Al zecelea model Ferrari Zagato la licitația RM Sotheby’s

Cel de-al zecelea model Ferrari realizat de Zagato va fi scos la licitație de către casa de licitații RM Sotheby’s pe data de 25 mai la Villa Erba cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la prima ediție a evenimentului Concorso d’Eleganza di Villa d’Este din Italia.

Cu siguranță, acest 330 Convertible Zagato nu este unul dintre cele mai atractive modele ale constructorului italian din Maranello dar are un avantaj pe care alte modele Ferrari nu le au și anume unicitatea. Aceasta este o caracteristică care, în ochii unui anumit colecționar, echivalează cu transformarea din rățușca cea urâtă în Miss World.

Exclusivitate

Modelul Ferrari 330 Convertibile Zagato pe care casa de licitații RM Sotheby’s îl va scoate la licitație pe data de 25 mai la Villa Erba din Cernobbio de la Como(Italia) cu o estimare a licitației cuprinsă între 425.000 și 475.000 de euro este cu adevărat unul exclusiv. Realizat în anul 1974 de către carosierul italian Marazzi de la Caronno Pertusella din apropiere de Milano, pe un proiect al studiourilor Zagato Design (Carlo Marazzi, un fost colaborator al carosierului Zagato, a fost adesea solicitat ca un colaborator extern).

La o privire mai atentă…

Caroseria este dominată linii drepte, muchii ascuțite, faruri protejate cu Plexiglas asemănătoare celor de la 365GT4 Daytona de competiție, montanții spate lați și grupuri optice spate identice cu cele ale modelului contemporan Alfa Romeo Junior Zagato 1600. Un stil creat, ca și 3Z, de la o idee a lui Giuseppe Mittino, responsabil la momentul respectiv de studiourile Zagato Deesign.

La origine un model 330 GTC

Cu toate acestea, istoria acestui model unicat de Ferrari a început cu șapte ani mai devreme, în 1967, când constructorul din Maranello a livrat la solicitarea lui Luigi Chinetti (dealer Ferrari) în SUA, un exemplar standard al modelului 330 GTC. Exemplarul, cu numărul de șasiu 10659 a fost achiziționat de nou de către Gerald L. Buhrman din Ann Arbor(statul  Michigan). După un timp, acesta vinde acest exemplar lui Robert Kennedy din Cambridge, (Massachusetts), omonimul fratelui ex-președintelui SUA – John Fitzgerald Kennedy.

O transformare reușită

În anul 1972, automobilul a fost implicat într-un accident și a fost înapoiată lui Luigi Chinetti pentru reparații iar în cele din urmă acesta a fost transformat într-un exemplar unic realizat de Zagato. În 1974, acest exemplar a fost expus la Salonul Auto de la Geneva și apoi achiziționată de Chinetti, care a păstrat-o până la începutul anilor ’90. Apoi acesta ajunge să facă parte din prestigioasa colecție Schermerhorn iar la final să fie achiziționată de un colecționar german care mai nou s-a gândit să-l scoată la vânzare.

Foto: RM Sotheby’s