Adio, Niki Lauda!

Niki Lauda

1949-2019

Chiar şi printre cei mai desăvârşiţi exponenţi ai acestui sport austriacul este o prezenţă singulară.

Cariera lui Niki, “Regele Sobolan” nu se aseamana cu nici a unui mare pilot precedent, nu intalnim performante iesite din comun scoase ocazional din jobenul cu minuni. Caci, pentru prima data in F1, el introduce o maniera de pilotaj brevetata de Leon Thery si Felice Nazzaro, dar apoi data uitarii. Este maniera cerebrala, ce nu fura ochiul spectatorului, dar mana e intotdeauna mai rapida ca ochiul, nu-i asa?

Exista mai multe etape in definirea celui care a fost Niki Lauda, de la debutul brusc si oarecum neinspirat si pana la al treilea titlu obtinut cu Mclaren in 1984.

Fiecare etapa are un aer special, chiar daca impactul este diferit. Omul a fost un original ce a persistat in abordarea sa, cu o vointa neclintita, o putere de convingere monumentala si o viclenie uneori sfidand bunul simt.Până către 1975 pilotajul său încă suferea, marcat de erori nefortate și un stil oarecum sălbatic, apoi erorile de pilotaj înfierate şi înarmat cu excepţionalele Ferrari 312T şi 312T 2 a nimicit concurenţa într-o manieră clinică până când accidentul de pe Ring a dat o nouă faţetă personalităţii sale.

O realizare și mai mare a fost însă modul în care a condus echipa către acest succes, maximizând facilitățile unice oferite de Scuderie, uimindu-i pe ingineri cu feedback-ul său tehnic excepțional și dârzenia cu care își îmbunătățea fiecare aspect al manierei sale de abordare, inclusiv în privința fitness-ului.

Probabil că accidentul a acţionat oarecum ca o frână involuntară în cariera sa ulterioară, dar la fel de adevărat este că la revenirea din 1982 pierduse din viteza şi agresivitatea de odinioară. Totuşi Alain Prost a descoperit în 1984 că nu este indicat să subestimezi exact pe pilotul ce este şi azi o o dovadă vie a piscurilor ce pot fi atinse de un om care și-a folosit toate resursele spiritului pătrunzând în niște zone inaccesibile aproape tuturor.

“Niki Lauda este posesorul celei mai profunde inteligenţe de cursa dintre toti pilotii pe care i-am intalnit”va concluziona viitorul Professeur.

Niki Lauda, omul-orchestră

Niki Lauda, omul-orchestră