Jackie Stewart: 50 de ani de la prima victorie la Silverstone

Jackie Stewart, Matra MS80, Silverstone, 1969 British Grand Prix.

Acum 50 de ani, în iulie 1969, legendarul Jackie Stewart obţinea prima sa victorie acasă în British Grand Prix, pe circuitul de la Silverstone.

Această victorie a fost crucială pentru economia campionatului, ajutându-l pe Stewart să obţină primul din cele trei titluri mondiale ale sale. In această vară, Stewart va fi din nou pe Silverstone penrtu a marca această aniversare de aur. După 50 de ani, Sir Jackie Stewart se va afla la volanul monopostului victorios Matra-Ford, ocazie cu care va face câteva demonstraţii de pilotaj.

O cursă cu suspans

„Abia aştept să parcurg câteva ture cu Matra pe Silverstone, chiar dacă nu cu aceeaşi viteză de acum 50 de ani”, glumea Jackie. Victoria din 1969 reprezenta o confirmare a dominaţiei scoţianului, fiind a cincea dintr-un total de şase curse. Cei care au participat la cursa din 1969 şi vor fi în această vară pe Silverstone îşi vor aminti cu bucurie fantasticul spectacol de atunci. Intreaga cursă a reprezentat un duel între Stewart şi Jochen Rindt. Austriacul, la volanul unui Lotus 49, s-a calificat în pole position şi a condus cursa într-un ritm infernal. Stewart, aflat imediat în spatele său, a observat că aripa deportantă s-a defectat, frecându-se de pneurile din spate.  Rindt este nevoit să treacă pe la boxe, terminând în cele din urmă cursa pe poziţia a patra.

“British Grand Prix din 1969 a fost una din cele mai palpitante Mari Premii pe care le-am trăit. Jochen era unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Faptul că nu ne-am şicanat la start ne-a adus un avantaj în faţa urmăritorilor. Pe atunci nu erau aceste sofisticate accesorii aerodinamice şi puteam să ne depăşim oricând. Aproape în fiecare tură am schimbat şefia cursei pe linia Hanger Straight şi am intrat cu peste 155 de mile pe oră în virajul Woodcote care nu avea şicana de astăzi. A fost fantastic, cu atât mai mult cu cât tatăl şi fratele meu veniseră să mă vadă”, îşi amintea Stewart.