Aston Martin-ul DB5 al lui James Bond va fi scos la licitație

Automobilul sport britanic protagonist în filmele cu James Bond care se află într-o perfecta stare și are toate gadgeturile utilizate de agentul 007 funcționale va fi scos la vânzare în luna august în cadrul unei licitații organizate în California.

În ultimii ani, o parte din celebrele automobilele utilizate în filme de agentul secret James Bond au fost scoase la vânzare prin intermediul unor licitații. În 2010, un Aston Martin DB5 a fost achiziționat prin licitația RM Auction pentru suma de 2.6 milioane de lire sterline (la cursul de schimb actual, puțin sub 2.9 milioane de euro). Trei ani mai târziu, acesta a fost urmat de un Lotus Esprit din filmul ″Spionul care m-a iubit″ din 1977. Această versiune, care a servit drept submarin în film și-a schimbat proprietarul pentru suma de 550.000 de lire sterline (618.000 de euro) prin intermediul aceleiași case de licitații RM Auction. În curând, casa de licitații, care este acum afiliată la altă casă de licitații Sotheby’s și, prin urmare, se numește RM Sotheby’s pregătește un alt automobil condus de James Bond pentru licitație.

Aston Martin-ul DB5 din filmul ″Goldfinger″ va fi prezent la licitație în cadrul evenimentului Monterey Car Week(California) din 15 august. Automobilul a fost comandat special de compania de producție cinematografică Eon Production pentru filmul „Thunderball” cu James Bond din 1965 dar nu pentru filmari, ci pentru activitatea de promovare a filmului în SUA. Acest exemplar a fost prezent la filmări pe Coasta de Est a Statelor Unite în prima sa apariție din filmul ″Goldfinger″ și a avut toate acele gadget-uri funcționale. În cazul filmărilor pentru „Thunderball”, gadget-urile au fost instalate direct de către Aston Martin, mult mai profesional decât în cazul filmului de debut – „Goldfinger”, în care DB5 avea numărul șasiu DB5 /2008R.

Potrivit lui RM Sotheby’s, cele 13 gadget-uri care fac parte din dotarea acestui automobil și  implementate către echipa lui Quartermaster Q sunt perfect funcționale. Cele mai cunoscute sunt sistemul de schimbare prin rotire a numerelor de înmatriculare, scutul antiglonț poziționat între lunetă și capacul portbagajului, sistemele de evacuare pentru fum și substanțe de toate tipurile, scaunul pasagerului pentru catapultare și binențeles mitralierele Browning cu calibrul de 30 mm montate în blocurile optice spate și semnalizatoarele față. În plus, în consola centrală, este amplasat un sistem de monitorizare MI6 cu ajutorul căruia James Bond își putea urmării rivalii având în același timp și funcție de sistem de navigație. Un alt accesoriu important, telefonul instalat în portiera de pe partea șoferului, nu a fost folosit niciodată pe perioada filmărilor. Pe lângă acestea mai este inclusă și carcasa pentru arme care dispune de: pistol, cuțit și grenadă.

Foto: RM Sotheby’s