Un foarte rar Plymouth Superbird scos la vânzare prin casa de licitații Catawiki

În anul 1970, compania americană Plymouth care era inclusă în grupul Chrysler a construit modelul supersport Superbird într-un număr limitat de 1.935 exemplare. Un exemplar al acestui rar model, a fost scos de curând la vânzare prin intermediul unei cunoscute case de licitații din Olanda.

Modelul sport american Plymouth Superbird este considerat ca unul superlativ din mai multe motive. Acesta este cu 19 centimetri mai lung decât modelul Road Runner pe care se baza datorită elementelor aerodinamice implementate și este, de asemenea, unul destul de rar, fiind fabricat în anul 1970 în doar 1.935 de exemplare. Din acel an merită amintit faptul că, a luat sfârșit moda modelelor de tip muscle car pentru că, companiile de asigurări au cerut suprataxe mari pentru coupe-urile echipate cu motoare de mare capacitate și puteri foarte ridicate. Cele trei mari grupuri americane Ford, Chrysler și General Motors s-au adaptat rapid și au scăzut capacitățile și puterile tradiționalelor propulsoare V8 care au contribuit binențeles la o scădere a performanțelor.

Plymouth Superbird a trebuit să arate concurenței că este un model la superlativ din punct de vedere al performanțelor. Modelul american de tip muscle car dotat cu un kit aerodinamic special elaborat, putea ajunge la o viteză maximă de 350 km / h mulțumită unui coeficient aerodinamic (CX) cu o valoare excelentă de 0.28. Aceasta era chiar cu două zecimi mai mic decât deținătorul recordului mondial Audi 100 (C3) obținut 12 ani mai târziu. Fără eleronul uriaș montat, ar fi fost posibil ca rezultatul coeficientului aerodinamic să nu mai fi fost la fel de bun.

Există, de asemenea, spațiu pe suporturile aripii din spate pentru figura comică din desenele animate care a dat modelului și numele de „Road Runner” pentru care Chrysler a plătit lui Warner Bros suma de 50.000 de dolari pentru drepturile de utilizare și ulterior chiar o sumă suplimentară pentru că a dezvoltat „Beep Beep” cunoscut din filmul „Wile E. Coyote and Road Runner”.

Merită amintit faptul că, inițiatorul categoriei muscle car a fost Pontiac cu modelul GTO lansat în 1964 și care a înregistrat rapid un succes comercial. Ceilalți producători auto americani au urmat exemplul lui Pontiac și au lansat: Chevelle în cazul lui Chevrolet, Charger dezvoltat de Dodge și Barracuda conceput de Plymouth. Cu modelul mai ieftin și mai simplist, Road Runner, cei din conducerea firmei Plymouth de la acea data, au vizat cumpărătorii mai tineri cu vârsta de până în 25 de ani. Baza modelului o constituia varianta coupe din seria B-Body cu banchetă față.

Motorul V8 de 6,3 litri aflat în dotare era considerat de categorie medie la acea vreme. Acesta era alimentat cu patru carburatoare și dezvolta 335 CP și 576 Nm. Cu el, modelul coupe de 5,15 metri, putea parcurge un sfert de milă în 13,5 secunde și atingea o viteză maximă de 220 km / h. Ulterior se putea comanda versiunea motorului Hemi de 7,2 litri care furniza o putere de 440 CP după normele SAE (echivalentul a 446 CP), suficienți pentru a sprinta de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 6 secunde și a rula cu o viteză maximă de 240 km/h. În ambele cazuri cutia de viteze era una manuală cu 4 trepte sau una automată cu 3 trepte.

Plymouth a construit varianta Road Runner Superbird în anul 1970 și care urma să servească drept model de omologare pentru o varianta de competiție. Cu aceasta, concernul Chrysler din care făcea parte brandul Plymouth, a dorit să concureze concernul Ford cu modelele Ford Torino și Mercury Cyclone pe circuitelele ovalele de mare viteză de la Daytona și Talladega. Acest obiectiv a funcționat inclusiv cu modelul elaborat Dodge Charger Daytona din 1969.

Un exemplar din modelul Superbird echipat cu motorul V8 de 6,3 litri (440 cui) care dezvoltă 375 CP se află în prezent la vânzare în Olanda prin intermediul firmei de licitații Catawiki. Conform olandezilor, motorul, transmisia și galeria acestui exemplar sunt originale. Deasemenea, ″toate ștampilele și facturile de mentenanță pot fi găsite în cartea de service ale automobilului″, declară cei de la firma olandeză care se ocupă de vânzare. Pe aripa din față este semnătura lui Richard ″The King Petty, care a câștigat opt ​​curse cu Road Runner în 1970. Prețul estimat al Superbird-ului este cuprins între 220.00 și 245.000 de euro.

Foto: Catawiki