MERCEDES SL PAGODA – 55 DE ANI DE LA LANSARE

Anul trecut, concernul german Daimler-Benz a aniversat 55 de ani de la lansarea modelul SL din seria W113 cunoscut sub denumeirea Pagoda și care s-a remarcat în special datorită design-ului, confortului și a siguranței oferite pasagerilor.

Proiectul modelului Mercedes SL(Sport Leicht) avînd caroserie cabrio cu două locuri, cunoscut sub indicativul W113 și care trebuia să înlocuiască în gamă modelele 190SL și 300SL, a demarat în iulie 1957 sub conducerea directorului tehnic din acea perioadă de la Daimler-Benz, Fritz Nallinger iar responsabili cu dezvoltarea și proiectarea modelului au fost inginerii Rudolf Uhlenhaut și Bela Barenyi.

Primele schițe cu viitorul model SL au fost realizate în februarie 1960 iar spre sfârșitul anului 1961 este finalizat un prim prototip la scară reală, modelul fiind denumit 220 SL și echipat cu un motor cu 6 cilindri în linie de 2.2 L care furniza 130 CP.

Cu unele îmbunătățiri de ordin stilistic și tehnic față de prototipul 220SL, modelul pentru producția de serie este lansat la ediția din 1963 a Salonului Auto de la Geneva și a fost denumit 230SL. Încă de la debut, noul 230 SL a impresionat atât presa cât și publicul datorită design-ului elegant semnat de Paul Bracq, aerodinamica părții frontale, finisărilor de înalt nivel și numeroaselor dotări opționale oferite. Comercializarea modelului a demarat în iunie 1963 iar datorită formei concave a hard top-ului (oferit contra cost) modelul cabrio german a primit și denumirea de Pagoda.

Caroseria modelului Mercedes avea un coeficient aerodinamic CX cu o valoare de 0.47 cu soft top-ul montat, oferea un grad de siguranța ridicat în caz de impact sau răsturnare cu hard top-ul montat, habitaclul fiind protejat de o celula de înaltă rezistență iar șasiul era rigidizat. Interiorul era dominat de finisări din lemn de esență rară și numeroase elemente cromate, dispunea de două locuri spațioase, un al treilea loc fiind oferit opțional iar planșa de bord avea un design atent elaborat, funcționalitatea fiind trecută pe primul loc. Prețul de bază în Germania era de 22.200 mărci iar ca dotări de serie erau incluse: coloana direcției deformabilă la impact frontal, oglinda retrovizoare exterioară, ceasul și pneurile radiale iar ca opționale erau propuse: direcția servoasistată, tapițeria din piele, geamurile cu tentă fumurie, radio-ul, proiectoarele pentru ceață, antena radio sau pneurile cu contur alb.

Dezvoltat pe o platformă ușor modernizată a modelului din seria W111, modelul 230 SL era oferit cu motorizare complet nouă cu 6 cilindri in linie de 2.3L care mulțumită alimentarii cu injecție mecanică Bosch(o raritate în acea perioadă) dezvolta 150 CP și permitea performanțe destul de bune pentru perioada respectivă: viteza maximă 200 km/h și accelerație de la 0 la 100 km/h în 11.1 secunde. Transmisia se realiza pe roțile din spate și era asigurată în standard de o cutie de viteze manuală cu 4 trepte sau opțional de una automată cu 4 trepte. Suspensia era independentă pe ambele punți, în față fiind prevazută cu brațe duble, arcuri elicoidale și bara stabilizatoare iar în spate cu axă transversală, brațe longitudinale și arcuri elicoidale. Sistemul de frânare era servoasistat fiind de tipul mixt cu discuri în față și tamburi în spate. Direcția era de tipul cu recirculare de bile, servoasistarea fiind propusă contra cost.

Începând din anul 1964 a fost oferit un nou tip de soft top iar din 1966 sunt disponibile ca dotare standard centura de siguranță în 3 puncte și opțional cutia de viteze manuală cu 5 trepte.

În decembrie 1966 își face debutul versiunea 250 SL și care înlocuia în gamă versiunea 230 SL. Versiunea 250 SL beneficia de un motor cu 6 cilindri în linie de 2.5 L care dezvolta 150 CP, sistem de frânare cu discuri în spate și dotări suplimentare printre care diferențialul blocabil și tetierele. Pentru piața din SUA a fost oferită o versiune denumită California Coupe având interiorul configurat cu 2+2 locuri și echipată doar cu hard top. Versiunea 250SL putea atinge o viteză maximă de 200 km/h iar accelerația de la 0 la 100 km/h era posibilă în 10 secunde.

În decembrie 1967, versiunea 250 SL este înlocuită cu versiunea 280 SL propulsată de o unitate cu 6 cilindri în linie de 2.8 L care furniza 170 CP și permitea performanțe ușor superioare: viteza maximă 205 km/h și demaraj 0-100 km/h în circa 9 secunde. În același timp au fost oferite noi dotări opționale premium precum: instalația de aer condiționat(în standard pentru versiunile comercialiate în SUA) sau jantele din aliaj.

În martie 1971 este stopată fabricația modelului SL din seria W113, producția totală fiind de 48.912 de exemplare, modelul fiind înlocuit în acel an cu o nouă generație având indicativul W107.

Pe plan competițional merită amintit locul 1 în raliul Spa – Sofia – Liege (6.600 km) la ediția din 1963 câștigată de Eugen Bohringer la volanul unui 230 SL în varianta pentru raliu iar la ediția din 1964 același pilot a obținut locul 3 cu un 230 SL cu motor de 2.8 L. În raliul Acropole din 1965, pilotul Dieter Glemser obține locul 3 la volanul unui 230 SL

Foto: Mercedes; Arhivă