AMC Gremlin – primul model american subcompact a aniversat 50 de ani

În urmă cu jumătate de secol, compania americană AMC (American Motors Corporation) lansa primul automobil de producție americană cu caroserie de tip hatchback și care era totodată inițiatorul clasei subcompacte pe piața auto americană.

De la lansarea sa, petrecută în aprilie 1970, modelul Gremlin de la AMC a luat prin surprindere cele trei mari concerne auto americane: Genaral Motors, Ford și Chrysler în timp ce pentru o parte din presa de specialitate și public acesta părea un pic bizar. Modelul a fost considerat de către aceștia ca având dimensiuni prea mari pentru a putea fi încadrat ca un model pentru clasa compactă și prea mici pentru a concura în clasa medie a modelelor americane.

Totuși, pentru unii jurnaliști, modelul Gremlin a fost considerat un ″simply clever″ și chiar inițiator al clasei compacte auto americane. Chiar și modelul european Golf, cu care Volkswagen a creat practic modelul clasei compacte moderne și care este încă în mare măsură valabil și astăzi, a fost lansat pe piață abia patru ani mai târziu. La debutul său în SUA, modelul AMC Gremlin a fost afectat de imaginea sa, care a fost perceput ca un model ieftin de tip economy car mai ales pentru cei care disprețuiau automobilele cu preț redus de achiziție și de dimensiuni compacte. Abia în zilele noastre acesta poate declanșa ocazional unele emoții pentru unii nostalgici și pasionați ai automobilelor americane.

În ciuda acestor remarci, modelul AMC Gremlin a reprezentat o curiozitate și rezultatul unei idei practic bune, care a fost totuși doar pe jumătate implementată. Pentru a concura cu „Big Three” (GM, Ford și Chrysler) într-o nouă nișă de piață dar și cu modele de import precum Volkswagen Beetle sau Toyota Corolla care înregistrau vânzări suficient de mari, AMC a lansat un produs cu totul nou pentru piața americană respectiv primul automobil modern subcompact cu caroserie hatchback .

Modele care se încadrează din acest an la categoria Vehicul Istoric

Dezvoltat pe baza modelului de clasă medie Hornet, modelul Gremlin dispunea de o caroserie hatchback având luneta spate cu rol de hayon și al cărui design era inspirat din cel al prototipului AMC AMX-GT prezentat în 1968 la Salonul Auto de la New York. Dimensiunile caroseriei (Lxlxh 4.097×1.793×1.316 m) se puteau încadra cu ușurință în noul segment subcompact american iar interiorul oferea 4 locuri. Gama de motorizări era compusă din două unități pe benzină cu 6 cilindri în linie de 3.8L(137CP) și 4.2L(152CP) ambele având distribuție cu un ax cu came lateral și alimentate cu două carburatoare. Transmisia se realiza pe roție din spate și era asigurată în standard de o cutie de viteze manuală cu 3 sau 4 trepte sau opțional de una automată cu 3 trepte de producție Borg Warner. Suspensia față era independentă și prevăzută cu brațe transversale și arcuri elicoidale iar cea din spate cu axă rigidă și arcuri lamelare în timp ce sistemul de frânare era servoasistat și dotat cu tamburi sau opțional cu discuri pentru puntea față.

La debutul comercializării, versiunea de bază care nu dispunea de banchetă spate și hayon avea un preț destul de accesibil de 1.879 $ în timp ce pentru versiunea cu 4 locuri la interior și hayon, prețul începea de la 1.959 $.

În 1971 este lansată versiunea de echipare X care se deosebea la exterior prin grila frontală ușor restilizată și jantele de 14 țoli cu design eleborat iar la interior dispunea de scaune cu tetiere integrate. În același an își fac debutul principalele modele rivale din segmentul subcompact american: Ford Pinto și Chevrolet Vega.

În 1972 gama de motorizări a modelului subcompact american AMC Gremlin este extinsă cu o unitate V8 de 5L care dezvolta 152CP. În același timp, puterea motoarelor de 3.8 și 4.2L este diminuată la 101 și respectiv 112CP iar echipamentul versiunii X a fost extins cu dotări opționale precum: radio-ul AM/FM, jantele din aliaj, trapa cu acționare manuală sau volanul din lemn.

Anul 1973 aduce primului restyling modelului Gremlin ce a vizat în special partea frontală și înlocuirea barelor de protecție cu unele de concepție nouă. Un an mai târziu sunt realizate unele îmbunătățiri de detaliu menite să crească gradul de siguranță pasagerilor în caz de accident și este înregistrat un record cu cele 171.128 de exemplare comercializate în ciuda crizei petrolului dintre anii 1973 – 1974.

Un deosebit de rar Corvette C3 cu 4 uși în oferta unui dealer

În 1976 modelul beneficiază de unele îmbunătățiri de ordin stilistic la partea frontală și la interior iar ca dotări opționale au fost introduse: overdriver-ul pentru cutia de viteze manuală și pneurile radiale. În același timp este introdusă versiunea de echipare Custom oferită în combinație cu un interior personalizat și cunoscut sub denumirea de Pontomac precum și o versiune cu o putere redusă de 122CP a motorului V8 de 5L.

Pentru anul 1977 a fost pregătit un facelift major ce a vizat în special exteriorul, echipamentul de dotări și partea mecanică prin introducerea unei noi motorizări mai economice de origine Audi cu 4 cilindri în linie de 2L alimentată cu injecție mecanică care furniza 91CP și care înlocuia în gamă unitatea V8 de 5L în timp ce frânele cu discuri devin dotare standard.

La mijlocul anului 1978, modelul beneficiază de unele îmbunătățiri la interior pentru sporirea gradului de confort și este introdusă versiunea de echipare GT care se deosebea la exterior prin spoilerul frontal și jantele cu design sportiv. La finalul aceluiași an, modelul Gremlin este înlocuit în gamă de modelul Spirit după ce timp de 8 ani au fost comercializate un număr de 671.475 de exemplare.

Foto: AMC