F1: Trei recorduri mai puțin cunoscute din istoria Campionatului Mondial

Campionatul Mondial

Campionatul Mondial de Formula 1 debutează în 2021 pe 28 martie, cu Bahrain Grand Prix, fiind cel de-al 72-lea sezon din istoria acestei competiții plină de adrenalină, în care pasiunea pentru motoare depășește orice limite.

Acțiunea va continua în aprilie, în Italia (înlocuiește China), apoi în Turcia/Portugalia și în toate celelalte țări organizatoare, urmând să se încheie pe 12 decembrie, la Abu Dhabi. Ca și în ultimii ani, Lewis Hamilton – în Campionatul Piloților și Mercedes – în Campionatul Constructorilor 2021 sunt marii favoriți, însă surprizele pot apărea în orice sezon de Formula 1.

Mai este însă destul timp până ce vom reasculta zgomotul inconfundabil al motoarelor F1 pe circuit, așa că, în rândurile care urmează, vă prezentăm trei recorduri din istoria F1 mai puțin cunoscute.

Cea mai scurtă distanță pe care un pilot F1 a alergat: 2 metri

Din toți cei aproximativ 800 de piloți din istoria Formulei 1 (1950 – prezent), germanul Ernest Loof se poate „lăuda” cu cea mai scurtă distanță parcursă – 2 metri. Acesta a debutat la Marele Premiu al Germaniei în 1953, însă monopostul său a cedat după doar 2 metri parcurși, din cauza unor probleme la pompa de alimentare cu combustibil. Ulterior, acesta nu a mai concurat niciodată în F1. Tot aici, se cuvine să-l amintim și pe Marco Apicella, care și-a început cariera la Italian Grand Prix în 1993, pornind de pe poziția 23, însă a fost nevoit să se retragă după aproximativ 800 de metri (Colțul Rettifilio) și nu a revenit niciodată în circuit.

Al Pease – Singurul pilot descalificat pentru că a mers prea încet

Al Pease este numele pilotului care, aflat doar la a doua cursă din carieră – Marele Premiu al Canadei din 1969, a fost descalificat pentru că mergea prea încet. Acesta avea 48 de ani la vremea respectivă și pilota un automobil Eagle T1G vechi de 3 ani, cu un motor Climax de 2.8 litri. Al a fost descalificat după 22 de ture, în condițiile în care liderul cursei, Jacky Ickx, reușise să parcurgă (în același timp) nu mai puțin de 46 de ture.

Jacky a fost unul dintre cei mai buni piloți ai perioadei respective, deținând mult timp recordul de victorii în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Pentru pilotul britanico-canadian Victor „Al” Pease, Marele Premiu al Canadei din 1969 a fost, de altfel, și ultima cursă la care a participat.

Nico Hulkenberg: pilotul care a alergat în cele mai multe Grand Prix-uri fără să ajungă niciodată pe podium

Când Nico Hulkenberg pornea din „pole position” în 2010, la primul său sezon din Formula 1, puțini erau cei care nu vedeau în tânărul pilot de la Williams un viitor câștigător al multor curse. Din păcate însă pentru Hulk, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, germanul deține recordul pentru cele mai multe curse fără o clasare pe podium.

În cele nu mai puțin de 179 de curse la startul cărora s-a aliniat, Nico Hulkenberg nu a reușit niciodată să termine pe unul din primele 3 locuri. Cea mai bună clasare a acestuia a fost locul 4, poziție pe care a terminat de trei ori. Memorabil a fost parcursul său la Marele Premiu al Braziliei 2012, cursă pe care germanul a condus-o până în momentul în care s-a ciocnit cu Lewis Hamilton. O altă șansă bună a avut-o la Marele Premiu al Germaniei, în 2019, însă nici atunci nu a fost să fie.