Dar pentru sezonul 1984, toate echipele de top erau complete. Mitul Senna va îcepe alături de Toleman-Hart.

În cea de a doua cursă, în Africa de Sud, Ayrton reușește să înscrie un punct. În Monaco, pe o pistă umedă, el a impresionat pe toată lumea prin depășirile pe care le-a făcut. La finalul sezonului, Senna avea 3 podiumuri, 13 puncte și se situa pe locul 9.

În 1985, Senna alerga alături de Lotus-Renault. În cel de al doilea GP, el câștigă primul pole-position dintr-un total de 65 și prima sa victorie pe circuitul Estoril, pe o vreme rea. Urmează o victorie pe circuitul dificil Spa – Francorchamps. La final, Ayrton a terminat pe locul 4 cu 38 de puncte. Următoarele două sezoane Senna a rămas alături de Lotus.

În 1988, începe aventura McLaren-Honda. Avea un automobil puternic, își putea spori performanța, dar îl avea coechipier pe Alain Prost, urmând să se nască o prietenie amestecată cu rivalitate. Titlul s-a disputat la Japonia, unde Senna obține prima sa coroană mondială în fața francezului. În 1989 duelul Senna-Prost uită de pactul non-agresiune, iar cei doi piloți încep să se șicaneze în curse. În continuare Senna râmăne la McLaren, în timp ce rivalul său semnează cu Ferrari. Sezonul se termină ca cel precedent, cu o ciocnire cu cel mai mare rival al său, însă Senna obține al doilea titlu. Lumea Formulei 1 va fi acum împărțită în două tabere: cei care sunt pro-Senna, care îi laudă talentul și priceperea și cei care sunt anti-Senna, care îi enumeră gesturile anti-sportive. În 1991, Ayrton câștigă al treilea titlu. În 1993 aventura lui la McLaren se termină, primind un volan la Williams-Renault.

Având acum un automobil competitiv, Senna putea să viseze la cel de al patrulea titlu. În Brazilia și Japonia a câștigat, însă în cursele lui au urmat două abandonuri, o rotire la el acasă și o coliziune la începutul cursei de la Aida. Apoi urmează cursa din San Marino de la Imola. Vineri, protejatul său Rubens Barrichello este victima unui accident, iar sâmbătă Ratzenberger moare în timpul calificărilor. Senna va vorbi cu prietena sa despre încetarea carierei, dar va continua să participe la cursa de la Imola cu un drapel austriac în buzunar, în memoria lui Ratzenberger.

În timp ce se afla la conduere, coloana de direcție a cedat în virajul Tamburello și Ayrton dispare. Magia dispare și ea. Un pilot moare, dar rămâne o legendă pentru totdeauna.

 

„If a person has no dreams, they no longer have any reason to live. Dreaming is necessary, although in the dream reality should be glimpsed. For me this is a principle of life.” – Ayrton Senna